Menü

Környezetvédelmi világnap

1972. június 5-én tartották Stockholmban az ENSZ első környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése még abban az évben határozatában nemzetközi éves környezetvédelmi világnappá nyilvánította ezt a napot.

A környezetvédelmi világnap célja sokak számára felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, közös cselekvésre, megelőzésre buzdítani, helyes magatartásra tanítani, továbbá fontos területei - a wikipedia oldalon böngészve -, az energiatakarékosság, a helyi erőforrások és a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, lényegében a környezetszennyezés megelőzése.

Már nagy a baj, alig látunk ki a szemétből, a légszennyezettségtől már levegőt sem kapunk és nem tudunk spórolni az energiával. Vajon milyen bolygót hagyunk az utókorra?

Én magam egy úgynevezett ökoiskolában tanítok évek óta és nálunk nagy hangsúlyt kap a környezetvédelem az oktató-nevelő munkában.

Az iskolai környezeti nevelési program feladata a tanulók környezettudatos magatartásának kialakítása, hogy felelősségteljesebb döntéseket tudjanak hozni a jövőben.

Fontos, hogy kialakuljon a környezet iránti érzékenység, ismerjék a Földet sújtó globális környezeti problémákat. A környezeti nevelés holisztikus szemléleten alapul: ökológiai, társadalmi, gazdasági, kulturális szempontból is meg kell közelíteni a témát.

A tanulókban ennek köszönhetően kialakul egyfajta felelősségérzet, tisztelet, tudatosság.

Erre már fiatalkorban nagyon fontos felhívni a figyelmet, hiszen a környezetvédelemmel kapcsolatos legnagyobb probléma még ma is az, hogy mindenki a másikra mutogat és a másiktól várja a megoldást, pedig egyetlen ember hozzáállása is sokat számít abban, hogy milyen földet hagyunk az utódainkra. Bár sokan harcolnak a jó ügyért, még több tudatosságra lenne szükség. Nem kell nagy dolgokat tenni, csupán a hétköznapok mindennapjait éljük okosabban.

A környezetvédelmi világnap kapcsán világszerte programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek, illetve elismerések és díjak is kiosztásra kerülnek.

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.