Menü

A legjobb játék, ami nem játék

Egy totyogót lefoglalni sosem egyszerű. Saját fiaim megfigyeléséből kifolyólag is tudom, hogy amikor megveszem a 15 ezres készségfejlesztő szuperszónikusan hiperszuper játékot, akkor is a citromleves flakonnal játszik órákig, vagy az ajtókitámasztót tologatja, mert az izgalmas.

A legjobb játék, ami nem játék. Egy üres papírdoboznál sincs jobb játék, de a távirányító is mindig magasan végez a kedvenc nemjátékok versenyén.

A drága plüss nem kell, a bevásárlóközpontban hetekig gyűjtük rá a pontokat, mert akkor nagyon akarja, aztán ha végre megvan, két perc után dobja át a válla fölött.

A zenélős játékok no meg a szirénázós autók (nekem fiaim vannak ugyebár) számunkra egy perc után elviselhetetlenül idegesítő, annyira, hogy eret vágok magamon a hangjától és minimum szívbajt, amikor éjjel megszólal, de az legalább izgalmas a számukra.

A legjobb játszótér a konyha, a legjobb játékok a konyhaszekrényben vannak, mindent is megkóstolnak és a legtetszetősebb, amivel kalapálni, ütni lehet.

Már régóta tudom, hogy a legkreatívabbak a gyerekek a csörgő zacskókkal, az üres flakonokba szórt kaviccsal, a régi, rossz telefonokkal,

Személyes tapasztalatom szülőként az, hogy a világ legdrágább játéka sincs olyan izgalmas, mintha valamit odaadunk a konyhaszekrényből, fürdőszobapolcról, kacatos szekrényből.

Nagyon izgalmas az újságokat széttépkedni, vagy egy fakanállal és műanyagtállal bebújni az asztal alá, esetleg egy nagy fémtálcán nézegetni saját magát.

Vagy az iskolában lévő nagytesók féltve őrzött kisautói közül.

A teregetés vagy vasalás közben előszeretettel dobálja szét a színes ruhacsipeszeket, a nagyobbacskáknak pedig nyugodtan adjuk készségfejlesztő feladatként a kezükbe a csipeszes kosarat és egy kartonpapírt, amire sorban felcsíptethetik azokat, fejlesztve a kézügyességüket, finommotoros képességeiket, a szem-kéz koordinációját.

Azt gondolom, bizonyos határokon belül nem baj, ha a gyermek koszos lesz, ha a lakásban rendetlenséget csinál, ha a nadrág fűfoltos.

A közös élmény és tanulás ezeknél előbbre való.

Természetesen mindenekelőtt nagyon fontos kiemelnem, hogy soha, semmikor, semmilyen játékkal sem hagyom magára a babát, mindig figyelek rá, mindig rajta van az egyik szemem és mindig átgondolom, hogy amit a kezébe adok, az bombabiztosan bababiztonságos legyen, azaz semmilyen leharapható, lenyelhető része nincsen.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Nevelési módszerek, amelyek nem tesznek jót a gyermeknek

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének. Nem mindig tudatosítjuk azonban, hogy nem jó mindenáron a „legjobb“ szülőnek lenni, olyannak, aki gyermekének mindent megvásárol, amit az akar, vagy megoldja helyette a problémáit és akárhányszor leesik, mindig felveszi. Az ilyen módszerrel számos fontos leckétől fosztjuk meg gyermekünket, mellyel még gyerekkorában kellene megbirkóznia, amikor a következmények még nem fájnak annyira, mint felnőttkorban.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.