Menü

A hasi elhízás leggyakoribb okai

Vannak, akik inkább a test alsó részére híznak, vannak, akik inkább hasra és a felsőtestre, van, aki pedig viszonylag egyenletesen. A hasi elhízás azonban komoly egészségügyi problémákat is okozhat, például a diabétesz és szívbetegségek kialakulását, hogy csak néhányat említsünk.

Általánosságban a túlsúly is több egészségügyi kockázatot rejt magában, de különösen a hasi, viszcerális zsír lerakódása növeli bizonyos betegségek kockázatát. Megkülönböztetünk szubkután, vagyis bőr alatti zsírt, ezt nevezhetjük tulajdonképpen külső zsírpárnáknak. A viszcerális, zsigeri, vagy leegyszerűsítve belső zsírlerakódás pedig a hasüregben található és a szerveinket veszi körbe. Ez már nem csak esztétikai probléma, mivel a szervek működésére és a hormonrendszerre is hatással van. A félreértések elkerülése végett, a viszcerális zsír jelenléte a szervek körül a hasüregben teljesen normális egy bizonyos szintig, mivel funkciója az, hogy védje a szerveinket. Azonban, ha felszaporodik, pozitív hatását már jócskán elfedik a negatív hatások.

Már korábban említettük, hogy a diabétesz, pontosabban a 2-es típusú cukorbetegségre és a szívbetegségekre is hajlamosít a hasi elhízás, de ezeken kívül egyéb más tünetekkel is összefüggés mutatkozik. Ilyen például a magas vérnyomás, az agyvérzés, szívroham, koszorúér-betegségek és légzési problémák. Jól látszik tehát, hogy a szív-és érrendszer állapotára van különösen nagy hatással az elhízás, valamint a nagyobb mennyiségű túlsúly a légzést is nehezíti.

Az okok között elsőként a nem megfelelő étrendet kell megemlíteni, hiszen ez az, amire manapság a legkevésbé figyelünk. Felgyorsult az élet, a mindennapok, mi pedig próbálunk vele lépést tartani és egyre több feldolgozott, finomított szénhidrátot, fehérjében és rostokban szegény kész ételeket fogyasztunk. Az ilyen ételek fogyasztása azt eredményezi, hogy hirtelen megemelik a vércukorszintet, ezt pedig a szervezet kompenzálni fogja, vagyis rövid időn belül leesik és újra éhesek leszünk. Azonban a bevitt kalóriák csak gyarapodnak, de a tápérték sajnos ugyanolyan kevés, így szervezetünk gyakorlatilag minőségi éhezést él át.

Egy másik nagyon gyakori oka az elhízásnak a túlzott alkoholfogyasztás. Biztosan hallották már, hogy a sör mennyire hízlal. Így van ez más alkoholokkal is, valamint amellett, hogy észre sem vesszük mennyi extra kalóriát fogyasztunk egy pohárka itallal, még az éhségérzetünket is megemeli, valamint a máj, a legfontosabb méregtelenítő szervünk működését is leterheli.

Talán nem ezt vártuk a harmadik leggyakoribb oknak a hasi elhízás tekintetében, de bizony a stressz is okozhat ilyen jellegű problémákat. Stressz hatására megnő a kortizol szintje a vérben, ami pedig a szív- és érrendszerre, valamint az anyagcserére van hatással. Ilyenkor az emésztés és egyéb anyagcserefolyamatok lelassulnak, valamint hajlamosak vagyunk ilyenkor nassolni, hogy eltereljük a figyelmünket.

Természetesen a mozgásszegény életmód is nagyban hozzájárul az elhízáshoz, ezen pedig csak egyféleképpen változtathatunk. Iktassuk be a mindennapokba a sétát, esetleg menjünk gyalog munkába, boltba, vagy találjunk valami olyan hobbit, amivel valamilyen formában mozgás is együtt jár.

Egy másik gyakori kiváltó ok lehet az alvásprobléma. Ha rendszeresen nem alszunk eleget, vagy rosszul alszunk, az hatással lehet a hormonrendszerünkre is, valamint a stresszt is nehezebben viseljük. A különböző alvásproblémák jelenléte hosszú távon magában hordozza az inzulinérzékenység kialakulását és a vércukorszint ingadozását is, ami ahogy korábban is kifejtettük, rendszertelen evéshez és elhízáshoz vezet.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.