Menü

10 000 lépés az egészséghez. Eddig ma mennyi volt?

Hallottuk már néhányszor, hogy aki egészséges és fitt szeretne lenni, annak10 ezer lépést kell megtennie egy nap. Mi ebben az igazság, hogy érhetjük el ezt a lépésszámot, mennyit kell mozogjuk egy nap?

A híres 10 ezres számot először japán lépésszámlálókon határozták meg, még az 1960-as években. A japánok már ekkor tudtak valamit, azóta ugyanis több tudományos kutatás bizonyította már be, hogy a napi 10 ezer lépés megtételének milyen pozitív hozadékai vannak a szervezetünkre, egészségünkre, formánkra nézve.

A gyártók célja az volt ezzel, hogy egyszerűsítsék és átláthatóbbá tegyék az emberek számára a fizikai aktivitást napi ajánlott mennyiségét, a 10 ezer lépés szlogen pedig megmaradt a köztudatban.

A 10 ezer lépés valahogy az egész világon elterjedt, ezt a mennyiséget ajánlják és gondolják beépíthetőnek a napi mozgásba, ennek hatékonyságát sok kutatás vizsgálta már, s ki is mutatták, hogy ez a szám elérése javítja az egészségi állapotunkat, megelőzi az elhízást, segíti a fogyókúrát, csökkenti a cukorbetegség kockázatát és még jónéhány előnyt lehetne felsorolni.

Természetesen a rövidebb séták is hatásosak, az 5000. lépéssel is sokat tettünk az egészségünkért, hiszen már átlagosan napi 4500-5000 lépés elegendő, hogy jelentősen csökkentse a halálozási kockázatot.

Az ülőmunka számtalan terhet ró a szervezetünkre, ennek negatív hatásai ismertek, a felsorolástól eltekintenék, hiszen hosszú a lista, épp ezért javasolt például munkába gyalog járni, a munkaidő letelte után hazasétálni, a boltba autó helyett gyalog, vagy biciklivel járni, mindez hozzájárul ahhoz a napi átlagosan egy óra mozgáshoz, ami javasolt.

Nem kell mindenkinek futni, kocogni, egy gyors gyaloglás már segíthet enyhíteni a hosszú ülés negatív hatásait.

A mozgás égeti a zsírt, ami fontos, hiszen a zsír felhalmozódása növelheti a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét. Mozgás nélkül nincs egészség, nincs erős immunrendszer, nincs hatékony diéta.

A covid időszak alatti home élet, home office, home mozgás…home satöbbi gyakorlatilag lenullázta ezt a napi 10 ezer lépést, hiszen nem jártunk gyalog munkába naponta. Természetesen sokan tornáztak otthon ebben az időszakban, de a napi sétát, többezer lépést mégse nagyon lehetett otthon megoldani.

A napi 10 ezer lépést egyszerű lépésszámlálóval, applikációval tudjuk ellenőrizni, nyomon követni, nagyon megéri, úgyhogy gyaloglásra fel!

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.