Menü

Minden, amit a kötőszövet erősítéséről tudni kell

Testünk idővel veszít a rugalmasságából, ám számtalan módszer létezik, amellyel megerősíthetjük a bőr tartásáért, feszességéért felelős kötőszöveti rostokat. Ne üljünk ölbe tett kézzel, nézzük, mi mindent tehetünk a fiatalos formánk visszanyeréséért.

Annak érdekében, hogy minél tovább jó formában maradjunk, karban kell tartanunk a kötőszöveteinket is. A bőr feszességét, tartását a kötőszöveti rostok biztosítják, ezek legfontosabb összetevője egy fehérje, a kollagén. Bőrünk 75 százaléka kollagénből épül fel, amelynek termelődése 25 éves kortól fokozatosan csökken.

Egyre csak puhulunk

A negyvenes éveinkre a kollagénállományunk 30, ötvenéves korunkra a 45 százalékát elveszítjük, hatvan év felett pedig teljesen leáll a termelése. Ezzel párhuzamosan a bőr kevesebb vizet és tápanyagot képes raktározni – veszít a tartásából, ráncossá válik –, valamint a hajunk és a körmünk szerkezete is megváltozik.

Mivel a kötőszövet legnagyobb részét a kollagén alkotja, természetes folyamat, hogy idővel nem csupán az arcbőr, de a test teljes bőrfelülete veszít a rugalmasságából. A kötőszöveti gyengeség következménye az esztétikailag zavaró narancsbőr megjelenése, valamint a terhességi csíkként ismert stria is. A laza kötőszövet kialakulásában szerepet játszhat a fogyás, a genetika, a mozgásszegény életmód, a túlzott napozás, az egészségtelen táplálkozás és a dohányzás is, azonban ezek egy részén bármikor tudunk változtatni.

Tegyünk meg mindent a testünkért

A megfelelően összeállított diéta lassíthatja a szervezet öregedési folyamatait. Az alacsony szénhidrát- és zsírtartalmú, fehérjében gazdag étrend csökkenti a testzsírt, feszessé teszi az izmokat, növeli a bőr rugalmasságát. Testünk fiatalon tartásában elengedhetetlen a rendszeres sport és a bőséges folyadékbevitel is, amely alapfeltétele a szervezet kiegyensúlyozott vízháztartásának, a sejtek megfelelő működésének és a méregtelenítésnek. Ha a szervezetünk nem jut elegendő folyadékhoz, elsőként a bőrből vonja el a vizet, amelynek következtében elmélyülnek a ráncok.

TIPP: a vérkeringést serkenthetjük hideg-meleg váltózuhannyal, testradírozással, szaunával, masszázzsal, Kneipp-vízkúrákkal, pakolásokkal és méregtelenítő testkezelésekkel is.

Feszesedjünk belülről is

Ha alapos munkát szeretnénk végezni és látványos eredményeket elérni, akkor kezeljük egyszerre a problémát kívül és belül is. A kollagénvesztést bizonyos mértékben táplálkozással is lehet kompenzálni: a szárnyasok bőre és porcai például nagy mennyiségű kollagént tartalmaznak. Ha azonban nem sikerül napi szinten csirkelábat, csirkebőrt vagy kakastaréjt fogyasztani, akkor nem marad más hátra, mint táplálékkiegészítőket beszerezni.

A szájon át szedett kollagénvegyület lassítja a kollagénvesztés ütemét, javítja az ízületek állapotát, felgyorsítja a sportsérülések gyógyulását, helyreállítja a gyomor roncsolódott nyálkahártyáját, meggátolja a ráncok képződését, javítja a bőr textúráját, erősíti és rugalmassá teszi a hajat és a körmöket.

Szerző: Udvari Fanni

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?