Menü

Pajzsmirigybetegség és sport

Pajzsmirigybetegségnél egyáltalán nem tilos a sporttevékenység, sőt! sokat javíthat az életmódváltással együtt elkezdett és rendszeresen végzett testmozgás. Pajzsmirigybetegségnél nemcsak az életmódváltás fontos, néhány mozgásforma segítséget jelent.

A pajzsmirigy csökkent működése, alulműködése esetén valószínűleg a testmozgáshoz való kedv múlik el elsőként, azonban a hízással járó betegségről tudni kell, hogy életmódváltással és rendszeres sporttal jól kezelhetőek a tünetek. Bár a betegség leggyakoribb tünetei közé tartozik a kimerültség, fáradékonyság, és ízületi fájdalmak, mégis felül kell ezeken kerekedjünk és elkezdeni a mozgást, mert a fizikai aktivitás segíthet enyhíteni a tüneteket és javítja a közérzetet.

Gyakorlatilag bármilyen testmozgás megengedett, ami jól esik, de leginkább az alacsony intenzitású aerobic és erősítő gyakorlatok bizonyulnak a legmegfelelőbbek pajzsmirigyproblémák esetén, nem pedig a nagyon megterhelő edzéstípusok.

Bizonyított, hogy heti 3 x 20 perc biciklizés, kocogás vagy séta csökkenti a fáradtságérzetet.

Nem alábecsülendő a séta, mely az egyik legkönnyebb testmozgás, óránként 200-250 kalóriát is égethetünk vele!

Ajánlott a jóga, mely nemcsak nyújtja, de erősíti is az izmokat, valamint segít megtanulni a helyes légzést. Több jógapóz kimondottan hatékonyan stimulálja a nyaki területet.

Az erősítő edzések, saját testsúlyos gyakorlatok már a haladóknak valók, nagyon sok kalóriát elégetnek, s utóégető hatásúak, nagyban segítik a fogyást.

Az ízületeket kíméli a vízben végzett mozgás, ezért a vízi aerobik sokaknak ajánlott zsírégető, erősítő mozgásforma. Az úszás remek zsírégető mozgásforma, így pajzsmirigy-alulműködés esetén segít az ideális testsúly elérésében.

Az elliptikus tréner segítségével az ízületek kímélése mellett erősíthető meg a test.

A kerékpározás javítja az állóképességet, védi az erek és a szív állapotát, mégis kíméli az ízületeket, a túra pedig növeli az erőnlétet, az izomerőt, és csökkenti a pajzsmirigybetegségek kockázataként számontartott depressziót, gondoljunk csak a szabad levegő, az erdő jótékony hatásaira.

A testmozgásnak nem kell kiemelten intenzívnek lennie, ám jó, ha kíméletesen, de alaposan átmozgat, erősít.

Már napi 30-40 perc mozgás is nagy mértékben hozzájárul a tünetek mérséklődéséhez, a testsúly csökkenéséhez, a közérzet javulásához, arról nem is beszélve, hogy javítja a hangulatot. Természetesen nagyon fontos a fokozatosság elve, s az, hogy mindig egyeztessen orvosával mielőtt bármiféle sporttevékenységbe kezdene, vagy táplálék-kiegészítő készítményt fogyasztana.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?