Menü

Stressz okozta panaszok

A stressz népbetegség, ám tévedés azt hinni, hogy csak a dolgozó emberek betegsége. A fiatalok éppúgy szenvednek tőle, s az idősek közül is sokan, a stresszes életmódnak pedig súlyos következményei lehetnek hosszútávon. A stressznek nagyon káros hatása van az egészségre. A legveszélyesebb pedig a tartós stressz.

Az emberek nagy része egész nap rohan. Nem eszik normálisan, keveset alszik, a mobiltelefon a kezünkhöz nőtt, a laptop és a tablet beszippant minket, folyton rohanunk és időhöz vagyunk kötve, betáblázva, határidőkkel a nyakunkban. Szülőként a helyzet fokozott, rengeteg az elvárás az ovik, iskolák részéről, nőként meg pláne, nem beszélve sok divatdiétáról, a külsőségekről, ahogy próbálunk görcsösen megfelelni az aktuális divatelvárásoknak. Az idegrendszert tönkreteszi, mi pedig hamar a tartósan stresszes élet kellős közepés találjuk magunkat.

A tartós stressz megbénít. Aki állandó stresszben él, nem tud teljesíteni a munkahelyén, folyton feszült és nyugtalan, ideges és fáradt, kapkod, aggódik, fél. Nem tud lazítani, pihenni, teljesen túlhajszolja magát és ez a folyamat olyan, mint egy ördögi kör, melyből nehéz a kiút.

A belső szorongás, stressz, a megfelelési kényszer olyan szintű ellenállást is létrehozhat bennünk, amely az ún. kiégéshez is vezethet.

Akiknek hajlamuk van a szenvedélybetegségekre, gyengébb jellem, az ebben a helyzetben könnyen nyúl cigaretta, alkohol után.

Normál esetben a stressz csak rövid ideig tartó állapot, és nem okoz kárt, azonban, ha tartósan fennáll, ideje elgondolkodnunk. A túl sok stresszt a szervezetünk jelzi, a következő tünetek formájában: fáradtság, szórakozottság, alvászavar, étvágytalanság vagy túl nagy étvágy, depresszió, idegeskedés, aggódás, testi panaszok, betegségek.

Előfordul gyakran fejfájás, fülzúgás, hasmenés, gyomorégés, haspuffadás.

Mi a teendő, ha észrevettük, hogy a tartós stressz csapdájába kerültünk?

Sok pihenéssel, alvással helyreállhat a testi-lelki egyensúly, ám ha nem változtatunk, a stressz állandósul és jelentkezni fognak a kimerültség jelei, főként a szorongás, pánik és depresszió. tartós stressz magas vérnyomáshoz, valamint szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához is vezethet. Nem véletlenül halljuk gyakran, hogy szánjunk időt a sétálásra, a sportra, a szeretteinkre, házi állatainkra, a szellemi-lelki kikapcsolódásra. Figyeljünk oda magunkra és szeretteinkre!

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.