Menü

Mit vigyél magaddal túrázni?

Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni egy jó túrára a hátizsákjukba, meg hogy egyáltalán milyen nagy zsák szükséges egy kirándulásra. Az alábbiakban tanácsokat hozok nektek, mi is kerüljön bele egy ideális túrazsákba.

Kezdjük ott, hogy mekkora zsák kell túrázni? Ha többnapos kirándulásra megyünk, akkor érdemes nagy zsákot vinni, ami kábé 40-50 literes. Ami viszont a jellemzőbb, hogy a kirándulók jobban preferálják az egynapos jövünk-megyünk túrákat. Az ilyen kirándulásokhoz nem kell hatalmas 50 literes hátizsák, felesleges. Elég lehet gyerekeknek egy pici táska, szülőknek, felnőtteknek egy maximum 30 literes zsák, de lehet még az is sok.

Ha autóval megyünk, annyi előny van, hogy ott lehet hagyni dolgokat, amik a későbbekben nem kellenek. Például a váltós ruhát simán a kocsiban lehet hagyni. Ajánlom is a váltóruha elcsomagolását, hiszen túra közben leizzadunk és idegesítő lehet, ha a család kellemetlen testszagjait hazáig szagolni kell. A váltócipő kötelező elem, hiszen, ha saras lesz a cipőnk, az autó tulajdonosa biztosan nem fog neki örülni. Legyen váltós zokni is, arra az esetre, ha elmerülnénk egy nagyobb pocsolyában.

A táskába mindenképpen legyen elegendő víz. Van egy „nem hivatalos” szabály, hogy minimum annyi deciliter víz legyen nálunk, amennyi kilométert megyünk. Szerintem ez elég kevés, minimum 1-2 literrel készüljünk. Ha van forrás az úton, akkor szerencsére újra lehet tölteni a kulacsokat. Legyen elég elemózsia, hiszen a kaptatók után jóleső érzés megállni pár falatra és újból energiát nyerni. Ha szendvicseket viszünk, vigyázzunk, mert némelyik felvágott (főleg nyáron) hamar romlik, érdemes hamar elfogyasztani a szendvicseket.

Legyen nálunk zacskó a szemétnek! Van olyan útvonal, ahol végig nincs kuka, a szemetet pedig nem dobáljuk szét a természetben! Tegyük őket zacskóba és ahol van kuka, ott dobjuk ki! Mi sem borzasztóbb annál, ha sétál valaki a gyönyörű természetben, a szél meg elfújja előttünk valakinek a chipses zacskóját?

Egyéb hasznos eszköz, ami ajánlatos a túrazsákba: ragtapasz vagy kis varrós készlet. Ezek a kis készletek manapság hasznosak, van bennük olló, varró készlet és tehetünk bele ragtapaszt, ha a cipő esetleg feltörte a lábunkat. Legyen még zsebkendő vagy wc papír, hiszen a természet lágy ölén is ránk jöhet a hacacáré, legyünk felkészültek. Emiatt én még ajánlom a kézfertőtlenítőt, hogy azért némi baktériumtól megszabaduljunk. Ezek szerencsére apró tárgyak, könnyen elférnek egy kisebb zsákban is.

Jó még ha van, de nem szükséges: svájci bicska. Nagyon hasznos szerkentyű, főleg, ha sok eszközt tartalmaz, de gyerekek kezében veszélyes! Jó ha van esőkabát, ha esetleg az időjárás előrejelzés esőt jelez, akkor mindenképpen hasznos, szerencsére nem nehéz dolog.

Jó túrázást!

Nagypál Anna

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.