Menü

Mi mindenre jó a meggy?

A cseresznye szezonját, a savanykás, de sokoldalúan felhasználható testvére követi, a meggy. A meggy tipikusan nem magyar gyümölcs, hiszen egész Európában jelen van, de Magyarországon a meggynek elég komoly történelme van. Valamint a Kelet-Európában termő fajták, teljesen eltérőek nyugati társaiktól.

A meggy történelme

A gyümölcs alapvetően Eurázsiából származik. Már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, de ebben a korszakban még nem különböztették meg a cseresznyétől. A meggyet már a honfoglaló magyarok is ismerhették. Azonban a ma is ismert, savanykás ízű gyümölcs, csak a 16.-17. században kezdett el elterjedni nálunk. A meggyel való történelmi rokonszenvünket, rengeteg településnév és vezetéknév is alátámasztja. Elég csak arra gondolni, hogy Medgyessy, Zalameggyes, Somogymeggyes valamint Meggyes falu a Vajdaságban.

Jellemzői

Fehér színű, apró virágai április közepe felé kezdenek el nyílni. A gyümölcs nyár elejére érik be, csonthéjas termése van és maga a gyümölcs bordós színű. Valójában nem csak a cseresznye a rokona, hanem a szilvafélékkel és a sárgabarackkal is rokonság köti össze.

Maga a gyümölcs külföldön kevésbé népszerű, ott legfőképp ipari körülmények között használják. Tehát konzervek, befőttek, meggylé készül belőle. Ugyanezek a termékek itthon is ismertek, de nálunk sokan szívesen fogyasztják magában is a gyümölcsöt. Érdekesség, hogy meggytermésben a világ élvonalában állunk, az első helyen Oroszország áll, a második helyen pedig Lengyelország és Törökország váltogatja egymást. Magyarország az előző évben a hetedik helyen állt.

Miért fogyasszunk meggyet?
10 dkg meggy kalóriatartalma, körülbelül 51 kcal. A gyümölcsnek a víztartalma 80-85 % között mozog. A meggy rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Serkenti az emésztést és az idegek működését is, emellett minimális mértékű vízhajtó hatása is van. A gyümölcs A és B vitaminban is gazdag, valamint a vérszegénység ellen is kiváló hatása van.

Mit készíthetünk belőle?

Készülhet belőle, meggyleves, gyümölcs, befőtt és kompót is. Emellett a meggy jó lehet, gyümölcsturmixokba, valamint gyümölcssalátába is.

A gyümölcsöt sütemények terén legtöbbször pitébe és rétesbe tesszük. Rendkívül jól harmonizál az étcsokoládéval és a mákkal. Hazánkban közismert még a meggylekvár, valamint a meggyszörp is. Emellett a gyümölcsből készülhet még meggybor, meggypálinka, valamint a rumos meggy is közismert.

Végül nézzünk meg néhány receptet a gyümölccsel:

Meggyes étcsokoládés csokitorta:

Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
5 evőkanál víz
A krémhez:
15 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
2 evőkanál cukor
40 dkg kimagozott meggy
A díszítéshez:
pár szem megy

5 dkg étcsokoládé

Elkészítés: A piskótához az 5 tojásfehérjét a cukorral felverjük, közben a lisztet egy másik tálban a sütőporral és a kakaóporral jól elkeverjük. Kanalanként óvatosan hozzáadjuk a felvert habhoz az 5 tojássárgáját, a lisztes keveréket és az 5 evőkanál vizet. A masszát kivajazott és lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Miközben a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A tejszínt 2 részre osztjuk, 2dl-be beletördeljük az étcsokoládét, és lassú tűzön vagy a mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. A maradék 3 dl-t pedig a cukorral felverjük. A megolvadt csokoládés krémet félretesszük hűlni. Kihűlés után óvatosan belekeverjük a felvert habba, így egy nagyon finom étcsokoládés krémet kapunk. A kihűlt piskótát 2 részre vágjuk, az egyik felét megkenjük a krém felével, és a meggy nagy részét (párat félreteszünk a díszítéshez) belenyomkodjuk a krémbe. Rátesszük a másik piskótalapot, és a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalát is. Végül a félretett meggyel díszítjük, és étcsokoládét reszelünk rá. A végeredmény egy mutatós, és nagyon finom meggyes csokoládétorta.

Egyszerű meggyes pite, vagy kevert meggyes:

Hozzávalók:

20 dkg liszt
50 dkg meggy
50 dkg magozott meggy
20 dkg cukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tej
0,5 dl olaj

Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük. A tésztát kikent, belisztezett magas tepsibe töltjük. Ezután rászórjuk a kimagozott meggyet, és előmelegített sütőben, megközelítőleg 160 fokon tűpróbáig sütjük.

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Az édesburgonya az utóbbi időben nálunk is egyre elterjedtebb - mutatjuk, mi mindent csinálhatsz belőle!

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Miért együnk diót?

A dió az egyik legértékesebb gyümölcsünk. A dióbél nemcsak ízletes, hanem bizony egészséges is.

Ashwagandha: Az álombogyó jótékony tulajdonságai

Az álombogyó (Ashwagandha, Withania somniferam farkascseresznye) amellett hogy az egyik legismertebb és legtöbbet használt gyógynövény az ayurvéda, siddha és kínai gyógyászatban, a nootropikumok jellegzetességeit is magában hordozza, ezért mind a mai napig tökéletes a neurodegeneratív betegségek, pl. az Alzheimer-kór és a depresszió kezelésére.

Miért olyan fontos a B vitamin és milyen tünetek jelzik a hiányát

Minden vitamin nagyon fontos a szervezetünknek, de a B vitamin bevitel különösen ajánlott az immunrendszer támogatása érdekében. A legjobb megoldás élelmiszerek formájában bevinni.