Mi mindenre jó a meggy?
A cseresznye szezonját, a savanykás, de sokoldalúan felhasználható testvére követi, a meggy. A meggy tipikusan nem magyar gyümölcs, hiszen egész Európában jelen van, de Magyarországon a meggynek elég komoly történelme van. Valamint a Kelet-Európában termő fajták, teljesen eltérőek nyugati társaiktól.
A meggy történelme
A gyümölcs alapvetően Eurázsiából származik. Már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, de ebben a korszakban még nem különböztették meg a cseresznyétől. A meggyet már a honfoglaló magyarok is ismerhették. Azonban a ma is ismert, savanykás ízű gyümölcs, csak a 16.-17. században kezdett el elterjedni nálunk. A meggyel való történelmi rokonszenvünket, rengeteg településnév és vezetéknév is alátámasztja. Elég csak arra gondolni, hogy Medgyessy, Zalameggyes, Somogymeggyes valamint Meggyes falu a Vajdaságban.
Jellemzői
Fehér színű, apró virágai április közepe felé kezdenek el nyílni. A gyümölcs nyár elejére érik be, csonthéjas termése van és maga a gyümölcs bordós színű. Valójában nem csak a cseresznye a rokona, hanem a szilvafélékkel és a sárgabarackkal is rokonság köti össze.
Maga a gyümölcs külföldön kevésbé népszerű, ott legfőképp ipari körülmények között használják. Tehát konzervek, befőttek, meggylé készül belőle. Ugyanezek a termékek itthon is ismertek, de nálunk sokan szívesen fogyasztják magában is a gyümölcsöt. Érdekesség, hogy meggytermésben a világ élvonalában állunk, az első helyen Oroszország áll, a második helyen pedig Lengyelország és Törökország váltogatja egymást. Magyarország az előző évben a hetedik helyen állt.
Miért fogyasszunk meggyet?
10 dkg meggy kalóriatartalma, körülbelül 51 kcal. A gyümölcsnek a víztartalma 80-85 % között mozog. A meggy rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Serkenti az emésztést és az idegek működését is, emellett minimális mértékű vízhajtó hatása is van. A gyümölcs A és B vitaminban is gazdag, valamint a vérszegénység ellen is kiváló hatása van.
Mit készíthetünk belőle?
Készülhet belőle, meggyleves, gyümölcs, befőtt és kompót is. Emellett a meggy jó lehet, gyümölcsturmixokba, valamint gyümölcssalátába is.
A gyümölcsöt sütemények terén legtöbbször pitébe és rétesbe tesszük. Rendkívül jól harmonizál az étcsokoládéval és a mákkal. Hazánkban közismert még a meggylekvár, valamint a meggyszörp is. Emellett a gyümölcsből készülhet még meggybor, meggypálinka, valamint a rumos meggy is közismert.
Végül nézzünk meg néhány receptet a gyümölccsel:
Meggyes étcsokoládés csokitorta:
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
5 evőkanál víz
A krémhez:
15 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
2 evőkanál cukor
40 dkg kimagozott meggy
A díszítéshez:
pár szem megy
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A piskótához az 5 tojásfehérjét a cukorral felverjük, közben a lisztet egy másik tálban a sütőporral és a kakaóporral jól elkeverjük. Kanalanként óvatosan hozzáadjuk a felvert habhoz az 5 tojássárgáját, a lisztes keveréket és az 5 evőkanál vizet. A masszát kivajazott és lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Miközben a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A tejszínt 2 részre osztjuk, 2dl-be beletördeljük az étcsokoládét, és lassú tűzön vagy a mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. A maradék 3 dl-t pedig a cukorral felverjük. A megolvadt csokoládés krémet félretesszük hűlni. Kihűlés után óvatosan belekeverjük a felvert habba, így egy nagyon finom étcsokoládés krémet kapunk. A kihűlt piskótát 2 részre vágjuk, az egyik felét megkenjük a krém felével, és a meggy nagy részét (párat félreteszünk a díszítéshez) belenyomkodjuk a krémbe. Rátesszük a másik piskótalapot, és a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalát is. Végül a félretett meggyel díszítjük, és étcsokoládét reszelünk rá. A végeredmény egy mutatós, és nagyon finom meggyes csokoládétorta.
Egyszerű meggyes pite, vagy kevert meggyes:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
50 dkg meggy
50 dkg magozott meggy
20 dkg cukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tej
0,5 dl olaj
Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük. A tésztát kikent, belisztezett magas tepsibe töltjük. Ezután rászórjuk a kimagozott meggyet, és előmelegített sütőben, megközelítőleg 160 fokon tűpróbáig sütjük.
Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.
Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.
A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.
Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.
Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?