Mi mindenre jó a meggy?
A cseresznye szezonját, a savanykás, de sokoldalúan felhasználható testvére követi, a meggy. A meggy tipikusan nem magyar gyümölcs, hiszen egész Európában jelen van, de Magyarországon a meggynek elég komoly történelme van. Valamint a Kelet-Európában termő fajták, teljesen eltérőek nyugati társaiktól.
A meggy történelme
A gyümölcs alapvetően Eurázsiából származik. Már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, de ebben a korszakban még nem különböztették meg a cseresznyétől. A meggyet már a honfoglaló magyarok is ismerhették. Azonban a ma is ismert, savanykás ízű gyümölcs, csak a 16.-17. században kezdett el elterjedni nálunk. A meggyel való történelmi rokonszenvünket, rengeteg településnév és vezetéknév is alátámasztja. Elég csak arra gondolni, hogy Medgyessy, Zalameggyes, Somogymeggyes valamint Meggyes falu a Vajdaságban.
Jellemzői
Fehér színű, apró virágai április közepe felé kezdenek el nyílni. A gyümölcs nyár elejére érik be, csonthéjas termése van és maga a gyümölcs bordós színű. Valójában nem csak a cseresznye a rokona, hanem a szilvafélékkel és a sárgabarackkal is rokonság köti össze.
Maga a gyümölcs külföldön kevésbé népszerű, ott legfőképp ipari körülmények között használják. Tehát konzervek, befőttek, meggylé készül belőle. Ugyanezek a termékek itthon is ismertek, de nálunk sokan szívesen fogyasztják magában is a gyümölcsöt. Érdekesség, hogy meggytermésben a világ élvonalában állunk, az első helyen Oroszország áll, a második helyen pedig Lengyelország és Törökország váltogatja egymást. Magyarország az előző évben a hetedik helyen állt.
Miért fogyasszunk meggyet?
10 dkg meggy kalóriatartalma, körülbelül 51 kcal. A gyümölcsnek a víztartalma 80-85 % között mozog. A meggy rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Serkenti az emésztést és az idegek működését is, emellett minimális mértékű vízhajtó hatása is van. A gyümölcs A és B vitaminban is gazdag, valamint a vérszegénység ellen is kiváló hatása van.
Mit készíthetünk belőle?
Készülhet belőle, meggyleves, gyümölcs, befőtt és kompót is. Emellett a meggy jó lehet, gyümölcsturmixokba, valamint gyümölcssalátába is.
A gyümölcsöt sütemények terén legtöbbször pitébe és rétesbe tesszük. Rendkívül jól harmonizál az étcsokoládéval és a mákkal. Hazánkban közismert még a meggylekvár, valamint a meggyszörp is. Emellett a gyümölcsből készülhet még meggybor, meggypálinka, valamint a rumos meggy is közismert.
Végül nézzünk meg néhány receptet a gyümölccsel:
Meggyes étcsokoládés csokitorta:
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
15 dkg cukor
10 dkg liszt
5 dkg kakaópor
1 csomag sütőpor
5 evőkanál víz
A krémhez:
15 dkg étcsokoládé
5 dl tejszín
2 evőkanál cukor
40 dkg kimagozott meggy
A díszítéshez:
pár szem megy
5 dkg étcsokoládé
Elkészítés: A piskótához az 5 tojásfehérjét a cukorral felverjük, közben a lisztet egy másik tálban a sütőporral és a kakaóporral jól elkeverjük. Kanalanként óvatosan hozzáadjuk a felvert habhoz az 5 tojássárgáját, a lisztes keveréket és az 5 evőkanál vizet. A masszát kivajazott és lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Miközben a piskóta sül, elkészítjük a krémet. A tejszínt 2 részre osztjuk, 2dl-be beletördeljük az étcsokoládét, és lassú tűzön vagy a mikróban alacsony fokozaton megolvasztjuk. A maradék 3 dl-t pedig a cukorral felverjük. A megolvadt csokoládés krémet félretesszük hűlni. Kihűlés után óvatosan belekeverjük a felvert habba, így egy nagyon finom étcsokoládés krémet kapunk. A kihűlt piskótát 2 részre vágjuk, az egyik felét megkenjük a krém felével, és a meggy nagy részét (párat félreteszünk a díszítéshez) belenyomkodjuk a krémbe. Rátesszük a másik piskótalapot, és a maradék krémmel megkenjük a torta tetejét és oldalát is. Végül a félretett meggyel díszítjük, és étcsokoládét reszelünk rá. A végeredmény egy mutatós, és nagyon finom meggyes csokoládétorta.
Egyszerű meggyes pite, vagy kevert meggyes:
Hozzávalók:
20 dkg liszt
50 dkg meggy
50 dkg magozott meggy
20 dkg cukor
3 db tojás
1 csomag sütőpor
1 dl tej
0,5 dl olaj
Elkészítés: A tojássárgáját a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és a tejjel alaposan elkeverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a masszához keverjük. A tésztát kikent, belisztezett magas tepsibe töltjük. Ezután rászórjuk a kimagozott meggyet, és előmelegített sütőben, megközelítőleg 160 fokon tűpróbáig sütjük.
Húsvét gyomorrontás nélkül
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Túlevés elleni trükkök
Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.
Hallottál már a bentonitról?
Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.
Az antioxidánsok hatása a szervezetre
Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.
Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?
Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.