Menü

A csicseriborsó jótékony hatásai

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra.

A csicseriborsó tápanyag összetétele

100g csicseriborsó 275 kalóriát tartalmaz. Szénhidrát összetétele 100 g-ra vetítve 60g szénhidrát, amelyből azonban 19g fel nem szívódó rost és csak 11g számít gyors szénhidrátnak. Kiemelkedő sok, közel 20g fehérjét tartalmaz és 6g zsírt is. Vitaminokat tekintve gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, remek kalcium forrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 gramm mennyiség a napi kálium-, b6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át tartalmazza. Látható tehát, hogy egy közepesen diétásnak mondható, de kiemelkedő beltartalmi értékei miatt mindenképp fogyasztandó élelmiszerről van szó, melyet késő esti órák kivételével bármikor fogyaszthatunk.

A csicseriborsó jótékony hatásai

Magas élelmi rost tartalma miatt támogatja az emésztőrendszer munkáját. Elősegíti a méregtelenítést azáltal, hogy és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint minden rostban gazdag élelmiszer csökkenti a vércukorszintet és megszünteti a székrekedést. Ásványi anyag és vitamin-összetétele optimális arányú a csontok számára. Különösen kalcium és foszfát egyensúlya miatt tökéletes csonterősítő, hiszen ez a két anyag egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a csontépítő képességünket. Tartalmaz egy értékes ásványi anyagot, a szelént, ami csak igen kevés növényben található.

A szelén a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír, valamint felerősíti folsav DNS regenerációs képességét, ami szintén fontos a rákmegelőzésben. Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalória mennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez, ami által diétákban tökéletes társ. Ehhez hozzájárul a rostok hatása és így összességében remek eszköz a lapos has érdekében. Meg kell azonban említeni az ellenjavallatokat is. A csicseriborsó, ahogy a hüvelyesek általában, puffadást okozhat. Ezt elkerülheted, ha a főtt borsók héját eltávolítod mielőtt feldolgozd.

Roppanós csicseri snack

Nem sokan tudják, de szuper chips helyettesítő snack is készíthető belőle. Egyszerűen szűrd át, majd szabadíts meg a vékony kis héjától. Keverd el kedvenc fűszerkeveréked némi olíva olajjal és süsd ki. Kisüthetted sütőben is, így viszont csak melegen lesz roppanód, hidegen rágósabbá válik, de még mindig finom lesz.

Ha nem diétázol, akkor serpenyőben kókuszzsírban is kisütheted, így akkor is ropogtathatod, ha már kihűlt, sőt akár zacskóban tárolhatod is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!