Menü

Egészséges chipsek

Nassolni mindenki szeret. Ám a hagyományos, krumpliból készült chipsek nem a legegészségesebbek, így ehelyett próbáljuk ki bátran ezeket a zöldségből és gyümölcsből készült finomságokat…

Cukkini chips

Ez a finom rágcsálnivaló jóval könnyebb, mint a klasszikus burgonyachips, immunerősítő hatása van, és gazdag C-vitaminban.

Hozzávalók

Főző spray

2 db cukkini vékonyra szeletelve

¼ csésze csicseriborsó liszt

bors

2 evőkanál apróra vágott petrezselyem

3 evőkanál reszelt parmezánsajt

1 tojás

2 evőkanál víz

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, és permetezd be tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezd a cukkiniket egy papírtörlőre, és ízlés szerint sózd meg. Ezután hagyd állni néhány percig. Egy tálban keverd össze a csicseriborsólisztet, a sót, a borsot, a petrezselymet, és a parmezánsajtot.

Külön tálban pedig dolgozd el egy habverő segítségével a tojást és a vizet. Mártsd bele a cukkiniszeleteket a tojásos keverékben, majd tedd bele a lisztes keverékbe. A szeleteket helyezd az előkészített tepsibe, és süsd 30 percig, amíg ropogós nem lesz. Tálald melegen. Légmentesen lezárt edényben egy vagy két napig tárolható.

Kókusz chips

Csupán papírvékonyak a szeletek, viszont tele vannak a szív számára nélkülözhetetlen egészséges összetevőkkel, emellett pedig segít fenntartani a telítettségérzetet. Akár önmagában is fogyaszthatod, de kiválóan felhasználható salátákhoz, levesekhez, illetve csirke-és halételekhez.

Hozzávalók

1 érett kókusz

tengeri só

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra, majd törd fel a kókuszdiót. Egy nagy kanál segítségével kanalazd ki a húsát, majd reszeld le nagyobb darabokra. Ízlés szerint sózd meg, béleld ki a tepsit sütőpapírral, majd helyezd bele a kókusz szeleteket. Süsd kb. 20 percig, amíg a kókusz széle barna nem kezd lenni, és száraz tapintásúvá válik. Légmentesen lezárt edényben 4-5 napig tárolható.

Alma chips

Mintha a tény, hogy zsírmentes, és tele van rosttal, nem lenne elég, ez az édes ropogós gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz urzol savat, mely a kutatások szerint, képes serkenteni a kalóriaégetés folyamatát.

Hozzávalók

1 teáskanál szőlőmagolaj

1 közepes alma vékonyra szeletelve

1 teáskanál fahéj

1 teáskanál cukor

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és kend ki szőlőmagolajjal vékonyan a tepsit. Helyezd az almaszeleteket a tepsibe, szórd meg fahéjjal és cukorral, majd süsd 2-3 órán keresztül, míg száraz nem lesz. A szeleteket időnként emelgesd fel, nehogy odatapadjanak. Végül vedd ki a tepsit a sütőből, és hagyd a szeleteket állni kb. 5 percig.

Jó ropogtatást!

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!