Menü

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.

Nem sport, ne nyomd a végsőkig

A fogak színe adottságoktól is függ, a csontállományod minősége az egyik legmeghatározóbb tényező. Ne próbáld a lehetetlent elérni! Rengeteg veszélyt hordoz magában a legtöbb fehérítési technika: meggyengülhet az ínyed, amitől begyulladhat. A fogzománcod elvékonyodhat, ami a fogak hirtelen gyors romlását eredményezheti. Természetes technikákkal sokkal kíméletesebben fehéríthetőek a fogak. Heti rendszerességnél gyakrabban azonban ne használd ezeket se!

A kurkuma sárga, mégis segít

Ha láttál már kurkumát, valószínűleg hitetlenkedve olvasod ezt, de hidd el, segít. Ugyan a ruhákon és a bútorokon csinos aranysárga foltot hagy, a fogakon a szódabikarbónához hasonlóan működik. Keverj össze egy teáskanál kurkumát fél teáskanál kókuszzsírral vagy egy vizes fogkefét mártogass őrült kurkumába. Dörzsöld át vele a fogaidat, hagyd rajtuk 5 percig és öblítés után moss fogat. A kurkuma egyébként szuper ínyerősítő is!

Szódát citrommal

Keverj össze három teáskanál szódabikarbónát két kanál természetes citromlével. Ne használj bolti, műanyag, üveges citromlevet, valódi citrom facsart levével dolgozz, ha valódi hatást akarsz elérni! A kotyvalékot keverd össze, majd vidd fel a fogakra egy vattapamacs vagy fültisztító pálcika segítségével. Egy kevés alufóliával megvédheted a fogaidon lévő keveréket, így nem kell végigvicsorognod a kezelést. Fél óra után vízzel öblítsd ki a szádat. A legtöbben ismerik ezt a fogfehérítési módszert, viszont sokan fogkefére felvitt szódabikarbónával dörzsölik át a fogakat. Az a verzió sokkal agresszívabban roncsolja a fogzománcot, anélkül, hogy mutatósabb eredményt adna.

Bevállalod a feketét?

Tudod, mi az az aktív szén? Orvosságos szekrényben gyakran láthattál már akár por, akár tabletta formájában. Molekulaszerkezetének köszönhetően remekül köt meg rengeteg szerves és szervetlen anyagot is – hasmenés ellen is az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb fegyver az aktív szén. A fogaid fehérítéséhez érdemesebb a porból bevásárolni, de a tablettát sem nehéz szétmorzsolni vagy megfelelő méretűre széttörni. Használhatod fogkrémmel vagy vizes fogkefével. Dörzsöld át vele a fogaidat, ne gondolj az ízére és bírd öt percig egy nagy mosollyal az arcodon. Utána megkönnyebbülhetsz, öblítsd le a fogaidat és mosd meg őket.

Végre egy fincsi praktika

Az eperben található savak remekül oldják a fogakra lerakódott szennyeződéseket, ráadásul még az íze sem rossz. Nyomkodj szét villával 2-3 szem epret egy tálkában, majd adj hozzá 2 teáskanál szódabikarbónát és kevergesd, hogy állagra egy fogkrémhez hasonlítson. Egy fogkefével vidd fel a keveréket a fogaidra és hagyd hatni legalább öt percig, majd öblítsd le és moss fogat.

Az epermagok eltávolításához szükséged lehet fogselyemre is! Egyébként Cathrine Zeta-Jones is erre a fogfehérítési módszerre esküszik.

Szerző: Udvari Fanni

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.