Menü

Fogfehérítés házilag

Mindannyian rajongunk a csillogó-villogó, hófehér fogakért. Megkoronázza a mosolyunkat és a vörös rúzs is csak azzal mutat jól. Meg a rózsaszín. Meg őszintén, mindegyik! Megmutatunk pár praktikát, ami egyszerűbb és olcsóbb, mint a fogorvos vagy a gyakran fájdalmas fogfehérítési eljárások, nem mellesleg valamennyi kíméletesebb is.

Nem sport, ne nyomd a végsőkig

A fogak színe adottságoktól is függ, a csontállományod minősége az egyik legmeghatározóbb tényező. Ne próbáld a lehetetlent elérni! Rengeteg veszélyt hordoz magában a legtöbb fehérítési technika: meggyengülhet az ínyed, amitől begyulladhat. A fogzománcod elvékonyodhat, ami a fogak hirtelen gyors romlását eredményezheti. Természetes technikákkal sokkal kíméletesebben fehéríthetőek a fogak. Heti rendszerességnél gyakrabban azonban ne használd ezeket se!

A kurkuma sárga, mégis segít

Ha láttál már kurkumát, valószínűleg hitetlenkedve olvasod ezt, de hidd el, segít. Ugyan a ruhákon és a bútorokon csinos aranysárga foltot hagy, a fogakon a szódabikarbónához hasonlóan működik. Keverj össze egy teáskanál kurkumát fél teáskanál kókuszzsírral vagy egy vizes fogkefét mártogass őrült kurkumába. Dörzsöld át vele a fogaidat, hagyd rajtuk 5 percig és öblítés után moss fogat. A kurkuma egyébként szuper ínyerősítő is!

Szódát citrommal

Keverj össze három teáskanál szódabikarbónát két kanál természetes citromlével. Ne használj bolti, műanyag, üveges citromlevet, valódi citrom facsart levével dolgozz, ha valódi hatást akarsz elérni! A kotyvalékot keverd össze, majd vidd fel a fogakra egy vattapamacs vagy fültisztító pálcika segítségével. Egy kevés alufóliával megvédheted a fogaidon lévő keveréket, így nem kell végigvicsorognod a kezelést. Fél óra után vízzel öblítsd ki a szádat. A legtöbben ismerik ezt a fogfehérítési módszert, viszont sokan fogkefére felvitt szódabikarbónával dörzsölik át a fogakat. Az a verzió sokkal agresszívabban roncsolja a fogzománcot, anélkül, hogy mutatósabb eredményt adna.

Bevállalod a feketét?

Tudod, mi az az aktív szén? Orvosságos szekrényben gyakran láthattál már akár por, akár tabletta formájában. Molekulaszerkezetének köszönhetően remekül köt meg rengeteg szerves és szervetlen anyagot is – hasmenés ellen is az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb fegyver az aktív szén. A fogaid fehérítéséhez érdemesebb a porból bevásárolni, de a tablettát sem nehéz szétmorzsolni vagy megfelelő méretűre széttörni. Használhatod fogkrémmel vagy vizes fogkefével. Dörzsöld át vele a fogaidat, ne gondolj az ízére és bírd öt percig egy nagy mosollyal az arcodon. Utána megkönnyebbülhetsz, öblítsd le a fogaidat és mosd meg őket.

Végre egy fincsi praktika

Az eperben található savak remekül oldják a fogakra lerakódott szennyeződéseket, ráadásul még az íze sem rossz. Nyomkodj szét villával 2-3 szem epret egy tálkában, majd adj hozzá 2 teáskanál szódabikarbónát és kevergesd, hogy állagra egy fogkrémhez hasonlítson. Egy fogkefével vidd fel a keveréket a fogaidra és hagyd hatni legalább öt percig, majd öblítsd le és moss fogat.

Az epermagok eltávolításához szükséged lehet fogselyemre is! Egyébként Cathrine Zeta-Jones is erre a fogfehérítési módszerre esküszik.

Szerző: Udvari Fanni

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.

Mi az alvási apnoe?

Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Előfordul, hogy az éjszakai alvás után is fáradtan ébred fel? Álmos napközben? Hogyha igen, lehet, hogy Önnek alvási apnoéja van.