Menü

Talán mégis allergia?

Van, hogy már korai gyermekkorban fény derül az allergia meglétére, de van, hogy csak évekkel később, akár a 20-as vagy 30-as éveink során derül ki túlérzékenységünk. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, illetve sokszor nehéz különbséget tenni az intolerancia és az allergia között. A tünetek érinthetik a légutakat, a bőrt, a gyomor- és bélrendszert vagy akár az egész szervezetet is.

De vajon miért jelenik meg? Mi a kiváltó tényező? Az allergia maga tulajdonképp az immunrendszer túlműködése. Persze nem akármi ellen, pontos kifejezéssel élve allergének válthatnak ki allergiát. Ezek olyan idegen anyagok, amik normális esetben ártalmatlanok, azonban gyakran váltanak ki az immunrendszerből erős választ. Ilyenek például a por, bizonyos ételek, mint a tojás és diófélék, állatok szőre, pollen, gyógyszerek, méh- és darázscsípés vagy a penészgomba.

A tünetek bár sokfélék, mégis vannak köztük gyakoriak és kevésbé gyakoriak. Az egyik legsűrűbben előforduló tünet a szénanátha, mely az emberek majdnem 30%-át érinti. Szintén nem ritka tünet a szem- és orrviszketés, az orrfolyás és orrdugulás. Ha ételallergiáról beszélünk, általában hasfájás, hányás, hasmenés és puffadás jelentkezik, bár a hányás és hányinger akár gyógyszerallergiánál is jelentkezhet. Egy másik szintén sokakat érintő tünet a csalánkiütés, bőrpír és viszketés. Okozhatják kozmetikumok, állatszőr, fémek, vagy akár a latex is.

A tünetek erősségükben is változatosak. Van, ami inkább csak kellemetlen és van, amivel sürgősségi ellátásra szorulunk. Bár nehéz meghúzni a határt, azért néhány esetben mégis ajánljuk az orvosi segítséget.

Ilyen esetek, ha nehézlégzés, fulladás vagy mellkasi fájdalom lép fel, esetleg a vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak. Akkor is érdemes szakorvos véleményét kikérni, ha a tünetek már hosszú ideje fennálnak és nem tapasztalunk javulást sem.

Sajnos a legtöbb légúti allergiás tünet nem múlik el magától, így, ha nem is súlyosak, mindenképpen kezelni kell őket, mivel kezeletlenül akár szövődményként asztma is kialakulhat. Ha elhanyagoljuk az allergiánkat, annak akár olyan követkeménye is lehet, hogy sűrűn lebetegszünk és fogékonyabbak leszünk a légúti megbetegedésekre. A kezelés általában személyre szabott és hosszú távú, így nem csak a kellemetlen tüneteket, de a jövőbeli szövődményeket is megelőzi, emellett pedig megkönnyíti a hétköznapokat is.

Balogh Emese

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.