Menü

Talán mégis allergia?

Van, hogy már korai gyermekkorban fény derül az allergia meglétére, de van, hogy csak évekkel később, akár a 20-as vagy 30-as éveink során derül ki túlérzékenységünk. A tünetek nagyon változatosak lehetnek, illetve sokszor nehéz különbséget tenni az intolerancia és az allergia között. A tünetek érinthetik a légutakat, a bőrt, a gyomor- és bélrendszert vagy akár az egész szervezetet is.

De vajon miért jelenik meg? Mi a kiváltó tényező? Az allergia maga tulajdonképp az immunrendszer túlműködése. Persze nem akármi ellen, pontos kifejezéssel élve allergének válthatnak ki allergiát. Ezek olyan idegen anyagok, amik normális esetben ártalmatlanok, azonban gyakran váltanak ki az immunrendszerből erős választ. Ilyenek például a por, bizonyos ételek, mint a tojás és diófélék, állatok szőre, pollen, gyógyszerek, méh- és darázscsípés vagy a penészgomba.

A tünetek bár sokfélék, mégis vannak köztük gyakoriak és kevésbé gyakoriak. Az egyik legsűrűbben előforduló tünet a szénanátha, mely az emberek majdnem 30%-át érinti. Szintén nem ritka tünet a szem- és orrviszketés, az orrfolyás és orrdugulás. Ha ételallergiáról beszélünk, általában hasfájás, hányás, hasmenés és puffadás jelentkezik, bár a hányás és hányinger akár gyógyszerallergiánál is jelentkezhet. Egy másik szintén sokakat érintő tünet a csalánkiütés, bőrpír és viszketés. Okozhatják kozmetikumok, állatszőr, fémek, vagy akár a latex is.

A tünetek erősségükben is változatosak. Van, ami inkább csak kellemetlen és van, amivel sürgősségi ellátásra szorulunk. Bár nehéz meghúzni a határt, azért néhány esetben mégis ajánljuk az orvosi segítséget.

Ilyen esetek, ha nehézlégzés, fulladás vagy mellkasi fájdalom lép fel, esetleg a vény nélkül kapható allergia elleni gyógyszerek hatástalannak bizonyulnak. Akkor is érdemes szakorvos véleményét kikérni, ha a tünetek már hosszú ideje fennálnak és nem tapasztalunk javulást sem.

Sajnos a legtöbb légúti allergiás tünet nem múlik el magától, így, ha nem is súlyosak, mindenképpen kezelni kell őket, mivel kezeletlenül akár szövődményként asztma is kialakulhat. Ha elhanyagoljuk az allergiánkat, annak akár olyan követkeménye is lehet, hogy sűrűn lebetegszünk és fogékonyabbak leszünk a légúti megbetegedésekre. A kezelés általában személyre szabott és hosszú távú, így nem csak a kellemetlen tüneteket, de a jövőbeli szövődményeket is megelőzi, emellett pedig megkönnyíti a hétköznapokat is.

Balogh Emese

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.