Menü

Holisztikus szemlélet a pajzsmirigybetegség kezelésében

  • Dátum: 2021.04.20., 03:55
  • Martinka Dia
  • képek:pixabay.com

Amikor azon gondolkoztam, milyen témában írjak ma, adta a választ az, hogy már harmadszor válaszoltam egy idősebb hölgynek a közösségi oldalon, arra vonatkozóan, hogy miért ne egyen egy pajzsmirigybeteg mogyorót és szóját és még mi mindent ne csináljon. Nagyon sok jó endokrinológus van, de kevés orvos nézi a szervezetet teljes egészében és mondja el összetetten a kezelést. Sajnos még mindig sokan csak a tüneteket kezelik, holisztikus szemlélet helyett.

Amikor 7 éve pajzsmirigy alulműködő lettem, körülbelül annyit tudtam a betegségről, hogy ezzel van, aki fogy és van, aki meg hízik, na én az utóbbi csoportba tartozom. Azonban az, hogy nem hízom és jól vagyok, kisebb részben köszönhető az orvosi kezelésnek és nagyobb részben a betegség tanulmányozásának, utána olvasásának, étrendi javaslatok, ellenjavallatok figyelembevételének és betartásának. NEM a google az orvosunk, de tény és való, a világháló bővelkedik leírásokban, tanulmányokban, kutatásokban, javaslatokban, melyeket érdemes alaposan elolvasni.

A holisztikus szemlélet lényege, hogy ne csak a tüneteket gyógyítsuk, ne azokat akarjuk megszüntetni gyógyszeres kezeléssel, hanem az igazi okokat tárjuk fel és a teljes testi, lelki és szociális jólét legyen a cél. Holisztikusan gondolkodó gyógyítók egységként kezelik a testet és a lelket: azt állítják, hogy minden betegségnek van pszichés és szomatikus vonatkozása is.

Ami az étrendi ajánlást illeti, az étrendkiegészítők (jód-kivéve autoimmun betegség, cink, vas, omega 3, D vitamin, szelén) mellett lehet alkalmazni gyógygombákat, gyógyteákat, tinktúrákat (pl.galajtea és tinktúra), törekedni lehet a pajzsmirigyet gyógyító ételek fogyasztására.

Kerülni érdemes a tejet, szóját, mogyorót, keresztes virágúakat (golyvaképzők, akadályozzák a jód felszívódását), a mesterséges édesítőszereket, a cukrot, finomított szénhidrátokat és az alkoholt, s érdemes megvizsgáltatni egy esetleges gluténérzékenységet, társbetegségként PCOS-t, inzulinrezisztenciát.

A tünetek kezelése azonban sosem elegendő, a teendők sora ezzel nem érhet véget, szükséges a lélek gyógyítása is, a stressz csökkentése. Sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje sem működik jól és a kortizolszintjük sem megfelelő. (kortizol=stresszhormon. A szerk.) A krónikus stressz megemeli a kortizol szintet, amely idővel túlterheli a pajzsmirigy hormonokat, ezért végül pajzsmirigy alulműködés alakul ki.

Nem hagyhatjuk ki a mozgás fontosságát sem, mely már elcsépeltnek tűnhet, azhonban számos pozitív hatása, hozadéka van, ami miatt minden életmódváltást rendszeres sporttal egészítünk ki.

Bármilyen betegségről beszélünk, ne becsüljük alá a pszichoszomatikus megközelítést, a holisztikus szemléletet. Soha nem csak egy szervünk, hanem az egész testünk beteg, s a gyógyításnak is ilyen hozzáállással kell kezdődnie.

Martinka Dia

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.