Hatékony zsírégető praktikák
- Dátum: 2021.04.20., 04:24
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- egészség, energia, étrend, fogyás, kalória, szénhidrát, táplálék, test, víz, zöldség, zsírégetés
Bár a zsírégető praktikák és fogyókúrás módszerek palettája igen színes, van néhány alapvető szabály és fortély, melynek betartásával úgy irányíthatod táplálkozásodat, hogy az valóban az adott célt, ez esetben a karcsúság elérését, illetve egészséged megőrzését szolgálja. Íme, a legfontosabbak.
1. Csökkentsd nullára a rossz zsírok bevitelét!
Többféle zsírt ismerünk, azonban a különféle típusok alapvetően rossz és jó zsírokra oszthatóak. A rossz, elsősorban telített zsírok bevitelét a testzsírcsökkentés érdekében nullára kell csökkentened, azaz lehetőleg kerüld a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsírokat, a disznót, a kacsát, a zsíros húsokat - disznó-, marha-, kacsahús -, a magas zsírtartalmú, feldolgozott ételeket - szalámi, felvágott -, a zsírban sült ételeket, illetve a zsírral készített ételeket - ide tartoznak egyes főzelékek, sütemények is. Fogyassz helyettük jó zsírokat, például magvakat, diót, pisztáciát, mogyorót, olívaolajat vagy lenmagolajat.

2. Óvatosan a szénhidrátokkal!
Ha nehezen megszerzett izomzatodat szeretnéd megtartani, akkor szükséged van szénhidrátra, elsősorban két okból: az egyik az edzés, vagyis, hogy testmozgás előtt energiát nyerj, a másik pedig az edzés után lemerült raktárak újratöltése.
Ha ezt nem követed, és szénhidrátban igen szegény diétával akarsz fogyni, akkor úgy csökkented testzsírodat, hogy közben izomzatodból is veszítesz, holott a férfiak és nők számára is egyaránt fontos, hogy a ledolgozott zsír alól formás izomzat bukjon elő. Mivel azonban a nap végén csökken tested hőtermelő képessége, valamint magas energiára sincs már szüksége az alváshoz, az estéhez közeledve fokozatosan csökkentsd a szénhidrátbevitelt. A legjobb, ha hat óra után már egyáltalán nem veszel magadhoz szénhidrátot, és előtte is zöldség, gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékek formájában teszed.
3. Növeld a fehérjebevitelt!
Az izomtömeg megtartása, illetve az, hogy valóban zsírt veszíts, kulcskérdés a jó testalkat elérésének szempontjából. Ha csökkented az energiabevitelt - márpedig testzsírcsökkentésnél ez adott -, akkor a testnek az aminosavakból kell glükózt nyernie, mely a fehérjében található meg.

Ha egészségesen és tartósan akarsz fogyni, mindenképp növeld meg a minőségi fehérje bevitelét: fogyassz sovány húsokat, halakat, hüvelyes növényeket, sovány tejterméket és tojásfehérjét. Átlagos fehérjeszükségleted naponta 0,8 gramm testkilogrammonként.
4. Ne feledkezz meg a folyadékról sem!
Tested fő alkotórésze a víz. E megdönthetetlen állítás mellett azonban számos más okból is magas vízbevitelre van szükséged.
A víz segíti a szervezet tisztulását a toxikus anyagoktól, segít a fogyásban, mivel csökkenti az éhségérzetet - sokszor csak vízre lenne szükséged akkor, amikor szilárd táplálékot eszel vagy nassolsz -, emellett segíti a tápanyagok felszívódását is.
Fogyassz naponta körülbelül két liter folyadékot, de kemény edzés vagy nagy meleg esetén akár többet is.
Szerző: Udvari Fanni
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában
A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?
Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.