Menü

Hatékony zsírégető praktikák

Bár a zsírégető praktikák és fogyókúrás módszerek palettája igen színes, van néhány alapvető szabály és fortély, melynek betartásával úgy irányíthatod táplálkozásodat, hogy az valóban az adott célt, ez esetben a karcsúság elérését, illetve egészséged megőrzését szolgálja. Íme, a legfontosabbak.

1. Csökkentsd nullára a rossz zsírok bevitelét!

Többféle zsírt ismerünk, azonban a különféle típusok alapvetően rossz és jó zsírokra oszthatóak. A rossz, elsősorban telített zsírok bevitelét a testzsírcsökkentés érdekében nullára kell csökkentened, azaz lehetőleg kerüld a szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú zsírokat, a disznót, a kacsát, a zsíros húsokat - disznó-, marha-, kacsahús -, a magas zsírtartalmú, feldolgozott ételeket - szalámi, felvágott -, a zsírban sült ételeket, illetve a zsírral készített ételeket - ide tartoznak egyes főzelékek, sütemények is. Fogyassz helyettük jó zsírokat, például magvakat, diót, pisztáciát, mogyorót, olívaolajat vagy lenmagolajat.

2. Óvatosan a szénhidrátokkal!

Ha nehezen megszerzett izomzatodat szeretnéd megtartani, akkor szükséged van szénhidrátra, elsősorban két okból: az egyik az edzés, vagyis, hogy testmozgás előtt energiát nyerj, a másik pedig az edzés után lemerült raktárak újratöltése.

Ha ezt nem követed, és szénhidrátban igen szegény diétával akarsz fogyni, akkor úgy csökkented testzsírodat, hogy közben izomzatodból is veszítesz, holott a férfiak és nők számára is egyaránt fontos, hogy a ledolgozott zsír alól formás izomzat bukjon elő. Mivel azonban a nap végén csökken tested hőtermelő képessége, valamint magas energiára sincs már szüksége az alváshoz, az estéhez közeledve fokozatosan csökkentsd a szénhidrátbevitelt. A legjobb, ha hat óra után már egyáltalán nem veszel magadhoz szénhidrátot, és előtte is zöldség, gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabonatermékek formájában teszed.

3. Növeld a fehérjebevitelt!

Az izomtömeg megtartása, illetve az, hogy valóban zsírt veszíts, kulcskérdés a jó testalkat elérésének szempontjából. Ha csökkented az energiabevitelt - márpedig testzsírcsökkentésnél ez adott -, akkor a testnek az aminosavakból kell glükózt nyernie, mely a fehérjében található meg.

Ha egészségesen és tartósan akarsz fogyni, mindenképp növeld meg a minőségi fehérje bevitelét: fogyassz sovány húsokat, halakat, hüvelyes növényeket, sovány tejterméket és tojásfehérjét. Átlagos fehérjeszükségleted naponta 0,8 gramm testkilogrammonként.

4. Ne feledkezz meg a folyadékról sem!

Tested fő alkotórésze a víz. E megdönthetetlen állítás mellett azonban számos más okból is magas vízbevitelre van szükséged.

A víz segíti a szervezet tisztulását a toxikus anyagoktól, segít a fogyásban, mivel csökkenti az éhségérzetet - sokszor csak vízre lenne szükséged akkor, amikor szilárd táplálékot eszel vagy nassolsz -, emellett segíti a tápanyagok felszívódását is.

Fogyassz naponta körülbelül két liter folyadékot, de kemény edzés vagy nagy meleg esetén akár többet is.

Szerző: Udvari Fanni

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!