Menü

5 saját testsúlyos gyakorlat, ami gyönyörű alakot farag

A saját testsúlyos gyakorlatok előnye, hogy nem igényelnek eszközt, ez az eszköz már adott - a saját test súlyát használják az erősítéshez. Az alábbi gyakorlatok ráadásul egyszerre több nagyobb izomcsoportot is megmozgatnak, ezzel maximalizálva a hatékonyságot.

Csípőemelés

A csípőemelés könnyű gyakorlatnak tűnik, ugyanakkor egyszerre dolgoztatja a fenék, a combok izmait és a csípő környéki izmokat. Akár kitartott gyakorlatként, akár pumpálva végezve jó kiegészítője lehet egy otthon összeállított edzésnek.

Feküdj hanyatt a földön vagy egy szőnyegen, húzd fel a lábadat, majd emeld el a csípődet a földtől úgy, hogy a vállad közben a talajon maradjon! A tested formáljon hidat! Tartsd ki ezt a pózt egy másodpercig majd engedd le a csípődet!

Fekvőtámasz és variációi

A fekvőtámasz amellett, hogy remekül edzi a kar, a mellkas és a hát izmait, a törzs izmait is formában tartja, nem véletlen, hogy a variációi közé tartozik többek között a plank gyakorlat is, amelyet pont emiatt nem is említünk külön.

fekvotamasz-cover

A klasszikus fekvőtámasz olyan elképesztően jól működik, hogy már hosszú ideje alapja a professzionális edzéseknek is. A megfelelő technika fontosságáról azonban ritkán esik szó. A helyes fekvőtámaszhoz a tenyerek vállszéles tartásban vannak, a lábak összezárnak, és a törzs egyenes, miközben az ember a gyakorlatot végzi. Fontos figyelni arra is, hogy ne lógjon a fej.

Guggolás

A helyesen végzett guggolás erősíti a farizmokon kívül a vádli és a comb izmait, és megdolgoztatja a törzset is. Variációval elérhetőek a belső comb nehezen edzhető területei is, ezért különösen fontos időt szakítani rá az edzésben.

Négyütemű fekvőtámasz

Az utolsó két gyakorlat segít egy kicsit feltornázni a pulzust is, ami fokozza a zsírégetést. Ilyen az iskolából jól ismert négy ütemű fekvőtámasz, amely lényegében a fenti két gyakorlatot ötvözi, és visz bele egy kis lendületet.

Ehhez a gyakorlathoz először állj meg egyenesen, a lábakat összezárva! Azután guggolj le, és tedd le a tenyeredet a földre, majd ugorj páros lábbal hátra, plank tartásba! Ezután végezz egy szabályos fekvőtámaszt, majd szökellj előre páros lábbal guggolásba, guggolásból pedig rugaszkodj el a földtől minél magasabbra! Ezt ismételd még jó néhányszor, és garantáltan meglesz a hatás.

Felülés

Ha hatékony saját testsúlyos gyakorlatokról beszélünk, nem szabad megfeledkeznünk a felülésekről sem, hiszen ezek erősítik a legjobban a hasizmokat. A felülésnek ráadásul számtalan variációja van, mellyel hatékonyabbá vagy éppen derékkímélőbbé tehető, így mindenki megtalálhatja azt a változatot, amely a legjobban működik neki.

Az alapgyakorlathoz feküdj hanyatt a földön,vagy egy szőnyegen, és húzd fel a lábadat! A kezedet tedd a tarkód mögé, majd emelkedj fel a mellkasoddal! Fontos, hogy a könyöködet és a fejedet ne told előre, mert attól csökken a gyakorlat hatékonysága. Legalább 15 ismétlést végezz!

Szerző: Udvari Fanni

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.