Menü

Lúgosítás – valójában mit is jelent?

Az elmúlt évek, vagy inkább évtizedek egyik legismertebb tudományos blöffje a „lúgosítás”. Bár csodaszerként, forradalmian új gyógymódként emlegetik, valójában nem csak értelmetlen, de akár káros is lehet az egészségünkre nézve.

A szervezetünk pH értéke állandó, ezért nem beszélhetünk elsavasodásról sem, ami ellen küzdenünk kéne az úgynevezett lúgosító termékekkel. A testfolyadékok pH értéke különböző lehet, mivel más és más feladatot látnak el más és más környezetben, de a szervezetünk azon dolgozik, hogy a belső egyensúly, homeosztázis fennmaradjon, vagyis a pH érték is állandó legyen. Ennek felborulása komoly egészségügyi szövődményekkel járhat attól függően, milyen mértékű volt a beavatkozás.

Például, ha a beteg pusztán a lúgosítónak kikiáltott étrendet követi, ami növényekben gazdag, azzal nincs különösebben gond, hiszen alapvetően egészséges diétáról beszélünk, azonban ne várjunk tőle semmilyen eredményt szervezetünk kémhatása terén. De súlyos következményei lehetnek mondjuk a hígítás nélkül használt lúgoscseppnek, vagy mondjuk a pár éve még Magyarországon is terjedő tévhit: a szódabikarbóna intravénás használatának.

Bár sokan most meglepődhettek az olvasottakon, nem is olyan régen még dr. Tullio Simoncini tartott előadásokat hazánkban a tumor legjobb ellenszeréről: az intravénásan beadott szódabikarbónáról. Rengeteg elkeseredett daganatos beteg próbált megoldást találni ezzel a módszerrel, azonban az eredmény kicsit sem volt kielégítő. Simoncinit eltiltották a hivatás gyakorlásától és 3 év börtönre ítélték.

Korábban már kerültek börtönbe, szakmájuk gyakorlásától eltiltották vagy pénzbírságot szabtak ki azokra az orvosokra, természetgyógyászokra, akik a lúgosítást hirdetve olyan „gyógymódokat” alkalmaztak betegeken, amiktől később súlyos szövődmények, vagy halál következett be. Például Robert Young amerikai természetgyógyászra 105 millió dolláros büntetést szabtak ki, mivel azt hirdette, a vér elsavasodása okozza a betegségeket, így a vér lúgosítása a megoldás. A vér azonban egy nagyon szigorú pH tartományban mozoghat csak, aminek felborulása súlyos követkeményekkel jár.

A vizelet kémhatása lehet lúgosabb vagy savasabb az étrendtől és egészségi állapottól függően, de ennek lúgosítása semmilyen gyógyhatással nem bír. Ráadásul a lúgosításhoz szükséges étrendkiegészítők és „gyógyszerek” sokszor nem az olcsóbb kategóriába tartoznak, így valójában a gyógyulni vágyót nem csak egészségügyileg károsítják ezek a kuruzslók, de pénzügyileg is. Fontos, hogy bármilyen természetgyógyász vagy alternatív gyógymódokkal foglalkozó ajánl egy új módszert, azt előbb vitassuk meg szakorvosunkkal, vagy legalább tájékozódjunk megbízható forrásból.

Balogh Emese

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.