Menü

Házi praktikák szédülés ellen

Ki ne érezte volna már úgy magát, mintha ringlispílen ülne, vagy épp liftezne vele a világ? Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek.

Gyakran elengedhetetlen az orvosi vizsgálat és kezelés, de nem ritka az olyan eset sem, amikor mi magunk is rengeteget tehetünk a tünetek megszüntetéséért vagy megelőzéséért. Tekintsük át, mi lehet a háttérben, és lássunk néhány egyszerű praktikát!

Ha valakinél rendszeresen jelentkezik kísérő tünetekkel együtt szédülés, jobb, ha mielőbb felkeresi háziorvosát, és segítségével tisztázza a panasz hátterét. Természetesen amennyiben a szédülés valamilyen betegség melléktünete csak, az alapbetegséget kell elsőként rendezni, és ettől már gyakran meg is oldódik a kellemetlen érzés. Sok esetben szerencsére nincs semmi komolyabb szervi eltérés a háttérben, és már kisebb életmód-változtatással, rendszeres relaxálással, tornával rendezhető a panasz. Most nézzük, mit az, amit mi magunk megtehetünk.

Gyógyító növények

Vérnyomáscsökkentők: galagonya, kökényvirág, citromfű, orbáncfű, gyermekláncfű, hibiszkusz, fagyöngy, árnika, fokhagyma, vöröshagyma

Alacsony vérnyomás elleni tea: bazsalikom, rozmaring, koriander, csalánlevél, borsikafű, zsálya, zöld tea, mate tea

Agyi keringést javítók: szójából kivont lecitin, gingko, mate tea, zöld tea, galagonya, kökényvirág

Feszültségoldók, nyugtatók, alvást segítők: levendula, orbáncfű, citromfű, szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér, ruta, zab, gyömbér, szurokfű, ánizs

Kitűnő erősítő, feszültségoldó az avokádó és a banán: amennyiben nincs tekintélyes súlyfeleslege, egyen meg naponta 1-2 avokádót és banánt, salátához adva vagy önmagában.

Rozmaringos bor: 1 üveg jó minőségű vörösborhoz adjon 6 – lehetőleg friss! – rozmaringágat. Zárja le az üveget, majd 4-5 napig hagyja sötétben állni. Ha nagyon levert, kimerült, kábultnak érzi magát és szédül, igyon meg belőle 1 decilitert, hamar felpezsdíti a keringését.

Fekete bors: ha nem fáj a gyomra egyébként, és reggelente szédül, alig tud magához térni, rágcsáljon el 3-4 szem fekete vagy zöld borsot éhgyomorra.

Fokhagymalé: nemcsak magas, hanem alacsony vérnyomás esetén is kitűnő keringésszabályozó. Préseljen ki 20 fokhagymát, a levét 2 evőkanál mézzel és egy citrom frissen facsart levével keverje el. Minden reggel és este kortyolgasson el egy likőröspohárnyit belőle.

Mézes bor: Hildegárd 400 gramm mézet 3 liter minőségi vörösborral kevert el, majd takaréklángon lassan felforralta, végül 150 ml fehérürömlevet (vermut) adott hozzá, majd még egyszer felforralta, fertőtlenített üvegekbe töltötte, és reggelente ebből kortyolgatott el egy likőröspohárkányit, ha nagyon labilis volt a keringése.

Ecet, almaecet: szédüléses rohamokban, főleg, ha az alacsonyabb vérnyomáshoz is társul, kitűnően aktiválják a keringést, „felélesztik a csít” (az életerőt). 2 evőkanálnyit keverjünk el 2 dl vízben, esetleg ízesítsük kevés mézzel, majd lassan igyuk meg. Használhatjuk külsőleg ledörzsölésre, lemosásokhoz is.

Krumplidiéta: a burgonya friss zöldségekkel nagyon jó vízhajtó, csökkenti a vérnyomást, az ödémát, javítja a keringést, így az agyi vérellátást is. 1-2 hétig mindennap fogyasszunk héjában főtt vagy sült burgonyát friss salátával, és étkezések között együnk gyümölcsöt.

Keringéstámogató gyógytea: nagyfokú kimerültség, alacsony vérnyomásra való hajlam, álmatlanság és koncentrációs zavarok esetén nem ritkán érzünk bizonytalan, forgó vagy húzó jellegű szédülést, esetleg szemkáprázással együtt. Ilyenkor napközben érdemes a következő teák keverékéből 1-2 csészével elkortyolgatni:

- Citromfű

- Orbáncfű

- Szúrós gyöngyajak

- Rozmaring

- Borsmenta

- Bazsalikom

Keverjük össze a felsoroltakat azonos mennyiségben, 1 evőkanálnyi keveréket fél liter forró vízzel forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és egy teáskanálnyi mézzel ízesítve igyuk meg. Este a rozmaring és bazsalikom helyett levendulát, komlót és gyömbért keverjünk hozzá.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.