Menü

Amit jó, ha tudsz a fényvédelemről

Mindenki szereti a napfényt, csupa pozitívumot ad, jó kedvre derít, D vitamin nyerünk belőle, jobb lesz a hangulatunk, szebb a bőrünk, kellemesebb a közérzetünk. A napfény jó tulajdonságait nem is kell bemutatni, azonban a napozásnak vannak veszélyei is. A napsugárzásnak való kitettségnek számos káros hatása van a bőrünk és egész szervezetünk egészségére.

A tudatos életmódhoz hozzátartozik a bőrünk védelme is, a megfelelő fényvédőkrémek használata, bőrtípusunknak megfelelően. A gyermekek bőre fokozott figyelmet és speciális védelmet igényel, ahogy a sérült bőrfelület is.

Az arcbőr védelme és fiatalságának megtartása érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő fényvédő krémet alkalmazzunk. Sokan úgy gondolják, hogy ez csak a nyári időszakra érvényes, azok a testrészek azonban, amelyek "kilógnak" a ruhából, az év minden hónapján igénylik a fényvédelmet. Az arc és a kezek könnyebben öregednek napfény hatására, sőt ráncosabbak, problémásabbak lehetnek. Éppen ezért nagyon fontos, hogy már időben elkezdjük a megfelelő arcápolást. Ha eddig erre nem figyeltünk, érdemes a tavaszi napsugarak megjelenéséhez kötni a fényvédő beszerzését.

Fényvédő kiválasztásánál érdemes tisztában lennünk az arcbőrünk típusával. Rosaceára hajlamos bőr esetében magas faktorszámú fényvédő alkalmazása javasolt, még télen is.

Zsíros, problémás bőr esetén a túlzott napsütés súlyosbíthatja az akne tüneteit. Mattító, könnyen beszívódó, semmiképp sem zsíros fényvédőt vásároljunk, mely visszaállítja a faggyú egészséges összetételét.

Pigmentfoltos bőrűek már kora tavasszal kezdjék el a fényvédelmet, magas faktorszámú készítményekkel.

Az idősödő bőr hidratáló fényvédő krémet kíván, melyet ne felejtsünk el minden nap alkalmazni, száraz bőr esetén pedig a legfontosabb, hogy a fényvédő egyben megnyugtassa és ápolja is a bőrt.

Aki fényérzékeny vagy allergiás bizonyos hatóanyagokra, kerülje azokat az összetevőket tartalmazó krémeket, melyek ilyesmit tartalmaznak.

A legtöbben úgy gondolják, hogy a bőr fényvédelme csak a nyári hónapokra vonatkozik, pedig megfelelő fényvédelemre minden hónapban szükség van, pláne az arc, a kezek esetében.

Az arc és a kezek könnyebben öregednek napfény hatására, ezért a korai ráncosodást megelőzhetjük a megfelelő arcápolással. A fényvédő krémek használatát már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésével elkezdhetjük.

Martinka Dia

Ne tabuként kezeljük a halált!

A Magyar Hospice Alapítvány megalakulásával, 30 éve indult el a hazai hospice mozgalom. Jelentős eredményeket hozott a három évtized, ám a társadalom nagy része még mindig félelemmel, tabuként tekint a halálra.

Mutasd az aszcendensed, megmondom ki vagy!

A csillagjegyünket jól ismerjük, azonban köztudottan, az aszcendens az a horoszkóp elem, amely a lehető legtöbbet elárul rólunk. Az aszcendens a születési óra és perc következménye, ha ismerjük a pontos születési időnket, megismerhetjük részletes jellemrajzunkat.

Hibák, amiket lehet, hogy te is elkövetsz szelektív hulladékgyűjtésnél

Minden jó szándékú tenni akarás ellenére is sokan vannak, akik rosszul válogatnak hulladékot. Összegyűjtöttük a leggyakoribb hibákat. Soha nem késő változtatni.

Hogyan hat ránk az állandó borongós idő?

Mostanság rossz időket élünk! Noha most ez nem lelki értelemben értendő, hanem a tényleges időjárásra. Valahogy az az érzése az embernek, hogy “az időjárás szólt a Napnak, hogy ne kapcsolja be a fűtést, legalábbis Magyarország felett biztosan ne”. Mi nem sok mindent tehetünk ez ellen azon kívül, hogy várjuk a jobb időt és a tartós tavaszi időjárást, ami lassan már nyár lesz.

Aszcendens-deszcendens, melyik mit jelent számunkra?

A saját csillagjegyét valószínűleg mindenki ismeri, esetleg a tizenkét jegyből néhányan a családtagjaik, barátaik, ismerőseik tulajdonságait, jellemzőit is elolvassák, tanulmányozzák. A csillagjegy mellett az aszcendens és a deszcendens fogalmát azonban már kevesebben ismerik meg alaposabban, pedig érdekes dolgokat tudhatunk meg saját magunkról.