Menü

Az egészség világnapja

Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” – ismerős mindenki számára a mondás, mely egy örökérvényű igazság. Április 7-én ünnepeljük az egészség világnapját. Te mit teszel Magadért?

1948. április 7-én az ENSZ szakosított intézményeként megkezdte működését az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. Erre az eseményre emlékezünk meg az egészségügyi világnapon. A világszervezet célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. A világnapot 1950. óta ünneplik világszerte, minden évben felhívva a figyelmet aktuális egészségügyi helyzetekre. Nemzetközi elnevezése: "World Health Day".

A szervezetnek ma 194 tagországa van.

Azt mondják az egészség nem más, mint a betegség hiánya, tehát mindenki egészséges, aki nem beteg. A pontosabb megfogalmazást azonban az egészségügyi világszervezet határozza meg, mely szerint „az egészség a teljes testi, mentális és szociális jól-lét állapota. A fogyatékosság nem zárja ki az egészséget.”

Az egészség dimenziói a biológiai egészség, amely a szervezetünk megfelelő működését jelenti, a lelki egészség, mely az önmagunkkal szembeni békének a jele, s melynek világnapja október 10. Az egészség fogalma alatt értjük a mentális egészséget is, mely a tiszta és következetes gondolkodásra való képesség, a tudatosság.

Az emocionális egészség az érzések felismerésének, míg a szociális egészséget a másokkal való kapcsolatok kialakításának egészsége jelenti.

Az egészség tehát a szellemi, testi, lelki egészség állapotának az egyensúlya.

A WHO legfőbb feladatai közé tartozik, hogy minden ember számára biztosítsa az egészség lehető legmagasabb szintjét ez pedig nem csak a betegség hiányát jelenti, hanem magába foglalja a teljes fizikai, mentális és szociális jóléti állapotot.

Az Egészségügyi Világszervezet egy országokat összekötő hatóság tulajdonképpen. Feladatainak középpontjában a közegészségügy áll.

Az egészség világnapja felhívja a figyelmet arra, hogy táplálkozzunk egészségesen, sportoljunk rendszeresen, igyunk elég folyadékot, pihenjünk, figyeljünk oda magunkra. S ne csak április 7-én. A megfelelő testi és lelki egészség nemcsak saját magunknak jó, hanem a környezetünkre is példamutatóan hat.

Martinka Dia

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?