Menü

Meglepő okok az ízületi fájdalom mögött

Sokszor halljuk, hogy már fiatal korban is érdemes odafigyelnünk ízületeinkre, hiszen később megbosszulhatják gondatlanságunk. Tulajdonképpen ízületeinknek köszönhetjük mozgásszabadságunk. Testünkben körülbelül 400 ízület található, melyek mindegyike fontos szerepet tölt be. Itt találkoznak a csontjaink, amik között ízületi porc helyezkedik el, ami normális esetben súrlódásmentes elmozdulást biztosít a két csontnak. Persze találhatunk még itt ízületi üreget, ízületi tokot, ínakat és szalagokat, melyek egyéb kötőszöveti elemekkel együtt dolgozva segítik fájdalommentes mozgásunkat. Azonban felépítésükben rejlik törékenységük is, ugyanis az itt található porcok, melyek talán az ízületek legfontosabb elemei, nem képesek regenerációra, vagy csak nagyon kis mértékben. Ez abból fakad, hogy a porcokat nem hálózzák be erek, mint más „szerveinket”, amik onnan nyerik a tápanyagot és az építőelemeket a regenerációjukhoz.

Általában, ha problémák lépnek fel az ízületeinkkel, a leggyakoribb tünetek között szerepel a merevség, fájdalom és a feszítő érzés. Az esetek nagy részében csak idősebb korban jelentkeznek a tünetek, de nem csak a magasabb korosztályt érinti sajnos a probléma. Egyéb tünetek lehetnek még:

ödéma
bőrpír
hőérzet az ízületben
csökkent rugalmasság

Számos oka lehet annak, ha ilyen jellegű tüneteket érzékelünk. Egyrészt figyelembe kell vennünk a korunkat, életmódunkat és egyéb, örökletes vagy lehetséges betegségeinket, de a következők lehetnek a tünetek mögött:

Gyulladás: ez a leggyakoribb kiváltó ok, de nem feltétlen az egész ízület van gyulladásban. Van, hogy „csak” az ínakat érinti, ekkor íngyulladásról beszélünk, de a tünetek szintén a fentebb felsoroltak, így érdemes szakember segítségét kérni, hogy pontosan megállapítsák, melyik bújhat meg a háttérben.
Fertőzés: Ízületi gyulladást okozhat akár vírus fertőzés is, méghozzá egyszerű influenza vírus is, vagy a kevésbé ismert Chikungunya-láz vírusa.
Kristálylerakódás: Ez köszvény esetén fordul elő, amikor nátrium-urát kristályok rakódnak le az ízületekben, ezzel fájdalmat váltva ki és akadályozva ott a csontok egymáson történő súrlódásmentes elmozdulását.
Mechanikai eredet: Okozhatja a tüneteket ízületi deformálódás vagy kor miatti kopás is, vagyis oszteoartritisz. Ez általában 50 éves kor után jelentkezik és jellemzően a könyököket, vállakat, csuklókat, kezeket, térdeket és lábakat érinti. A gyulladás mellett ez a másik leggyakoribb kiváltó ok.

Meglepő ok lehet, de valóban előfordul, hogy autoimmun betegség okozza a panaszokat. Reumás ízületi gyulladás esetén, ami viszonylag gyorsan, hónapok alatt alakul ki, meglehet, hogy autoimmun betegség a kiváltó ok. Ez a tapasztalatok szerint általában 30 és 50 éves kor közötti nők esetében alakul ki. Ilyenkor az immunrendszer saját maga támadja az ízületekben lévő porcokat. Míg az életmódból fakadó panaszok megszüntethetők életmódváltással, addig a reumás gyulladás esetében más módszerekhez kell folyamodni.

Érdekes ok lehet még az elhízás is. Hiszen, ha belegondolunk, a túlsúly miatt a porcok és ízületek terhelése megnő, így nagyobb az igénybevétel, mint amire azok egészséges esetben kalibrálva vannak. Persze ez még az az eset, amit odafigyeléssel és életmódváltással viszonylag gyorsan helyrehozhatunk, de ez sem fordítható vissza örökké, így fiatalabb korban is érdemes odafigyelni ízületeinkre.

Balogh Emese

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Létezik krónikus napfényhiány

A D-vitamin a bőrön keresztül termelődik, a természetes napsütés hatására. Zsírban oldódik. Márciustól szeptemberig elegendő a napfény ahhoz, hogy elegendő vitaminhoz jussunk, ám a télen a vitaminkészleteink megcsappannak. Mit okoz a napfény hiánya és mit tehetünk ellene egészségünk megőrzéséért?

Mi mindenre jó a CT-vizsgálat, és mikor lehet rá szükséged?

Bizonyos betegségek esetén a röntgen- vagy az ultrahangvizsgálat nem elegendő a diagnózis felállításához. Ilyenkor szükség lehel a komputertomográfia (CT) képalkotó eljárásra, amely háromdimenziós felvételeket készít a test egy adott szegmenséről, így részletesebb képet biztosít a szövetekről, az erekről és a csontokról. Milyen esetekben rendelnek el az orvosok CT-vizsgálatot?

Lúgosításra fel

Jön a jó idő, nem csak a kedvünknek kell jobbnak lennie, hanem a testünknek is ideje kiadni magából a káros anyagokat. Irány a lúgosítás!