Menü

Meglepő okok az ízületi fájdalom mögött

Sokszor halljuk, hogy már fiatal korban is érdemes odafigyelnünk ízületeinkre, hiszen később megbosszulhatják gondatlanságunk. Tulajdonképpen ízületeinknek köszönhetjük mozgásszabadságunk. Testünkben körülbelül 400 ízület található, melyek mindegyike fontos szerepet tölt be. Itt találkoznak a csontjaink, amik között ízületi porc helyezkedik el, ami normális esetben súrlódásmentes elmozdulást biztosít a két csontnak. Persze találhatunk még itt ízületi üreget, ízületi tokot, ínakat és szalagokat, melyek egyéb kötőszöveti elemekkel együtt dolgozva segítik fájdalommentes mozgásunkat. Azonban felépítésükben rejlik törékenységük is, ugyanis az itt található porcok, melyek talán az ízületek legfontosabb elemei, nem képesek regenerációra, vagy csak nagyon kis mértékben. Ez abból fakad, hogy a porcokat nem hálózzák be erek, mint más „szerveinket”, amik onnan nyerik a tápanyagot és az építőelemeket a regenerációjukhoz.

Általában, ha problémák lépnek fel az ízületeinkkel, a leggyakoribb tünetek között szerepel a merevség, fájdalom és a feszítő érzés. Az esetek nagy részében csak idősebb korban jelentkeznek a tünetek, de nem csak a magasabb korosztályt érinti sajnos a probléma. Egyéb tünetek lehetnek még:

ödéma
bőrpír
hőérzet az ízületben
csökkent rugalmasság

Számos oka lehet annak, ha ilyen jellegű tüneteket érzékelünk. Egyrészt figyelembe kell vennünk a korunkat, életmódunkat és egyéb, örökletes vagy lehetséges betegségeinket, de a következők lehetnek a tünetek mögött:

Gyulladás: ez a leggyakoribb kiváltó ok, de nem feltétlen az egész ízület van gyulladásban. Van, hogy „csak” az ínakat érinti, ekkor íngyulladásról beszélünk, de a tünetek szintén a fentebb felsoroltak, így érdemes szakember segítségét kérni, hogy pontosan megállapítsák, melyik bújhat meg a háttérben.
Fertőzés: Ízületi gyulladást okozhat akár vírus fertőzés is, méghozzá egyszerű influenza vírus is, vagy a kevésbé ismert Chikungunya-láz vírusa.
Kristálylerakódás: Ez köszvény esetén fordul elő, amikor nátrium-urát kristályok rakódnak le az ízületekben, ezzel fájdalmat váltva ki és akadályozva ott a csontok egymáson történő súrlódásmentes elmozdulását.
Mechanikai eredet: Okozhatja a tüneteket ízületi deformálódás vagy kor miatti kopás is, vagyis oszteoartritisz. Ez általában 50 éves kor után jelentkezik és jellemzően a könyököket, vállakat, csuklókat, kezeket, térdeket és lábakat érinti. A gyulladás mellett ez a másik leggyakoribb kiváltó ok.

Meglepő ok lehet, de valóban előfordul, hogy autoimmun betegség okozza a panaszokat. Reumás ízületi gyulladás esetén, ami viszonylag gyorsan, hónapok alatt alakul ki, meglehet, hogy autoimmun betegség a kiváltó ok. Ez a tapasztalatok szerint általában 30 és 50 éves kor közötti nők esetében alakul ki. Ilyenkor az immunrendszer saját maga támadja az ízületekben lévő porcokat. Míg az életmódból fakadó panaszok megszüntethetők életmódváltással, addig a reumás gyulladás esetében más módszerekhez kell folyamodni.

Érdekes ok lehet még az elhízás is. Hiszen, ha belegondolunk, a túlsúly miatt a porcok és ízületek terhelése megnő, így nagyobb az igénybevétel, mint amire azok egészséges esetben kalibrálva vannak. Persze ez még az az eset, amit odafigyeléssel és életmódváltással viszonylag gyorsan helyrehozhatunk, de ez sem fordítható vissza örökké, így fiatalabb korban is érdemes odafigyelni ízületeinkre.

Balogh Emese

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!

Kreatív szépségápolás házilag

Szereted a bőrödet kényeztetni kicsit, de túl drágának, vagy esetleg természetellenesnek érzed a drogériában kapható termékeket? Semmi probléma, hiszen ezeket a szépségápolási termékeket elkészítheted otthon is, ehhez hoztam nektek néhány ötletet ebben a cikkben!

Hogyan őrizd meg tetoválásod szépségét?

Lépten nyomon belefuthatunk olyan emberekbe az utcán, akiknek a testük egy részét tetoválás borítja. Hogyha te magad is rendelkezel ilyen ambíciókkal, hogy a testedre varrass egy alkotást, érdemes odafigyelni néhány dologra, a tetoválás szépségének megtartásához!