Amit a nagyszüleinktől megtanulhatnánk
- Dátum: 2021.03.27., 23:47
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- adalékanyag, befőzés, betegség, csodaszer, életvitel, gyógyít, házilag, hímzés, horgolás, kenyérsütés, kertészkedés., kötés, leves, megjavít, megtanul, nagymama, nagyszülő, pazarlás, praktikus, savanyítás, spórol, tejtermék, természet
Kenyérsütés, savanyítás, befőzés… a fiatalabb generáció számára talán értelmetlen tevékenységek, hiszen leveszek egy üveg befőttet a polcról a szupermarketben, vagy egy üveg lekvárt, savanyú uborkát, kenyeret. Nagyszüleink ezt mind maguk készítették, de nemcsak ebben, másban is példával járnak előttünk.
Én holnap látogatom meg a nagymamámat, aki már dédi, hat dédunokája van. Szeretem nála a régmúlt időket idéző eszközöket, szokásokat, történeteket, recepteket.
Sokszor hallom tőle, hogy látja, nem nagyon eszem leveseket, pedig régen a gyógyító leves készítése szinte alap volt.
A régiek még tudták, hogy a tyúkhúsleves a legtöbb betegségre gyógyír. A csontokat sem dobták el, mert tudták, hogy abból is gyógyító leves készülhet. A megmaradt, még nem felhasznált csirke-, marha- vagy sertéscsontokat eltették, majd betegségek idején megfőzték. A csontleves feltölti a szervezetünket a benne lévő ásványi anyagokkal, kollagénnel. Ma inkább megvesszük drága pénzért a kollagént, tisztelet a kivételnek.
Régi öregeink tudták jól, hogy mi fán terem a barkácsolás, javítás, varrás.
A férfiak jól bántak az alapvető szerszámokkal és sok mindent megjavítottak, ami elromlott, a nők pedig a varrás, szövés mesterei voltak. Az emberek akkoriban nem vettek egyből újat, hanem a régit javították meg. Talán ez átvitt értelemben ma érthető az emberi kapcsolatainkra is.
A boltban vásárolt kenyerek gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű sót és édesítőszereket, egyéb adalékanyagokat. Az otthoni kenyérsütés nem igazán volt már divat, igaz a koronavírus okozta karantén életben egyre többen készítik maguk a pékárut.
A befőzés, erjesztés is alapvető dolog volt, s bár a fermentálás ismét divat lett, hiszen szupertáplálékokról van szó, magas rost-és vitamintartalma, alacsony kalóriatartalma miatt, a bélflórára gyakorolt jótékony hatásról már nem is beszélve.
Ma már nem lenne sokszor idő és energia házilag tejterméket gyártani, de még anyukám is készített régebben sokszor túrót, tejfölt. Ha megsavanyodott, aludttej, tejföl, tejszín készült belőle. A modern konyha ezt is megveszi, nem foglalkozik a spórolási technikákkal.
A kertészkedéshez nagyon jól értettek a nők régen, természetesen ma is akad kivétel, de a többség nem a konyhakertből készíti ételeit, hanem ugyancsak vásárol.
Kötés, horgolás, hímzés…egyik sem menne, bevallom, pedig kislányként a nagyi mindig tanítgatott nyaranta, hogy megtanuljam. Akkor még ment is valamennyire, ma már…
Ami leginkább jellemző volt a régi időkre, nagyszüleink életvitelére, az a spórolás, a praktikusság, a pazarlást mindenféle módon elutasították, takarékosak, dolgosak voltak, ismerték a természet adta csodaszereket és használták a tudásukat a mindennapi életben. Nagyon sokat tanulhatnánk tőlük.
Ősz a kertben – a csendes álom ideje

A hűvös napok érkezésével az udvar is átváltozik. A harsány nyári színek helyét átveszik a szürkésebb árnyalatok, a virágágyások fölött pedig ott lebeg a nyugalom látszata. Sokan ilyenkor hajlamosak elengedni a kültéri munkát, mondván úgyis vége a szezonnak. Pedig éppen ilyenkor dől el, milyen lesz tavasszal a kert, hiszen a minőségi gondoskodás minden percét visszaadja a környezetünk.
A természet sokszínű csodája – a biodiverzitás jelentősége

A biodiverzitás fogalma magában foglalja az élővilág minden formáját és kapcsolatát – a legapróbb mikroorganizmusoktól a hatalmas emlősökig, a tengeri algáktól a trópusi esőerdők fáiig. A biodiverzitás nemcsak azt jelenti, hogy sokféle faj él a bolygón, hanem azt is, hogy ezek az élőlények együtt, egy összetett rendszerben működnek.
Amikor az ősz beköltözik az otthonunkba és a lelkünkbe is

Minden évszaknak megvan a hangulata, a vele járó illatok, színek, amik nem csak a fizikai megjelenésben fontosak, hanem a mentális egészségünkre is hatással vannak.
Állatok Világnapja – amikor az ember újra megtanulja, mit jelent szeretni feltétel nélkül

Október 4-én az egész világ az állatok felé fordult – de nemcsak a cuki kiscicák és hűséges kutyák kedvéért. Az Állatok Világnapja arról is szól, hogy emlékeztessen minket: nem vagyunk egyedül ezen a bolygón.
Liechtenstein nevezetességei és látnivalói

Liechtenstein apró mérete ellenére gazdag programkínálattal várja a látogatókat. Vaduz kulturális központként múzeumokkal és történelmi épületekkel, míg a környező Alpok túraútvonalakkal és ételek százaival csábítja az utazókat. A könnyen bejárható természet, a különleges épületek és a helyi borkóstolók teszik teljessé a kirándulók élményét