Menü

Mit együnk estére?

Sokszor nem tudod mit fogyassz este, és inkább már nem eszel semmit? Vagy már csak nassolsz? Sajnos egyik sem jó megoldás… Ha szeretnéd tudni, mit ajánlott este enni, akkor olvasd el ezt a cikket.

Kerüld a szénhidrátokat! Különösen a gyors szénhidrátokat (pékáruk, cukros ételek), melyek jelentős inzulinszint emelkedést okoznak. Az esti szénhidrát fogyasztás sokkal jobban zsírosít, mivel egyrészt nem lesz már aktivitás a nap során, mellyel lemozoghatod, másrészt este amúgy is lassabb az anyagcsere.

Ne egyél gyümölcsöt! Hiba, ha azt hiszed, hogy estére egy kis gyümölcs jót fog tenni. A gyümölcscukor ugyanis gyors felszívódású és sokkal könnyebben rakódik le zsírként, ezért a gyümölcsöt inkább az edzés környékére kell beilleszteni. Persze, aki eddig csokit vacsorázott, az valóban jobban jár egy kis gyümölccsel, de egyébként korlátozni kell a gyümölcsfogyasztást, ha nem szeretnél hízni (a gyümölcs egy jó példa arra, hogy attól, hogy valami egészséges, hízlalhat is).

Fogyassz több zsírt! A különböző, egészséges zsírforrások estére is ideálisak, mert egyrészt laktatnak, másrészt pedig lassítják a többi táplálék megemésztődését, amik így később ürülnek ki, azaz később leszel éhes.

Ha estefelé sportolsz, akkor edzés után nyugodtan lehet enni némi gyorsabb szénhidrátot is (rizs, kenyér, tészta), mert az intenzív mozgást követően - a megfelelő fehérjebevitel mellett - a szénhidrátok pótlásáról is gondoskodni kell (ha épp szálkásítás a cél, akkor persze kisebb mennyiségben). Persze érdemes egyénileg kitapasztalnod, hogy mi is esik jól, hogy bírja a gyomrod a zöldségeket, zsírosabb ételeket, és az sem árt, ha lefekvés előtt 1-2 órával már tényleg nem eszel semmit.

Minőségi fehérjét (sovány halak, húsok, tojásfehérje) nyugodtan fogyaszthatsz este is, ez ráadásul felkészít az esti, több órás ’’koplalásra” is.

Zöldségek. Friss zöld salátából, uborkából, spenótból, babból, lencséből gyakorlatilag annyit ehetsz, amennyi jól esik, a bab és a lencse ráadásul fehérjében is gazdag. Persze nem minden zöldség jó, a krumplit, kukoricát kerüld (helyettük sokkal jobb pl. a karfiol).

’’Jó zsírok”. Olajos magvak (pl. natúr mandula, tökmag, brazil dió, natúr mogyoró), olívaolaj (pl. a salátára), kókuszolaj. Ezekre amúgy is szükség van, egészségesek, laktatnak és a magvakban magas a fehérje is (tökmagban, mandulában különösen). Persze a magvakat is csak mértékkel fogyasszuk...

Felejtsd el tehát az esti koplalást, de a chipset, csokit, popcornt, krumplis tésztát is. Egyél tehát alvás előtt pár órával sok zöldséget, fehérjét és némi ’’jó zsírt”, aztán jó éjt!

Liszli Kornélia

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.