Menü

Gyakori tévhitek a pattanásokról

A pattanás, vagyis az acne nem ritka probléma és közel sem csak a serdülő korúakat érinti, akár idősebb korban is találkozhatunk ezzel a bőrbántalommal. Akkor keletkeznek pattanások, ha a bőrben lévő faggyúmirigyek kivezető nyílásai valamiért eltömődnek és a faggyúürülés elmaradása gyulladást okoz. Rendkívül széleskörű az okok palettája, így a kezelése sem lehetséges egy egységes, általános módszerrel.

A kiváltó okok között szerepelhetnek lelki okok, stressz, egészségtelen táplálkozás, vitamin- ásványi anyag – és nyomelemhiány, keringési vagy hormonális zavarok, de akár emésztési rendellenességnek is lehet ilyen mellékhatása. Az okok pontos meghatározása nagyon fontos a kezelés szempontjából, hiszen rendkívül eltérően kezelnek egy hormonális eredetű és mondjuk egy stressz hatására kialakult gyulladásos acnet.

Gyakori tévhit a már elhangzott „csak a serdülőkorúakat érinti”, de az sem általános igazság, hogy a csokoládé vagy a zsíros ételek közvetlenül felelősek lennének a pattanások kialakulásáért. Valójában ezek is részei a kiegyensúlyozott étrendnek, így megfelelő mennyiségben ezek fogyasztása sem okoz ilyen jellegű bőrproblémákat. Ha ilyen reakciót vált ki az étrendünk valamelyik alkotója, érdemes orvoshoz fordulni és megvizsgálni az allergia, vagy intolerancia lehetőségét. Ilyen például a laktózérzékenység, vagy glutén allergia.

Sajnos az is tévhit, hogy gyógyítható. Gyakorlati szempontból igaz, szinte csodákra képesek a bőrgyógyászok és kozmetikusok, azonban, ha szigorúan vesszük, csak kezelhető ez a probléma, de nem szüntethető meg véglegesen. Viszont jó hír, hogy a hegesedés nem egy kötelező velejárója az acnes bőrnek. Ma már rendkívül hatékony kezelések állnak rendelkezésre mind a megelőzés, mind a már kialakult hegek eltüntetése terén.

A leggyakoribb tanács, a tipikus, sokunk által hallott: „Ne piszkáld!” Ebben bizony van igazság, viszont ez nem jelenti azt, hogy kezelni sem érdemes. A legjobb, amit tehetünk, hogy megfelelő szakorvosra, bőrgyógyászra bízzuk a dolgot. Ő segíthet a gyógyszeres és mélyebb kezeléssel, illetve a hétköznapi teendőket illetően is kaphatunk tanácsokat, hogyan előzzük meg a kialakulásuk.

Bár a zsíros ételek fogyasztása valóban nem okoz közvetlenül pattanásokat, maga az egészséges táplálkozás és ideális testsúly elérése az, amivel a legtöbbet tehetünk bőrünk egészségéért. Egy rendszeresen és kiegyensúlyozottan étkező, rendszeresen sportot vagy valamilyen mozgásformát végző ember bőre is egészségesebb, de rengeteg más pozitív mellékhatása van annak, ha odafigyelünk a testünkre.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?