Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben
- Dátum: 2021.03.11., 00:32
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- állóképesség, koordinációs készség, mozgékonyság, praktikus, testtudatosság
Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!
Az ugrókötelezés több szempontból is remek választás lehet azoknak, akik szeretnék karban tartani a testüket. Az első és legfontosabb előnye, hogy praktikus: ha elég nagy a hely otthon, a lakásban vagy akár a kertben is csinálhatod; maga az eszköz olcsó, könnyen beszerezhető, nem kell gyakran cserélni és nagy helyet sem foglal. Na de a testre kifejtett jótékony hatásairól sem szabad elfelejtkezni…

Fejleszti a koncentrációs és koordinációs készséget, hiszen miközben csinálod, végig figyelned kell a lábad helyes mozgására, az egyensúlyod megtartására.
Ha rendszeresen ugrókötelezel, szépen lassan megerősödnek a lábizmaid, főleg a boka és a vádli környékén, így csökkented az olyan aktív sportok miatt kialakult sérülések esélyét, mint a foci, a futás, a kosárlabda vagy a tenisz - és egyúttal eredményesebb is leszel bennük.
A csontok egészségének fenntartása érdekében is érdemes ugrókötelezni, hiszen a tevékenység erősíti a csontokat és segít elkerülni a csontritkulás kialakulását. Jót tesz a szívnek és a tüdőnek, ezt a szakemberek főleg annak tudják be, hogy fejleszti az állóképességet, serkenti a vér áramlását, frissen tartja az ereket, illetve rávezet a helyes és hatékony légzéstechnika kialakítására.
Egy óra ugrókötelezés kb. 1300 kalóriától szabadít meg! Ha ennyit nem is ajánlott naponta ugrálni, de napi 2-5 perc gyakorlatozás még a dokik szerint is csodát tesz.

Amikor elkezded összehangolni a karjaid és a lábaid mozgását, nem mindig sikerül azonnal… ahogyan az sem, hogy a megfelelő pillanatban ugorj. Ezért az ugrókötelezés egy kiváló gyakorlat a mozgékonyság fokozásához. Fejleszted a testtudatosságodat, hogy mozgékonyabb legyél és összehangold a mozdulataidat. Köszönhetően a különböző ugrások és ritmusok láncolatának, javítod a testtartásodat és az egyensúlyérzékedet.
Kezdetben csak 2-3 percig ugrókötelezz és figyeld, mennyire bírod. Ha ez már könnyen megy, minden alkalommal növelheted az időtartamot és a feladatok bonyolultságát.
Egy megfelelő hosszúságú ugrókötél: lépj egyik lábaddal az ugrókötél közepére. Kifeszítve a markolat a válladig kell érjen.
Jó sportolást!
Liszli Kornélia
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.