Menü

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális-, és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Ha már valóban unjuk az otthonlétet, menjünk el túrázni vagy arborétumot látogatni! Szerencsére a kiránduláshoz maszk sem szükséges, ám mindig jó, ha nálunk van. Kedvencünket is magunkkal vihetjük kisebb távokra. Előny, hogy a túrázás eléggé költséghatékony, főleg, ha olyan helyen élünk, ahol a közelben túraútvonalak is vannak. A kevésbé népszerű túraútvonalakon tényleg senki és semmi nem zavarja a kirándulókat, de ha valaki szereti a társaságot, a népszerű túraútvonalakon találkozhat emberekkel még pandémia idején is. Végezhető barátokkal, vagy anélkül, házi kedvenccel, ráadásul az ember még sportol is, lazít is, hátra hagyhatja korábbi gondjait.

A hátránya az, hogy az esetleges kulináris élvezet a bezárt falatozók miatt most nem lehetséges. Itt-ott elvitelre nyitva vannak kisebb éttermek, kifőzdék, vagy becsületkasszás standok. A mosdó használatának reményét már az elején fel kell adni, hiszen az éttermek zárva vannak. Marad a természet lágy öle. Az ottalvás csak rokonoknál lehetséges, hiszen szállók, apartmanok is zárva tartanak mostanában. Azonban ez sem rettenti el az igazi kirándulásra vágyó embereket.

A népszerű útvonalak mostanában is kirándulókkal van teli, ilyen például a Rám-Szakadék, a Szépasszonyvölgy, a Kékes-tető, az Alcsúti-arborétum és még sorolhatnánk. De akár csendesebb helyekre is érdemes ellátogatni, vagy nehezebb útvonalakat választani, ahol nem annyira számíthatunk más túrázókra.

Ha valami igazán nagy kihívásra vágyunk: válasszuk a Kéktúrát. Az Országos Kéktúra körbe vezet 1100 kilométeren át az országon. 2020-ban a National Geographic beválasztotta a kéktúrát a top 25 leginkább ajánlott úticéljai közé. A kékkör három részre osztott: az Alföldi Kéktúrára, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrára és az Országos Kéktúrára. Tehát az ország nagyrészén elérhető kék túraútvonal, még az Alföldön is! A túrázók nyomdákat gyűjthetnek, ha pedig teljesítik az összes szakaszt, akkor elismerést is kapnak.

Aki túrázik, az már többet tett a saját egészségért. A természetjáróknak is ugyanúgy be kell tartaniuk a hatályos rendeleteket, tartani a másfél méter távolságot. Ezen felül pedig vigyázni kell a természet kincseire! Mindenkit bíztatok arra, hogy egy kicsit mozduljon ki, és továbbra is reménykedjünk abban, hogy a pandémia enyhülésével újból élvezhetjük régi formájában a természetjárást.

Nagypál Anna

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Facebook függőség

Napjaink egyre nagyobb részét teszi ki a közösségi médiával töltött idő. Ez vajon áldás, vagy átok? A facebook, a legkedveltebb közösségi platform használata szinte már mindenki napi rutinjához tartozik, azonban mégis ritkán hallunk arról, hogy ez függőség volna.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Mit jelent és mire jó a funkcionális edzés?

Funkcionális. Nagyon gyakori szó, az edzők szeretnek dobálózni vele, de vajon mit takar? A hangzatos kifejezés nem biztos, hogy sokat mond azoknak, akik most vesznek kondibérletet, most váltanak életmódot.