Menü

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális-, és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Ha már valóban unjuk az otthonlétet, menjünk el túrázni vagy arborétumot látogatni! Szerencsére a kiránduláshoz maszk sem szükséges, ám mindig jó, ha nálunk van. Kedvencünket is magunkkal vihetjük kisebb távokra. Előny, hogy a túrázás eléggé költséghatékony, főleg, ha olyan helyen élünk, ahol a közelben túraútvonalak is vannak. A kevésbé népszerű túraútvonalakon tényleg senki és semmi nem zavarja a kirándulókat, de ha valaki szereti a társaságot, a népszerű túraútvonalakon találkozhat emberekkel még pandémia idején is. Végezhető barátokkal, vagy anélkül, házi kedvenccel, ráadásul az ember még sportol is, lazít is, hátra hagyhatja korábbi gondjait.

A hátránya az, hogy az esetleges kulináris élvezet a bezárt falatozók miatt most nem lehetséges. Itt-ott elvitelre nyitva vannak kisebb éttermek, kifőzdék, vagy becsületkasszás standok. A mosdó használatának reményét már az elején fel kell adni, hiszen az éttermek zárva vannak. Marad a természet lágy öle. Az ottalvás csak rokonoknál lehetséges, hiszen szállók, apartmanok is zárva tartanak mostanában. Azonban ez sem rettenti el az igazi kirándulásra vágyó embereket.

A népszerű útvonalak mostanában is kirándulókkal van teli, ilyen például a Rám-Szakadék, a Szépasszonyvölgy, a Kékes-tető, az Alcsúti-arborétum és még sorolhatnánk. De akár csendesebb helyekre is érdemes ellátogatni, vagy nehezebb útvonalakat választani, ahol nem annyira számíthatunk más túrázókra.

Ha valami igazán nagy kihívásra vágyunk: válasszuk a Kéktúrát. Az Országos Kéktúra körbe vezet 1100 kilométeren át az országon. 2020-ban a National Geographic beválasztotta a kéktúrát a top 25 leginkább ajánlott úticéljai közé. A kékkör három részre osztott: az Alföldi Kéktúrára, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrára és az Országos Kéktúrára. Tehát az ország nagyrészén elérhető kék túraútvonal, még az Alföldön is! A túrázók nyomdákat gyűjthetnek, ha pedig teljesítik az összes szakaszt, akkor elismerést is kapnak.

Aki túrázik, az már többet tett a saját egészségért. A természetjáróknak is ugyanúgy be kell tartaniuk a hatályos rendeleteket, tartani a másfél méter távolságot. Ezen felül pedig vigyázni kell a természet kincseire! Mindenkit bíztatok arra, hogy egy kicsit mozduljon ki, és továbbra is reménykedjünk abban, hogy a pandémia enyhülésével újból élvezhetjük régi formájában a természetjárást.

Nagypál Anna

Mire jó a tabata edzés?

Tabata edzés. Milyen edzéstípust takar, ki végezheti és mire van hozzá szükség? Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Nyeregbe!

A kerékpározásban az a legjobb, hogy az egyik olyan sport, ami kíméli az ízületeket, mégis kiváló mozgásforma, s ha tehetjük érdemes az autót bicajra cserélve közlekedni.

Nyári kertápolási tippek

A nyárra jellemző szélsőséges, sokszor meleg, néha pedig viharos időjárás sok kárt tehet a kertekben. Ebben az időszakban, annak, aki különböző haszonnövényeket is termel a kertben, különösen érdemes odafigyelni a növényekre. Ráadásul szinte minden nyári hónapban más és más problémák merülnek fel a kertben

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

A hatékony tanulásról

Mint kiderült, a legtöbb diák főként a könyvei és a jegyzetei újraolvasása útján próbál tanulni; a pszichológusok laborkísérleteinek ill. a diákok körében végzett éles megfigyeléseinek eredményei azonban egyaránt azt mutatják, hogy ez egy nemcsak, hogy nem hatékony tanulási módszer, de borzasztóan rossz hatásfokú tanulási módszer.