Menü

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

A fáradtságérzetet elsősorban a hormonháztartásunkban kell keresni. Ebben az időszakban a kevés vitamin miatt a melatonin “alvási hormon” hiánya megnő. Ez azzal magyarázható, hogy télen a rövidebb nappalok és a hosszabb éjszakák miatt, az emberi szervezetben több melatonin képződik, viszont a tavasz közeledtével ez megszűnik és emiatt átmeneti zavarok alakulnak ki. Ennek az egyik leggyakoribb oka, hogy nehezen tudunk elaludni, és mikor reggel felébredünk akkor sem igazán vagyunk kipihentek.

Emellett ebben az időszakban a hosszú éjszakák és a tél szürkesége, sok emberben depressziót, örömtelenséget okoz, amely csak fokozatosan tűnik el a tavasz beköszöntével.

Sokszor ez a folyamat csak 1-2 nap erejéig tart, és észre sem vesszük, de olyan is van, hogy elhúzódik és néhány ember hetekig érzi ennek az állapotnak a hatását.

Télen az emberek sokszor felszednek néhány kilót, emellett több zsírt és kalóriát visznek be a szervezetükbe. Ezen felül a nyárhoz képest, kevesebb gyümölcsöt és zöldséget fogyasztunk, és így előbb-utóbb vitamin és különböző ásvány sók hiánya alakul a szervezetünkben.

Tavasszal mikor már jobb idő van, a szabadban való mozgás az egyik legjobb kikapcsolódási forma, ilyenkor érdemes elkezdeni kocogni, kerékpározni, de akár a sétálás is felfrissítő lehet. A testmozgás nem csupán izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stressz levezetésében is segít és sokszor az edzés jobb közérzetet biztosít, valamint a levertség megelőzésében is segít.

A reggeli zuhany felfrissít, ilyenkor a kádban fürdés helyett érdemesebb zuhanyozni, eleinte jobb langyos vízzel kezdeni, majd egyre hidegebb vízzel zuhanyozni. Ha reggel letusolunk, könnyedén lehet, hogy egész napra felfrissülünk tőle, emellett a szervezetünknek is jót tesz valamint felkeltheti az életkedvünket is.

Mindezeken felül erre az időszakra is igaz az, ami az életben mindig, hogy próbáljunk meg pozitívan gondolkodni, legyen bennünk erős a hit és az elszántság az új dolgok iránt.

Legyünk együtt többet családtagjainkkal, barátainkkal, valamint szánjunk időt a hobbijainkra is, emellett próbáljunk meg természetes vitaminokat tartalmazó zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztani.

Végső soron pedig ne feledjük, hogy az ember is a természet része, nemsokára tavaszodik, sőt sokszor már érezhető a tavaszi időjárás, és próbáljunk meg mi is minél hamarabb átállni a tavaszi időszámításra, újuljunk meg testileg-lelkileg, és ébredjünk együtt a tavasszal.

Szabó Máté

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.