Menü

Mi az a superfood?

Ha azt mondjuk superfood, vagy magyarosítva szuperétel, akkor általában zöld leveles zöldségekre, különböző egzotikus bogyós gyümölcsökre gondolunk, pedig egyszerű, hétköznapi ételek is tartozhatnak ebbe a kategóriába. Hogy csak néhányat említsek, ilyen a répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz vagy az alma is.

Alább pedig egy bővebb lista a teljesség igénye nélkül:olíva olaj, tengeri moszat, joghurt, csicseriborsó, lazac, áfonya, avokádó, gyömbér, goji bogyó, chia mag, málna, spenót,répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz, alma, brokkoli

Először is, a superfood neve ellenére nem képes helyettesíteni egy teljes napi tápanyagigényét egy embernek, azonban nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, vagyis inkább egy természetes táplálékkiegészítőről beszélhetünk ezesetben. A táplálkozástudomány tulajdonképpen az ételek azt a kis csoportját illeti ezzel a kifejezéssel, melyek az átlagosnál jóval több esszenciális tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Bár valóban nem csodaszerekről beszélünk, de bizonyítottan rengeteg téren van szervezetünkre jótékony hatása ezeknek az élelmiszereknek. Ilyen például az öregedésgátló, immunerősítő, kedélyjavító hatásúak.

Hogy kicsit jobban bemutassam a példáim, vegyük kezdésnek a paradicsomot. A magyar konyha egyik alappillére, valamint az íze is jellegzetes azáltal, hogy olyan arányban tartalmaz különböző aroma anyagokat, amilyenben más növény egy sem. Ezen kívül magas C-vitamin tartalommal bír, de másik 11 vitamint is tartalmaz, köztük az A, B1 és B2. Gyógyhatását egyik alkaloidjának, a tomatinnak köszönheti, mely kifejezetten hatásos gombás betegségek és gyulladásos folyamatok ellen.

Egy másik fentebb említett szuperétel a tojás. Érdekes tény, hogy a tojás az egyetlen olyan étel, ami az összes esszenciális, vagyis alapvető fontosságú aminosavat tartalmazza, valamint vitaminokban is gazdag. Ha belegondolunk, a tojás fehér része végül is arra szolgálna, hogy a növekvő embriót táplálja, így nem meglepő, hogy tele van tápanyagokkal.

A felsorolás egy másik hétköznapi eleme volt a gomba is. Bár nem mindenki képes megemészteni, sokszor kapcsolódik hozzá intolerancia vagy allergia, azonban rengeteg fehérjét tartalmaz, így tökéletes helyettesítője lehet húsoknak, nehezebb ételeknek. Nem szabad elfelejteni, hogy aki vegetáriánus étrend céljából használja hús helyett, annak a húsban megtalálható, azonban a gombából hiányzó fehérjéket és aminosavakat más forrásból kell pótolnia. Ezt nevezzük egyébként komplettálásnak. Amikor húst nem fogyasztó étrendhez figyelembe vesszük, hogy a helyettesítő ételek más arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, így amiből kevéshez jutunk hozzá, egyéb forrásból pótolni kell.

Balogh Emese

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.