Menü

Mi az a superfood?

Ha azt mondjuk superfood, vagy magyarosítva szuperétel, akkor általában zöld leveles zöldségekre, különböző egzotikus bogyós gyümölcsökre gondolunk, pedig egyszerű, hétköznapi ételek is tartozhatnak ebbe a kategóriába. Hogy csak néhányat említsek, ilyen a répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz vagy az alma is.

Alább pedig egy bővebb lista a teljesség igénye nélkül:olíva olaj, tengeri moszat, joghurt, csicseriborsó, lazac, áfonya, avokádó, gyömbér, goji bogyó, chia mag, málna, spenót,répa, kefír, gomba, tojás, zöld tea, fokhagyma, paradicsom, méz, alma, brokkoli

Először is, a superfood neve ellenére nem képes helyettesíteni egy teljes napi tápanyagigényét egy embernek, azonban nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, vagyis inkább egy természetes táplálékkiegészítőről beszélhetünk ezesetben. A táplálkozástudomány tulajdonképpen az ételek azt a kis csoportját illeti ezzel a kifejezéssel, melyek az átlagosnál jóval több esszenciális tápanyagot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak.

Bár valóban nem csodaszerekről beszélünk, de bizonyítottan rengeteg téren van szervezetünkre jótékony hatása ezeknek az élelmiszereknek. Ilyen például az öregedésgátló, immunerősítő, kedélyjavító hatásúak.

Hogy kicsit jobban bemutassam a példáim, vegyük kezdésnek a paradicsomot. A magyar konyha egyik alappillére, valamint az íze is jellegzetes azáltal, hogy olyan arányban tartalmaz különböző aroma anyagokat, amilyenben más növény egy sem. Ezen kívül magas C-vitamin tartalommal bír, de másik 11 vitamint is tartalmaz, köztük az A, B1 és B2. Gyógyhatását egyik alkaloidjának, a tomatinnak köszönheti, mely kifejezetten hatásos gombás betegségek és gyulladásos folyamatok ellen.

Egy másik fentebb említett szuperétel a tojás. Érdekes tény, hogy a tojás az egyetlen olyan étel, ami az összes esszenciális, vagyis alapvető fontosságú aminosavat tartalmazza, valamint vitaminokban is gazdag. Ha belegondolunk, a tojás fehér része végül is arra szolgálna, hogy a növekvő embriót táplálja, így nem meglepő, hogy tele van tápanyagokkal.

A felsorolás egy másik hétköznapi eleme volt a gomba is. Bár nem mindenki képes megemészteni, sokszor kapcsolódik hozzá intolerancia vagy allergia, azonban rengeteg fehérjét tartalmaz, így tökéletes helyettesítője lehet húsoknak, nehezebb ételeknek. Nem szabad elfelejteni, hogy aki vegetáriánus étrend céljából használja hús helyett, annak a húsban megtalálható, azonban a gombából hiányzó fehérjéket és aminosavakat más forrásból kell pótolnia. Ezt nevezzük egyébként komplettálásnak. Amikor húst nem fogyasztó étrendhez figyelembe vesszük, hogy a helyettesítő ételek más arányban tartalmazzák a szükséges tápanyagokat, így amiből kevéshez jutunk hozzá, egyéb forrásból pótolni kell.

Balogh Emese

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.