Mi az a mochi?
- Dátum: 2021.02.22., 18:55
- Nagypál Bíborka Anna
- édesség, egészség, elkészítés, fogyasztás, japán, konyha, matcha, recept
A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!
A mochi ragacsos rizslisztből készül, eredetileg a mocsicuki nevű hagyományos ceremóniákra készítették, de a japán újévi asztal állandó főszereplője. Ezen kívül az év minden napján szívesen fogyasztják a japánok. Az egyik különleges típusa a kagami mochi (tükör mochi), amelyet a családok az oltárra helyeznek ki minden év december 28-án. A kagami mochi két egymásra helyezett gömb alakú mochiból áll, amelyek tetejét naranccsal díszítik (daidai). Évszakonként eltérő módon készítik a mochit, tavasszal például, amikor cseresznyevirágzás időszaka van szakuramochit készítenek.

Mivel az édesség nagyon ragacsos, néha komoly veszélyekkel jár Japánban a mochi-fogyasztás. Szinte minden évben okoz a különleges japán édesség fulladásos halált, főleg az idősebb korosztályban, ezért ajánlott fogyasztás előtt apró darabokra felvágni a mochit, hogy így könnyebb legyen a lenyelés.
A mochi hagyományos elkészítése: A csiszolt ragacsos rizslisztet beáztatják és gőzölik egy egész éjszakán át. Ezután a gőzölt rizst fakalapáccsal pürésítik és ütik egy hagyományos mozsárban. Ez a munka két embert igényel: egyik, aki üti a masszát és a másik, aki pedig forgatja és nedvesíti közben. A ragacsos massza rögtön utána ehető vagy különböző formákba gyúrható.
Ha felkeltette az érdeklődésedet a japán különlegesség, szerencsére otthon is elkészítheted!
Töltött matcha mochi
Hozzávalók a töltelékhez:
100 g kókusztej
200 g fehér csokoládé
1 teáskanál matcha teapor

Hozzávalók a tésztához:
100 g rizsliszt
1.5 teáskanál matcha teapor
1 csipet só
150 g cukor
170 ml víz
Elkészítése:
1. Melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a matcha port, keverjük el, majd a fehér csokit is adjuk hozzá. Folyamatosan keverjük, amíg elolvad. Miután kész, húzzuk félre hűlni, utána tegyük be a hűtőbe dermedni.
2. A mochi tésztához egy hőálló edényben keverjük össze a száraz összetevőket, a lisztet, sót és a matchát. Öntsük fel vízzel, keverjük csomómentesre. Tegyük a tálat vízgőz fölé, és letakarva pároljuk 15 percig.
3. A párolt ragadós mochit óvatosan szedjük át egy fazékba. Öntsük hozzá a cukrot, és kezdjük folyamatosan beledolgozni, takaréklángon. Pár percig dolgozni kell a tésztát, hogy összeálljon, és az állaga rugalmasabb legyen.
4. Egy deszkát alaposan szórjunk meg keményítővel, tegyük rá a mochi tésztát, és a tetejét is szórjuk meg keményítővel, különben ragadni fog mindenre. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, szaggassunk ki karikákat belőle. Helyezzünk egy teáskanálnyi tölteléket a mochira, és hajtogassuk a töltelék köré. Csipkedjük össze a szélét, és formázzunk golyókat belőle. Jó étvágyat és óvatosan a fogyasztásával!
Nagypál Anna
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.