Menü

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

A mochi ragacsos rizslisztből készül, eredetileg a mocsicuki nevű hagyományos ceremóniákra készítették, de a japán újévi asztal állandó főszereplője. Ezen kívül az év minden napján szívesen fogyasztják a japánok. Az egyik különleges típusa a kagami mochi (tükör mochi), amelyet a családok az oltárra helyeznek ki minden év december 28-án. A kagami mochi két egymásra helyezett gömb alakú mochiból áll, amelyek tetejét naranccsal díszítik (daidai). Évszakonként eltérő módon készítik a mochit, tavasszal például, amikor cseresznyevirágzás időszaka van szakuramochit készítenek.

Mivel az édesség nagyon ragacsos, néha komoly veszélyekkel jár Japánban a mochi-fogyasztás. Szinte minden évben okoz a különleges japán édesség fulladásos halált, főleg az idősebb korosztályban, ezért ajánlott fogyasztás előtt apró darabokra felvágni a mochit, hogy így könnyebb legyen a lenyelés.

A mochi hagyományos elkészítése: A csiszolt ragacsos rizslisztet beáztatják és gőzölik egy egész éjszakán át. Ezután a gőzölt rizst fakalapáccsal pürésítik és ütik egy hagyományos mozsárban. Ez a munka két embert igényel: egyik, aki üti a masszát és a másik, aki pedig forgatja és nedvesíti közben. A ragacsos massza rögtön utána ehető vagy különböző formákba gyúrható.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a japán különlegesség, szerencsére otthon is elkészítheted!

Töltött matcha mochi

Hozzávalók a töltelékhez:

100 g kókusztej
200 g fehér csokoládé
1 teáskanál matcha teapor

Hozzávalók a tésztához:

100 g rizsliszt
1.5 teáskanál matcha teapor
1 csipet só
150 g cukor
170 ml víz

Elkészítése:

1. Melegítsük fel a tejszínt, adjuk hozzá a matcha port, keverjük el, majd a fehér csokit is adjuk hozzá. Folyamatosan keverjük, amíg elolvad. Miután kész, húzzuk félre hűlni, utána tegyük be a hűtőbe dermedni.
2. A mochi tésztához egy hőálló edényben keverjük össze a száraz összetevőket, a lisztet, sót és a matchát. Öntsük fel vízzel, keverjük csomómentesre. Tegyük a tálat vízgőz fölé, és letakarva pároljuk 15 percig.
3. A párolt ragadós mochit óvatosan szedjük át egy fazékba. Öntsük hozzá a cukrot, és kezdjük folyamatosan beledolgozni, takaréklángon. Pár percig dolgozni kell a tésztát, hogy összeálljon, és az állaga rugalmasabb legyen.
4. Egy deszkát alaposan szórjunk meg keményítővel, tegyük rá a mochi tésztát, és a tetejét is szórjuk meg keményítővel, különben ragadni fog mindenre. Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vastagra, szaggassunk ki karikákat belőle. Helyezzünk egy teáskanálnyi tölteléket a mochira, és hajtogassuk a töltelék köré. Csipkedjük össze a szélét, és formázzunk golyókat belőle. Jó étvágyat és óvatosan a fogyasztásával!

Nagypál Anna

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?