Menü

Vegyél egy mély levegőt…

Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

A stressz kezelésére sok lehetőségünk van. Tudatos önnyugtatás, egészséges életmód és sport vagy magnézium rendszeres szedése. Ezek közé tartoznak azok a technikák is, amik a légzés segítségével csökkentik az idegességet és stresszt.

Fontos, hogy külön odafigyeljünk a stresszes időszakokban magunkra, mivel a folyamatos idegeskedés és nyomás az egészségünkre is káros.

Öt ujjas technika

Ehhez a technikához csak te kellesz, semmi külön eszközre nincs szükség az elvégzéséhez.

Nyisd ki a tenyeredet és a másik kezed mutatóujját érintsd a kisujjad külső oldalához. Belégzéskor kezd „felfelé”, az ujjbegy irányába haladni. Szép lassan addig szívd be a levegőt, amíg elértél az ujjbegyig, ott indult tovább a kisujj belső szélén és folyamatosan fújd ki a levegőt. Haladj így, lassú tempóban, végig az összes ujjadon.

Amikor a hüvelykujjhoz értél, fordulj meg és indul el visszafelé. A hüvelykujjad külső oldalánál belégzés, a belsőnél kilégzés. Csak lassan be és ki.

A mély levegők során a szapora szívverés lelassulhat, a szervezet egy sokkal nyugodtabb állapotba kerülhet. Az agy két feladatra is koncentrál a gyakorlat közben: a légzésre és a mutatóujj mozgására. Ezáltal elkerül a fókusz a stresszforrásról, az elménk és a testünk is higgad és nyugodt állapotba kerülhet

Számolj!

Hasonló technika ez is, azonban is még a kezeidre sem lesz szükséged! Csupán csukd le a szemeidet, helyezkedj kényelmes állapotba és lélegezz be 4 másodpercig (lehet 6 vagy 8 is), tartsd bent a levegőt szintén 4 másodpercig, fújd ki a levegőt ugyanennyi ideig és végül ne vegyél levegőt megint 4 másodpercig. Ezt követően ismételd meg a gyakorlatot, amíg úgy érzed, jobban lettél. Ezt a technikát a képzett kommandósok is használják, akik életük során számos olyan helyzetbe kerülnek, ahol nyugodtnak és higgadtnak kell maradniuk.

A stressz leküzdésének egyik útja a légzés. Egyszerű technikák, amikhez semmi más nem kell csak egy kis koncentráció.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A kínzó térdfájás csillapítása

A gyógyszeres megoldások mellett otthoni és alternatív módszerekkel is felvehetjük a harcot a kellemetlen tünet ellen, de elhúzódó fájdalom esetén mindenképpen keressük fel az orvost.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.

Fruktózfelszívódási zavar

Itt a nyár, kevesebbet és könnyebb ételeket eszünk, sokat vagyunk a napon. Na de akkor mégis mitől ez a puffadás? Talán épp a gyümölcsök okozta fruktózfelszívódási zavarral küzd.