Menü

Vegyél egy mély levegőt…

Egy stresszes nap vagy időszak teljesen normális része az ember életének. A kulcs a reakciónkban van, hogy tudatosan álljunk a megpróbáltatások elé.

A stressz kezelésére sok lehetőségünk van. Tudatos önnyugtatás, egészséges életmód és sport vagy magnézium rendszeres szedése. Ezek közé tartoznak azok a technikák is, amik a légzés segítségével csökkentik az idegességet és stresszt.

Fontos, hogy külön odafigyeljünk a stresszes időszakokban magunkra, mivel a folyamatos idegeskedés és nyomás az egészségünkre is káros.

Öt ujjas technika

Ehhez a technikához csak te kellesz, semmi külön eszközre nincs szükség az elvégzéséhez.

Nyisd ki a tenyeredet és a másik kezed mutatóujját érintsd a kisujjad külső oldalához. Belégzéskor kezd „felfelé”, az ujjbegy irányába haladni. Szép lassan addig szívd be a levegőt, amíg elértél az ujjbegyig, ott indult tovább a kisujj belső szélén és folyamatosan fújd ki a levegőt. Haladj így, lassú tempóban, végig az összes ujjadon.

Amikor a hüvelykujjhoz értél, fordulj meg és indul el visszafelé. A hüvelykujjad külső oldalánál belégzés, a belsőnél kilégzés. Csak lassan be és ki.

A mély levegők során a szapora szívverés lelassulhat, a szervezet egy sokkal nyugodtabb állapotba kerülhet. Az agy két feladatra is koncentrál a gyakorlat közben: a légzésre és a mutatóujj mozgására. Ezáltal elkerül a fókusz a stresszforrásról, az elménk és a testünk is higgad és nyugodt állapotba kerülhet

Számolj!

Hasonló technika ez is, azonban is még a kezeidre sem lesz szükséged! Csupán csukd le a szemeidet, helyezkedj kényelmes állapotba és lélegezz be 4 másodpercig (lehet 6 vagy 8 is), tartsd bent a levegőt szintén 4 másodpercig, fújd ki a levegőt ugyanennyi ideig és végül ne vegyél levegőt megint 4 másodpercig. Ezt követően ismételd meg a gyakorlatot, amíg úgy érzed, jobban lettél. Ezt a technikát a képzett kommandósok is használják, akik életük során számos olyan helyzetbe kerülnek, ahol nyugodtnak és higgadtnak kell maradniuk.

A stressz leküzdésének egyik útja a légzés. Egyszerű technikák, amikhez semmi más nem kell csak egy kis koncentráció.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.