Menü

Mondjunk nemet a téli depresszióra!

A téli időszak, a hideg, a sötét - covid járvány nélkül is - hajlamosít a melankóliára, depresszióra. Reggel alig bírunk felkelni, este hamar sötét lesz és hideg, nem tudunk koncentrálni a feladatainkra, letargia lesz rajtunk úrrá. A téli depresszió a leggyakoribb szezonális betegség.

A téli depresszió enyhébb formában a lakosság 10-15 százalékát, súlyosabban 2-5 százalékát érinti. A téli levertség tünetei rendkívül hasonlítanak a depresszióra, azonban ez évszakhoz kötött, szezonálisnak mondható. Tünetei a levert hangulat, az alvási nehézségek, vagy épp túl sok alvás, koncentrálási problémák, enerváltság, letargia, ingerlékenység, társasági élet kerülése, libidónk csökkenése, több egyedüllét. Észrevehető mindezek mellett a feszültségek, érzelmi zavarok megjelenése, mozgásszervi panaszok, pszichoszomatikus betegségek előfordulása és az immunrendszer gyengesége.

A napsütés hiánya nagyon hiányzik a szervezetünknek télen, arról nem is beszélve, hogy a téli évszakban sokkal több szénhidrátot kívánunk, gyakran tör ránk a nassolási érzés, ami sajnos óhatatlanul hízással jár.

Ha a fentiek közül több állítás is igaz ránk, a legjobb, ha szakemberhez fordulunk, hogy enyhítsük a depressziós ismertetőjeleket.

Egy megoldás a szakemberen kívül a fényterápia, mely a téli fényhiányra jelenthet átmeneti megoldást. Ez egy orvosilag is elismert módszer, mely a hangulatzavar leküzdésére szolgál.

A téli depresszió ellen nagyon fontos az elegendő alvás, ami azt jelenti, hogy időben feküdjünk le aludni, ne maradjunk fent este kilenc-tíz óránál tovább és ezt minden nap ugyanebben az időpontban próbáljuk megtenni.

A friss levegőn való mozgás, egy séta, a téli lehangoltság egyik legjobb ellenszere, még akkor is, ha nem szívesen mozdulunk ki a hideg napokon.

Ne sajnáljuk a pénzt, ha lehetőségünk van rá, jelentkezzünk be egy masszázsra.

Az étkezésre való odafigyelés talán fontosabb télen, mint bármikor. Különösen akkor, ha a téli ünnepek után némi súlyfelesleggel indítottuk az új esztendőt, ami pedig még inkább elkedvetlenít bennünket. Fontos az vitaminok és ásványi anyagok, a fehérje bevitele, a szénhidrátok és zsír mértékének csökkentése.

Most februárban egyáltalán nem késő elkezdeni diétázni, nyárra még simán csúcsformába hozhatjuk magunkat, ha most odafigyelünk és életmódot váltunk.

A téli depresszió esetében szakember segítségével fel lehet készülni a tünetek elkerülésére, vagy mérsékelni lehet azokat, akár a gyógyszeres kezelés időben történő beállításával is.

Martinka Dia

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?