Menü

Ráncok kialakulása és megelőzése

A ráncok kialakulása természetes folyamat, hiszen ahogy telik az idő, bőrünk veszít regenerációs képességéből és így szép lassan, fokozatosan mélyülnek a barázdáink. Eleinte főleg a szem körüli, úgynevezett szarkalábak, a homlokon található barázdák, illetve a száj és orr körüli vonalak, amik nevetés közben látszódnak. Kicsit szakszerűbben megfogalmazva ilyenkor az történik, hogy a bőrünk kevesebb faggyút termek, ezáltal szárazabb, kevésbé rugalmas lesz. Emellett csökken a hyaluronsav és a kollagén termelés, valamint megváltozik a kötőszövet állaga is. Az egyre szárazabb és rugalmatlanabb bőrön így meglátszanak azok a ráncok, amik eddig mindig kisimultak.

Ezt a természetes folyamatot külső, környezeti tényezők is felgyorsíthatják. Ilyenek például a dohányzás, túlzott napozás, szoláriumozás, stressz és a légszennyezés is, nem beszélve a smink rendszeres használatról és annak nem megfelelő eltávolításáról.

A ráncok kialakulásának megelőzése először is a környezeti tényezők szelektálásával kezdődik. Ha kiiktatjuk azokat, amelyet elősegítik a ráncosodást, máris sokat tettünk bőrünk egészségéért. A dohányzás elhagyása, megfelelő naptej használata napozásnál, szolárium kerülése és sok friss levegő rengeteget javít bőrünk állapotán.

Ezeken kívül akad még néhány dolog, amit tehetünk.

hidratálj rendszeresen a bőrödhöz illő arckrémmel
ha sminkelsz, mindig alaposan mosd le estére
kerüld a túlzott alkoholfogyasztást
egészséges étrend: cukrok kerülése
a pihentető, nyugodt alvás is segíthet a ráncok megelőzésében

Ha a természetes módszerek híve vagy, akkor se csüggedj, nem feltétlen van szükség méregdrága ránctalanító és arckrémekre. Íme néhány olyan házi praktika, amiket olcsón és könnyen alkalmazhatsz te is:

olíva-, kókusz- vagy édesmandula-olaj bőrbe masszírozása
aloe vera arcpakolás használata
gyömbér és méz keverékének fogyasztása
sárgarépás mézes arcpakolás
citromlé használata a bőr tisztításáért

Mindezen tippek és trükkök használata, valamint a káros hatások csökkentése mellet akár egy évtizedet is letagadhatunk korunkból. Figyeljünk bőrünk egészségére, hiszen ne felejtsük: ez az elsődleges védelmi vonala szervezetünknek és meghálálja a rendszeres odafigyelést.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.