Menü

Hogyan altassuk a babát

Eleinte természetes, hogy a babának segítségre van szüksége az elalváshoz. A legtöbb baba nem alszik el magától, nagyon ritka az, ha minden gond nélkül egyedül álomra szenderül. Ilyenkor bevált módszerekhez nyúlunk, például sétálgatás fel-alá, babakocsival való tologatás, rázogatás. Ezek segítenek általában, azonban oda kell figyelnünk arra is, hogy ha később azt akarjuk, önállóan aludjon el, nem szabad rászoktatni arra, hogy mindig segítséget kap. Természetesen nem tanácsoljuk senkinek sem, hogy hagyja sírni a kicsit, de érdemes átgondoltan cselekedni.

Az esetek többségében a biztonságérzet hiánya okozza azt, ha nehezen alszik el az újszülött. Nem arról van szó, hogy valóban veszélyben érezné magát, inkább a korábbi állapothoz (az anyaméhben töltött 9 hónap) képest sokkal több zavaró tényezővel kell szembe néznie. Például zajok, élesebb fények, túl meleg vagy hideg hőmérséklet. Ezeken segíthetünk azzal, ha félhomályt, viszonylagos csendet és szűk fekvőhelyet biztosítunk a babának, valamint ne öltöztessük túl elfekvésnél. A fekvőhelyet akár párnákkal is kuckósabbá tehetjük, hogy legyen, ami megtámasztja a kicsit.

Sok helyen olvashatunk arról, hogy a hason alvás is segít az elalvásban, azonban érdemes ezzel óvatosan kísérletezni. Azoknál a babáknál, akiknél felléphet légzéskimaradás, vagy veszélyeztetettek, jobban tesszük, ha háton, esetleg oldalt, párnákkal kitámasztva altatjuk. A hason alvásnál nagyobb a bölcsőhalál esélye, mivel ilyenkor nyomás alá kerül a mellkas. Hasfájós babáknál ezzel ellenkezőleg, jót tesz az, ha hason alszik, mivel ez is segít a fájdalom csökkentésében és hamarabb megnyugszanak.

Lehet potenciális ok az is, hogy a kicsi éhes vagy szomjas. 3-4 hetes, 6 hetes és 3 hónapos kor körül egy ugrás figyelhető meg a bevitt táplálék mennyiségében. Ez természetes, ne lepődjünk meg, hogy hirtelen többet kér enni, figyeljünk oda, hogy megfelelő mennyiségűt egyen a kicsi.

Szintén 3-4 hetes kor körül megfigyelhető egy másik változás. Ilyenkor csökkenni kezd az alvás mennyisége és gyakorisága. Eleinte általában a délutáni pihenő lerövidülése, illetve később az elmaradása figyelhető meg, valamint reggel is korábban fog felébredni a baba. Ha addig etetés után 20-30 perccel lefeküdt aludni, most lehet, hogy nem fog, vagy gyorsan felébred és nem akar majd visszaaludni.

Természetesen érdemes mindig orvossal konzultálni, ha a szokásostól eltérő dolgot észlelünk, valamint az légzésfigyelő készülékek is hasznosak lehetnek, ezen kívül pedig mi is megnyugszunk, ha tudjuk, minden rendben van a babával.

Balogh Emese

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.