Menü

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül. Sokan tudják, hogy a futócipőt nem moshatjuk gépben, bár ezzel mindig vannak, akik vitatkoznak, de a tapasztalatok és a régóta futók véleménye szerint nem szabad mosógépbe tenni, hiába tűnik kényelmes megoldásnak.

A koszos futócipőnek higgyék el nekem, semmi keresnivalója a mosógépben. Az olyan funkciók, mint a támaszték, csillapítás, felsőrész nem szeretik a gépi mosást, károsodik az anyagok rugalmassága, a ragasztás és a tartása.

A gépi szárítás ugyanolyan káros. A legtöbb gyártó által használt környezetbarát ragasztóanyagok 60 Celsius fok felett veszíteni kezdenek a hatékonyságukból.

Káros a hajszárítóval, fűtőtesttel történő szárítás is, valamint a tűző napra sem ajánlatos kitenni a nedves cipőt.

Ha kivehető a talpbetét, akkor langyos, szappanos, vagy öblítős vízben áztassuk ki, a cipőt többi részét pedig szivaccsal, vagy kefével tisztítsuk meg.

Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor áztassuk a talpbetétet szódabikarbónás vízbe. A szódabikarbóna a későbbiekben is jó szolgálatot tehet: egy kis mennyiséget hintsünk belőle a cipőbe, amikor nem viseljük, s így semlegesíthetjük a nem kívánt szagokat.

Egy átlagos futócipő ezer-ezerötszáz kilométerig bírja a strapát úgy, hogy a csillapítása szinte hatékony maradjon. Aki tehát heti 20-30 km-t szokott futni, annak évente érdemes lecserélni a sportcipőit, persze ez csak egy általános ajánlás, számtalan más szempont szerint lehetne ezt pontosabban meghatározni.

A sportruházatok anyaga általában kényes, elvezetik az izzadságot, rugalmas anyagból készültek, s mivel nem olcsó holmik, természetes, hogy vigyázni szeretnénk rájuk.

Az outdoor ruházat mosásánál arra kell figyelnünk, hogy ha a mosógép nem rendelkezik sportprogrammal, akkor az alacsony hőfokot válasszuk mosásra, azaz 30 fok hőmérsékletet.

A kényesebb műszálas edzőcuccokhoz mindenképpen az alacsony hőfokú, kímélő programot válasszuk, a pamutból készült sportruházathoz viszont megfelel egy normál program is.

Ahhoz, hogy a szag kiszellőzzön, a sporteszközöket közvetlenül a sport után át kell szellőztetni, és nem kell betenni a többi ruha közé a szennyes kosárba.

A szárítógép itt sajnos a ruháknál sem opció, mivel a hőhatás kárt tehet a sportruhák anyagában.

Ha a szagokat nem tudjuk így sem eltávolítani, akkor a mosás előtt iktassunk be egy félórás áztatást egy bögrényi ecettel.

Edzeni úgy érdemes, ha keményen odatesszük magunkat, az pedig verejtékkel, szagokkal jár, de megfelelő figyelemmel hosszan megőrizhetjük jó minőségüket. Jó sportolást!

Martinka Dia

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.