Menü

Hogyan mossunk sportruházatot?

Aki hetente többször sportol, bizony tudja, milyen tetemes mennyiségű sportruházatot lehet felhalmozni pár nap alatt, azonban nem mindegy mit és hogyan mosunk ezek közül. Sokan tudják, hogy a futócipőt nem moshatjuk gépben, bár ezzel mindig vannak, akik vitatkoznak, de a tapasztalatok és a régóta futók véleménye szerint nem szabad mosógépbe tenni, hiába tűnik kényelmes megoldásnak.

A koszos futócipőnek higgyék el nekem, semmi keresnivalója a mosógépben. Az olyan funkciók, mint a támaszték, csillapítás, felsőrész nem szeretik a gépi mosást, károsodik az anyagok rugalmassága, a ragasztás és a tartása.

A gépi szárítás ugyanolyan káros. A legtöbb gyártó által használt környezetbarát ragasztóanyagok 60 Celsius fok felett veszíteni kezdenek a hatékonyságukból.

Káros a hajszárítóval, fűtőtesttel történő szárítás is, valamint a tűző napra sem ajánlatos kitenni a nedves cipőt.

Ha kivehető a talpbetét, akkor langyos, szappanos, vagy öblítős vízben áztassuk ki, a cipőt többi részét pedig szivaccsal, vagy kefével tisztítsuk meg.

Ha kellemetlen szagot áraszt, akkor áztassuk a talpbetétet szódabikarbónás vízbe. A szódabikarbóna a későbbiekben is jó szolgálatot tehet: egy kis mennyiséget hintsünk belőle a cipőbe, amikor nem viseljük, s így semlegesíthetjük a nem kívánt szagokat.

Egy átlagos futócipő ezer-ezerötszáz kilométerig bírja a strapát úgy, hogy a csillapítása szinte hatékony maradjon. Aki tehát heti 20-30 km-t szokott futni, annak évente érdemes lecserélni a sportcipőit, persze ez csak egy általános ajánlás, számtalan más szempont szerint lehetne ezt pontosabban meghatározni.

A sportruházatok anyaga általában kényes, elvezetik az izzadságot, rugalmas anyagból készültek, s mivel nem olcsó holmik, természetes, hogy vigyázni szeretnénk rájuk.

Az outdoor ruházat mosásánál arra kell figyelnünk, hogy ha a mosógép nem rendelkezik sportprogrammal, akkor az alacsony hőfokot válasszuk mosásra, azaz 30 fok hőmérsékletet.

A kényesebb műszálas edzőcuccokhoz mindenképpen az alacsony hőfokú, kímélő programot válasszuk, a pamutból készült sportruházathoz viszont megfelel egy normál program is.

Ahhoz, hogy a szag kiszellőzzön, a sporteszközöket közvetlenül a sport után át kell szellőztetni, és nem kell betenni a többi ruha közé a szennyes kosárba.

A szárítógép itt sajnos a ruháknál sem opció, mivel a hőhatás kárt tehet a sportruhák anyagában.

Ha a szagokat nem tudjuk így sem eltávolítani, akkor a mosás előtt iktassunk be egy félórás áztatást egy bögrényi ecettel.

Edzeni úgy érdemes, ha keményen odatesszük magunkat, az pedig verejtékkel, szagokkal jár, de megfelelő figyelemmel hosszan megőrizhetjük jó minőségüket. Jó sportolást!

Martinka Dia

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

A meditáció fajtái

Tudtad, hogy a meditációnak vannak különböző fajtái, és mind máshogy hatnak az elménkre? Ebben a cikkben most ezekről olvashatsz…

Idősgondozás otthon

Az otthoni ápolás meghatározása nagyon egyszerűnek tűnhet, de itt is jogszabályok vannak, amelyeket be kell tartani. Rövid definíciója: Egy beteg hozzátartozónkat, szeretünket az otthonunkban, vagyis nem egészségügyi intézményben látjuk el, gondoskodunk a testi-lelki jólétéről, segítjük a gyógyulását, elviselhetőbbé tesszük a mindennapjait. Azonban ezen szabályozás alapján a legtöbb ember volt már otthonápolt. Most azt fogjuk megnézni, hogy mi történik abban az esetben, ha valaki idős segítségre szoruló hozzátartozóját szeretné ápolni.