Menü

Énekelj a gyermekednek!

„Egyszer énekeltem a fiamnak és akkor is sírva fakadt” - mentegetőztem anyámnak, mikor elmagyarázta, milyen fontos az éneklés, a kisgyermekeink fejlődése szempontjából.

Az első gyerekemnél bevallom, én nem erőltettem ezt az éneklés dolgot, sőt a másodiknál is elengedtem, bár biztos vannak anyukák, akik több szólamban éneklik az altatódalokat zenei kísérettel, nekem maximum a „süti süti pogácsát” kezdetű nóta megy, az is hamisan. A harmadik fiam pár hete született és úgy gondoltam, a harmadik gyerekemet már úgy rontom el, ahogy akarom. Legyen tánc. Azaz ének.

Most momentán egy dal a sláger az „erdő szélén házikó” nevezetű és olykor azt hiszem van is olyan hang, amit néha sikerül a helyén megszólaltatnom, de lehet a szomszédok már eret vágtak magukon miattam.

Azt nem mondom, hogy daloskönyvet adok ki, de talán megpróbálok afféle normális anyukakánt elénekelni egy-két gyerekdalt. A nagyobb fiaim persze annyira nem élvezik, meg a férjem se, nekik inkább büntetés.

Szakemberek szerint az éneklő édesanya, vagy nagymama érzelmileg pozitívan hat a gyermekre, felkelti a figyelmét, kíváncsivá teszi, megnyugtatja, fejleszti, s még egy bensőségesebb kapcsolat is kialakul.

A gyermeket egész nap mindenféle hanghatás éri, zömében zaj. Gépzene, televízió, telefon, porszívó, kapucsengő, rádió, kalapálás, autók hangja…stb. Az ének, a dallamok, a ritmusok nemcsak fejlesztik a zenei érzékét, de meg is nyugtatják a babát, jobb kedvre derítik és valóban, mosollyal viszonozzák azt a gesztust, hogy velük foglalkozunk, nekik dalolunk.

Néhány hónapos babáknak zenét tanítani még nem lehet, viszont élményt adhatunk vele, nem véletlenül van babaringató, a baba-mama klubban zenei foglalkozás, mindenféle zenei tevékenység, táncos program, babakoncertek. Kihat a gyerek és a szülő kapcsolatára és fejleszti is a zenei-és ritmusérzékét. Az éneklés pszichésen is igen jó hatást gyakorol a gyerekre.

Kutatások bizonyították, hogy ha fiatal korban dalokat tanulnak a gyerekek, az fokozhatja a memorizálási képességeket is.

Zenepedagógusok szerint lehetőleg népdalokat, énekes játékokat, mondókákat énekeljünk a gyereknek, ne pedig popslágereket. A gyermeknevelés nem állhat csak abból, hogy megetetem, megfürdetem, leülök vele mesét nézni, a kezébe nyomom a tabletet, vagy hagyom, hogy azt csinálja, amit akar, csak ne legyen láb alatt.

Olvassunk a gyermekünknek, énekeljünk neki(k), táncoljunk, rajzoljunk, foglalkozzunk velük, hogy minél jobban fejlődhessen, és intelligens felnőtt válhasson belőle. Szóval…elő Halász Judit összes gyerekdalos válogatásával. Énekelj a gyermekednek! Nyugi, az enyém is hamis.

Martinka Dia

Superfood a hozzátáplálásban

Az úgynevezett „superfood” ételekről már sokat hallottunk, talán magunk is fogyasztjuk őket rendszeresen, a kérdés azonban most az, hogy ezek a táplálékok vajon beilleszthetők a hozzátáplálásba, ha igen, akkor hány hónapos, vagy éves kortól adhatók a gyereknek?

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?

Hozzátáplálás, mikortól, mit és hogyan

Amikor gyermekünk a kanalazás időszakába ér, s megpróbáljuk megtervezni a hozzátáplálás ütemét, számtalan divatos hozzátáplálási táblázattal találkozunk a világhálón, ember legyen a talpán, aki kiigazodik köztük, ezért utánajártunk a témának.

Együtt aludjon a gyerek a szülővel? Hol kell meghúzni a határt?

Együtt aludni a gyermekkel, vagy külön? a téma megosztó. Sokak szerint teljesen normális, ha egy 8-9, akár 10-12 éves gyermek a hitvesi ágyban alszik el a szülőkkel, velük tér nyugovóra, van, mások szerint azonban ennek nem biztos, hogy így kellene történnie és hosszútávon negatív következményei vannak. Mit mondanak erről a szakemberek, pszichológusok, gyermekpszichológusok?

A szeretethiány következményei

A gyerekkorban szerzett szeretethiánnyal mindannyian mást kezdünk. Van, aki folyamatosan tovább keresi, és addig meg nem áll, míg meg nem találja.