Menü

Elő a bakancsokkal

Télen érdemes talpunkat és lábunkat melegen tartani, hiszen így lecsökkenthetjük az esélyét annak, hogy kültéren felfázzunk. A súlyosabb lehetséges következményekről ne is beszéljünk. Inkább arra koncentráljunk, hogy télen is egészségesek maradjunk.

Ehhez alapvetően hozzátartozik egész lábunk védelme. Télen is népszerű a farmernadrág használata. Ugyanakkor egy szál magában a mínuszokban és az alacsony kültéri hőmérsékletek alkalmával, gyakorlatilag semmit nem ér. Aki belefutott ilyenbe az tapasztalhatta már. Ezért talán nem is kell mondani a téli farmer viselése a megoldás. Illetve ma már több típusú aláöltöző és jégeralsónak nevezett hosszú szárú vékony nadrág is létezik és a farmer alá is elfér.

A következő lépés a megfelelő zokni kiválasztása. Eddigi tapasztalataim szerint a tipikus vastagzokni nem a legjobb megoldás, mert igencsak bele fogunk izzadni. Inkább válasszunk olyant, aminek a talp-és orr része vastagított, míg a felső része vékonyabb. Így komfortosabban fogjuk érezni magunkat.

Ha idáig megvagyunk, akkor jöhet a bakancs vagy csizma, kinek mi válik be. Ha tavalyról megmaradt és, használható az jó. Ha kettő vagy három éves használaton túl még idén is hordható, akkor annak idején jól választottunk. Én személy szerint az utóbbi kategóriába tartozom. Ugyanakkor nekem is be kellett szerezni egy darabot, mert az előző talprésze igen megkopott, és kissé megtört, valamint apróbb hosszanti repedések is keletkeztek rajta az évek során. Ugyanakkor még hordható, de csak száraz időben.

Viszont, ha van egy jó bakancsunk, ami javítható, akkor eszünkbe se jusson kukába tenni, hiszen ha elvisszük cipészhez, lehet megspórolunk egy beruházást. Talán egy-két szezont kibír még. Egyébként pedig, ha kidobjuk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy hulladéklerakón végzi, ahol évtizedek alatt bomlik el, ha bőrből készült. A műanyagféléknek több száz vagy akár ezer évre van szükségük ehhez. Végső esetben inkább tegyük ruhagyűjtő konténerbe.

Nade, mitől jó a téli lábbeli? Eddigi tapasztalataim szerint, jó, ha bőrből készül a felső része, a talpa pedig gumi vagy ehhez hasonlító kompozit anyag. Kiképzése alapján csúszásgátló recékkel nem árt, ha rendelkezik. Valamint, ami nagyon fontos, hogy vízálló legyen, vagy vízállóvá lehessen tenni. Ez utóbbi azt jelenti, hogy cipőápoló krémmel (régi nevén boksz) egy vízhatlan réteget tudunk képezni a bakancs felületén, ami megakadályozza, hogy az anyaga átázzon. A kezelést időnként érdemes megismételni. Extrém esetekben pedig plusz védelmet ad a kamásli.

Továbbá lényeges még az, hogy a lábra valónk felső része, hogyan csatlakozik a talp részhez. Alapvetően valamilyen ragasztásos technológiával rögzítik, illetve gyakran körül a talphoz is odavarrják. Véleményem szerint az utóbbi tuti, hiszen az oldala vagy a talp nem fog felválni vagy leválni idő előtt, így jó pár szezont át lehet hidalni szeretett mokaszinünkkel.

Viszont ennyi mindenre nem mindig lehet figyelni, meg úgy is a kényelem győz, ha személyesen üzletbe vásárolunk. Ez alól az internetes vásárlás a kivétel, hiszen felpróbálni utólag tudjuk és ha mégsem jó szenvedhetünk a visszaküldéssel. Amúgy is lehet, hogy a kínálatban nehezen találjuk meg a nekünk valót vagy kiválasztunk két modellt, de a méretünkben nem kapható, így egy harmadik vagy negyedik lesz a befutó. Továbbá év eleje van, szinte biztos, hogy sok modell mérethiányos, viszont egy kis szerencsével és akár ötven százalékos kedvezményben is részesülhetünk, ha sikerül kiegyeznünk egy párral. A papírját és blokkját őrizzük meg, hiszen ha gond van, akkor ott a garancia. Léteznek olyan üzletek is, ahol egy éves csereszavatosságot vállalnak. Esetemben ez fél évet jelent.

Ugyanakkor bárhol is vásárolunk a túl kecsegtető, olcsó, műanyag darabok hamar hulladékként végzik, idő előtt meghibásodnak, átáznak. Egészségünk megőrzése érdekében az ilyen üzleteket és lábbeliket érdemes elkerülni. Ha így teszünk lehet hidegebb idő, eshet a hó, a lábunk nem fog fázni és nemcsak egy szezonos lesz a bakancsunk. Jó egészséget!

Vörös Sándor

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…

Jössz a piacra?

A vásárok és piacok a régi idők emberei számára szinte ünnepnapok voltak. Az idő, amikor nemcsak beszerezték a különlegesebb termékeiket vagy használati cikkeiket, hanem találkoztak egymással, szórakoztak és egy kicsit „világot” láttak.

Barátság korona idején

A karantén és a járvány számos negatívuma közül kiemelkedik a szociális interakciók hiánya, ami minden generáció számára nehéz és következményekkel járó jelenség.

Valentin nap – szingliknek

Szingli vagy, így semmi kedved a közelgő Valentin naphoz? Ez ne vegye el a kedved attól, hogy te is boldog legyél a szerelmesek napján… Íme pár ötlet, hogyan éld túl ezt az amúgy is nyálas ünnepet: