Menü

Különleges hobbik 3. - Geocashing

Olyan hobbit keresel, ami nem drága? Ami összefügg az utazással? Szeretsz másoknak örömet okozni? Akkor a Geocashinget biztosan neked találták ki! Ez a hobbi garantáltan élményalapú, hosszantartó varázsával évekig űzhető elfoglaltság.

A geocashing a letterboxing utódja, tehát mint olyan, már 150 éve létezik. Viszont, ha kifejezetten a mai geocashingről beszélünk, akkor ez a kincskereső játék 21 éves. Az első geoládát David Ulmer helyezte Amerikában. Magyarországon egy évvel később 2001-ben került elhelyezésre az első geoláda, de ma már pontosan 4724 darab láda található. Ezek száma folyton növekedik, hiszen van lehetőség a szabályok betartásával saját ládát készíteni.

A geocashing lényege, hogy szerte a világban egy kis dobozt elrejtenek egy földrajzi vagy kulturális területen. A kis dobozkákban apró ajándékokat, tárgyakat, üzeneteket és egy jelszót rejtenek el. A dobozokat földrajzi koordináták alapján lehet megtalálni, amiket a játék honlapján lehet megtalálni. (Ha érdekel, kattints ide: https://www.geocaching.hu/) Mire jó a jelszó? A jelszót rögzíteni kell a honlapon, ugyanis ez a bizonyíték arra, hogy a cashinger megtalálta a keresett kincset, a geoládát. Így tehát a geocashing egyesíti a modern technikát a turizmussal, kirándulással és a természetjárással.

A geocashing mottója egy kérés: „Ne vigyél el semmit, csak a fotóidat; ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomodat; ne ölj meg semmit csak az idődet!” Ez a pár sor utal a környezet és természet óvására és az élményekre. Természetesen, ha valaki olyan geoládát talál, amiben apró ajándékok vannak, abból lehet elvinni, de csakis akkor, ha az illető hozott magával másik ajándékot, amit a helyére tesz!

De többféle geoláda is létezik. A hagyományos ládában található egy füzet, apró ajándékok és írószerek. A füzetbe fel kell jegyezni a megtaláló nevét, a megtalálás idejét és körülményét. A jelszó feljegyzése után pedig vissza kell rejteni a dobozt az eredeti helyére. Létezik mozgó láda is, melynek koordinátái a megtalálások során változnak. Ilyenkor az új jelszó kerül a mozgó ládához. A technikának köszönhetően készítenek virtuális geoládákat is. Általában akkor, amikor a ládát nem lehet az adott helyen rongálás nélkül lehelyezni. A terepen a jelszó leolvasásával igazolódik a sikeres megtalálás.

Magyarországon igen komoly közösség formálódott a geoláda keresőiből. A honlapjukon mindig naprakész információ található az aktualitásokról. Olyannyira összetartóak, hogy még versenyeket is szerveznek, megosztják a ládák megtalálásakkor tapasztalt élményeket és fotókat. Ezekből az élményekből az évek során igazi útikönyv készül.

A játék egyszerűnek tűnik, de ha valaki úgy dönt, hogy belekezd, regisztrálnia kell a magyar honlapon. Lehetőség van nemzetközi szinten is keresni, de ezeket a jelszavakat is rögzíteni kell. A szabályok betartásával egy fantasztikus élményben lehet része a keresőknek.

Nagypál Anna

Mozdulj ki otthonról!

A koronavírus miatti bezártságot és semmitevést már jó sokan unjuk. Sajnos a kulturális- és szórakozóhelyek is zárva vannak, elég kevés lehetőségünk van a kikapcsolódásra. Szerencsére a természet mindig nyitva áll a természetbúvárok, kirándulók és túrázók előtt.

Kultúra a koronavírus alatt

Koronavírus előtt sokan jártak moziba, színházba, könyvtárba és egyéb olyan helyekre, ahol egy kis kultúrát tudott magába szívni az ember. Sajnos egyre jobban eléri az emberek ingerküszöbét az, hogy nincsenek nyitva üzletek, szórakozóhelyek és persze azok az intézmények, amelyek a kultúráért felelősek.

A tavaszi fáradtság okai és megelőzése

Tavasszal éreznünk kellene, hogy ébred a természet és mi is töltődünk fel energiával, de ebben az időszakban sokan levertségről, fáradtságról és állandó lehangoltságról beszélnek. Ezt az általában rövid időszakot tavaszi fáradtságnak nevezik. Azonban ez nem betegség és nem is komoly probléma, ez egy természetes reakciója a szervezetnek, mikor a téli időszak után folyamatosan alkalmazkodik a tavaszi viszonyokhoz.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.