Menü

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

A szódavíz népszerűségét csak a 2000-es években tudta megtörni a palackozott, szénsavval dúsított ásványvizek fogyasztása. A szódavíz sokféle koktélnak alapanyaga, ráadásul a laza palacsintatészta eléréséhez is nélkülözhetetlen.

Egy átlagos szénsavas üdítőital 9 teáskanál cukrot és 150 kalóriát tartalmaz. A cukros üdítőket, kólákat felelőssé tették az elhízás, a szívbetegségek, a májzsírosodás, a vesekő kialakulásáért. Azok, akik naponta isznak szénsavas üdítőket minden bizonnyal tényleg szembe nézhetnek ezekkel a veszélyekkel.

A szénsavas ásványvíz még a fogzománc-károsító hatását figyelembe véve is jobb választás, mintha cukros üdítőt innánk, hiszen az azok által okozott károk sokkal nagyobbak: rendszeres fogyasztásuk az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is nagyban növelik.

Miközben az az érzésünk, hogy a szénsavas ital oltja a szomjúságunkat, az igazság az, hogy csak ennek ellenkezőjét érjük el, vagyis a dehidratáltságot. A legtöbb szénsavas ital koffeint tartalmaz, ami vízhajtó. Tehát ihatunk belőle akár 3 litert is, ettől nem leszünk megfelelően hidratáltak.

Több tanulmányt is végeztek, amelyekben megállapították, hogy az enyhe emésztési zavarokban szenvedő betegeknek kifejezetten jót tesz a szénsavas víz fogyasztása.

Sportolás után nem javasolt a fogyasztása, mert teltségérzetet okoz a gyomorban, ezáltal sokkal kevesebb folyadékot veszünk magunkhoz, mint kéne.

A különféle ízesített vizek fogyasztását például nem javasolják a szakemberek, hiszen a vízhez hozzáadott aromák és ízesítőanyagok rejtett veszélyeket hordozhatnak. Ahelyett, hogy ilyen termékeket fogyasztanánk, ízesítsük mi magunk a vizünket pár darab belevágott gyümölccsel. Az egészségtelen adalékokon kívül az előre palackozott szénsavas vizek vásárlása a környezetnek sem tesz jót, ezért is érdemes visszafogni fogyasztásunkat.

Összességében elmondhatjuk, hogy önmagában, mértékkel fogyasztva, a szénsavas víznek nincsenek igazán káros hatásai. Ez persze már nem igaz a szénsavas, cukros üdítőkre, de szerencsére egyre többektől hallani, hogy szívesebben isznak tiszta vizet, mint cukros italokat.

Szerző: Udvari Fanni

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!

Zöldségek zöldjei, melyeket nem szabad kidobni

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!