Menü

A szénsav hatása az egészségre

A buborékos ásványvíz két fő összetevője a víz és a szénsav. Utóbbi azonban idővel gyengítheti a fogzománcot. Szerencsére a szénsav egy viszonylag gyenge sav, és a károsító hatása nagyon lassan bontakozik ki. Más a helyzet azonban, ha ízesített változatot vagy cukrozott üdítőt fogyasztunk.

A szódavíz népszerűségét csak a 2000-es években tudta megtörni a palackozott, szénsavval dúsított ásványvizek fogyasztása. A szódavíz sokféle koktélnak alapanyaga, ráadásul a laza palacsintatészta eléréséhez is nélkülözhetetlen.

Egy átlagos szénsavas üdítőital 9 teáskanál cukrot és 150 kalóriát tartalmaz. A cukros üdítőket, kólákat felelőssé tették az elhízás, a szívbetegségek, a májzsírosodás, a vesekő kialakulásáért. Azok, akik naponta isznak szénsavas üdítőket minden bizonnyal tényleg szembe nézhetnek ezekkel a veszélyekkel.

A szénsavas ásványvíz még a fogzománc-károsító hatását figyelembe véve is jobb választás, mintha cukros üdítőt innánk, hiszen az azok által okozott károk sokkal nagyobbak: rendszeres fogyasztásuk az elhízás és a cukorbetegség kockázatát is nagyban növelik.

Miközben az az érzésünk, hogy a szénsavas ital oltja a szomjúságunkat, az igazság az, hogy csak ennek ellenkezőjét érjük el, vagyis a dehidratáltságot. A legtöbb szénsavas ital koffeint tartalmaz, ami vízhajtó. Tehát ihatunk belőle akár 3 litert is, ettől nem leszünk megfelelően hidratáltak.

Több tanulmányt is végeztek, amelyekben megállapították, hogy az enyhe emésztési zavarokban szenvedő betegeknek kifejezetten jót tesz a szénsavas víz fogyasztása.

Sportolás után nem javasolt a fogyasztása, mert teltségérzetet okoz a gyomorban, ezáltal sokkal kevesebb folyadékot veszünk magunkhoz, mint kéne.

A különféle ízesített vizek fogyasztását például nem javasolják a szakemberek, hiszen a vízhez hozzáadott aromák és ízesítőanyagok rejtett veszélyeket hordozhatnak. Ahelyett, hogy ilyen termékeket fogyasztanánk, ízesítsük mi magunk a vizünket pár darab belevágott gyümölccsel. Az egészségtelen adalékokon kívül az előre palackozott szénsavas vizek vásárlása a környezetnek sem tesz jót, ezért is érdemes visszafogni fogyasztásunkat.

Összességében elmondhatjuk, hogy önmagában, mértékkel fogyasztva, a szénsavas víznek nincsenek igazán káros hatásai. Ez persze már nem igaz a szénsavas, cukros üdítőkre, de szerencsére egyre többektől hallani, hogy szívesebben isznak tiszta vizet, mint cukros italokat.

Szerző: Udvari Fanni

Tippek az unalomevés ellen

A karantén kilók gyorsan felszaladhatnak, de van megoldás ellenük.

Mit árul el rólunk a vércsoportunk?

Mindenki tehet azért, hogy megváltoztassa életmódját, étrendjét, vagy az edzéstervét, de a vércsoportunk a születésünktől kezdve ugyanolyan marad. Közel száz évvel ezelőtt Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott azért, mert felfedezte, hogy nem egyforma a vérünk, hanem különböző vércsoportok vannak. Az a mai napig rejtély, hogy miért vannak más vércsoportok, de azt tudni, hogy a vérben található cukor és fehérje kombináció alapján különböztetik meg a különböző típusokat.

Mi az a superfood?

Bár az utóbbi időben kevésbé találkozhattunk ezzel a szóval, azonban a superfood kifejezés pár éve futótűzként terjedt el a köztudatban, holott nem egy új jelenségről van szó. Mi az a superfood és miért kapta fel ennyire a média?

Mi az a mochi?

A japánok táplálkozásáról csak jókat hallunk: egészségesen étkeznek, halakat, zöldségeket fogyasztanak, és friss hozzávalókból főznek. Az édességekkel is körültekintően bánnak: minőségi alapanyagok és mértékletes fogyasztás. Ilyen japán különlegesség a Mochi is!

Cukor álruhában

A feldolgozott cukrot sokféle álnéven eladják nekünk, sokszor tudtunkon kívül, méghozzá a kristálycukor árának többszöröséért, jól csengő neveken. A hozzáadott cukor általában szacharóz (répacukor, nádcukor), glükóz, vagy fruktóz szokott lenni, melyeket hangzatos neveken említenek a gyártók, de vannak még számtalan más megnevezései is.