Menü

A számítógép használat káros hatásai

A túlzott számítógépezés szem szárazságot, fejfájást és kimerültséget is okoz. Ma már az egyre modernebb, korszerűbb monitoroknak köszönhetően ez talán kevésbé jelentős. Emellett tartási rendellenességeket is eredményez, hiszen sokszor közelről “bámuljuk” a monitort, valamint szabálytalanul ülünk előtte, ez gyakran gerincferdülést eredményez.

A használata ma már egy népbetegséggé nőtte ki magát, a legtöbb ember jóval többet ül előtte, mint kellene, ez pedig többféle mentális problémát is eredményez. A legtöbb szakember szerint ez egyre jobban aggasztó. Emellett a számítógépen gyakran nézünk olyan tartalmakat is, amelyek fogyasztása nyilvánvalóan függőséget okoz, az egyik legjobb példa erre a pornográfia, de például ilyenek a hírek is, mert egyszerűen várjuk és sokszor “ki vagyunk éhezve” a durvábbnál-durvább tartalmakra. Ha fél órán belül nem olvasunk vagy látunk egy hírt sem a számítógép előtt ülve, akkor már rosszul érezzük magunkat, és elkezdünk bizonytalanságot érezni. Emiatt pedig szétszórtak leszünk, a figyelmünket nem tudjuk csak egy tevékenységre fókuszálni - miközben én, ezt a cikket írom, azon gondolkozok, hogy milyen filmet kellene néznem, valamint épp egy ismerősömmel beszélgetek -. A mai kor embere sokszor nem tud igazán egy tevékenységre koncentrálni, hanem több mindent csinálunk egyszerre és egymással párhuzamosan végezzük a tevékenységeket. Ennek megvannak a maga előnyei és hátrányai is, de igazából ez betudható egy természetes folyamatnak is

A sugárzás problémája szintén egy jelentős problémának mondható. Azonban ez a legtöbb elmélet és kutatás szerint alaptalan. Valójában a mai modern (Led) monitorok nem bocsátanak ki nagyobb sugárzást, mint akár egy konyhai sütő vagy televízió. A sugárzás valójában olyan alacsony egy számítógépből, hogy 200 év alatt sem tudna tényleges kárt okozni az emberi szervezetben.

Maga az a probléma kör, ami a digitális világról sokkal nagyobb és túlmutat a számítógép használaton. A fenti problémák inkább csak a legjelentősebbek és talán a legészrevehetőbbek. A jövőben minden bizonnyal más szüntelenül modernizálódó eszközök egyre nagyobb teret fognak maguknak hódítani, ugyanis ma már a telefon, Ipad, Notebook komoly ellenfelei a számítógépeknek. Az asztali gépek azonban még hosszú ideig itt lesznek velünk, mind a munka, mind a mindennapi használat miatt is.

Szabó Máté

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.