Menü

Az elektronikai eszközök és az internet káros hatásai a mai társadalomra

Az elektronikai eszközeinket nap mint nap használjuk. Igazából nincs is választásunk ha tartani akarjuk a lépést a környezetünkkel. A technika fejlődés nyilván rengeteg pozitívumot tartogat magában, de a korlátlan használata valójában nagyon sok égető problémát eredményez, és a fejlett országok társadalmának gondolkodását gyökeresen megváltoztatja.

Megfigyelhető, hogy ma már az egészen kiskorú gyermekek is rajonganak a tabletért. Valójában az elektronikus eszközök teljesen körbevesznek bennünket, egyre jobban ki vagyunk szolgáltatva nekik. Az állandó képernyő bámulás sokszor monitorszemet eredményez. A felső végtagok a számítógép használat miatt, nagyon komoly terhelésnek vannak kitéve. Valamint az állandó ülő életmód vesekövet, elhízást és magas vérnyomást is okozhat.

Azonban ennél sokkal jelentősebb és égetőbbek a lelki és pszichés elváltozások. A videójátékok iránti függőség már évekkel ezelőtt is közismert volt, ma már ez kezd egyre jobban eltűnni, az emberek egyre jobban elfogadják a videojátékokat. Valójában a mai internetes világ táptalajt teremt az elmagányosodásának, a szorongásnak, bántalmazásnak, dühkitöréseknek, információ túladagolásnak és az egyre komolyabb társadalmi, politikai konfliktusoknak is. Ezek a problémák természetesen sokszor kombinálódnak.

Az információ túladagolás ma már egyre radikálisabb méreteket ölt, egyszerűen annyi hír és információ ér minket, hogy csupán a töredékét tudjuk elolvasni, ez pedig növeli bennünk a szorongás érzését. Egyszerűen várjuk az újabbnál-újabb és egyre durvább nagyobb hírértékű információkat, ha pedig nem látunk ilyeneket akkor a többi tevékenységtől veszünk el időt ezek megkeresésére.

Elhanyagoljuk a szociális életünket, a kapcsolatok és a társadalmi interakciók többsége az internet világára szűkül. Emiatt pedig egyre jobban elidegenedünk a valós világtól.

A bántalmazás és a zaklatás pedig az interneten jobban jelen van, a legtöbbször ott folytatódik, az ami a valós életben kezdődik. A politika és a marketing pedig tudatosan kihasználja az internet lehetőségeit, és itt nem csak arra kell gondolni, hogy vedd meg ezt vagy azt vagy szavazz valakire, hanem szándékosan olyan tartalmakat, információkat osztanak meg az interneten, amely beleillik az Ő profiljukba, de az emberekben csak egyre jobban növeli a gyűlöletet és a haragot a többi ember, vagy egy adott világnézet, ideológiai ellen. Egyre nagyobb a gyűlölet és a feszültség a társadalomban alapvetően egy látásmód vagy értékrend miatt, függetlenül attól, hogy vallási vagy etnikai különbségek vannak fő okként megnevezve, és ezeknek a problémáknak alapvetően a televízió vagy az internet biztosít talajt.

Az elektronikus eszközök és internet körüli problémák egyre jelentősebbek és égetőbbek a mai világban. A társadalmat az interneten látott tartalmak egyre jobban eltolják a szélsőségek irányába, ráadásul ezek a problémák nem úgy tűnnek, hogy a jövőben enyhülni fognak. A jövőben pedig az 5G elterjedése és a Szemantikus Web -A legtöbb kutatás, ezt tekinti az internet következő korszakának- térhódítása a Web 2.0 helyett, még több problémát fog eredményezni.

Szabó Máté

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.