Menü

Hiszünk benne?

Tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégis számontartjuk őket, figyeljük a péntek 13-at, betartjuk az újévi babonákat…mert azért sosem lehet tudni.

Én mondjuk péntek 13-án, 13 órakor állam vizsgáztam annak idején, de nem tartottam ettől, a csoporttársaim viszont annál inkább, ők nem gondolták annyira szerencsés dátumnak. Végül nem hozott rosszat a nap, sőt! Sikerült az államvizsgám, itt vagyok, élek.

Vajon a szilveszterhez és az újévhez milyen babonák, hiedelmek kapcsolódnak?

Állítólag, az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat.

Szilveszter éjjelén pedig pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. ha ugyanis nem távozik, az újév nem tud bejönni.

Az újév különös jelentőségű, hiszen egy egész év áll előttünk, egy újabb esztendő, tele meglepetéssel, izgalmakkal.

Vajon valóban igaz, hogy amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre? Tartózkodni a takarítástól újév első napján, a vitáktól, veszekedésektől, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. A jó évkezdés bőséges étkezéssel indul. Aki újév napján édességet eszik, annak egész éve édes lesz. (ezt könnyen betartom)

Klasszikus, régi, talán kissé „elcsépelt” hiedelmek, hogy újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyast semmiképp, mert azok elkaparják.

Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert gazdagságot, bőséget hoz.

A magyar néphit szerint, aki újév reggelén: korán kel, egész évben korán fog kelni; hideg vízben mosakodik, 365 napon át friss lesz.

Nem szerencsés dolog újév napján ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Fontos az első újévi látogató. Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat ér bennünket és szerencsés, ha az első látogatónk férfi.

Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket. Egy tűzoltó éjféli csókja is szerencsét hoz és ezt be is hajtom a férjemen, biztos, ami biztos.

A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.

Olaszországban éjfélkor a régi dolgokat egyszerűen ki kell tenni az ablakon, és a pénztárcába lencsét kell tenni, Szlovákiában az ünnepi asztalterítő alá pénzt kell tenni, Angliába balszerencsét jelent, ha az új naptárt előre kiakasztjuk, vagy előre írunk bele. A bajoroknál a szilveszteri kívánságunk teljesül, ha elalvás előtt rózsafüzért vagy megszentelt tárgyat teszünk a párna alá. Japánban a bejárat fölé szalmaköteget kell tenni, hogy távolt tartsuk a rossz szellemeket, és újévkor egy jót kell nevetni, hogy jól induljon az új esztendő.

Koreában lapátokat, gereblyéket támasztanak a ház falához, hogy védelmet nyerjenek a gonosztól.

A thai emberek lelocsolják egymást, abban reménykedve, hogy megfelelő csapadék hullik a következő évben.

Aki Kínában újév napján söpör, az kisöpri a házból a szerencséjét és még sorolhatnánk a szokásokat, de erről mindenki talál bővebb információkat a világhálón. Az év végét és az újesztendő kezdetét a világon mindenütt megünneplik. Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, azonban ilyenkor mindenki kicsit előtérbe helyezi őket.

Martinka Dia

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!