Menü

Ezek az ételek fehérítik a fogakat

A fogak sajnos gyorsan hajlamosak elszíneződni. Egyrészt a genetika is hozzájárul az árnyalatukhoz, másrészt pedig a dohányzás, valamint a kávé- és teafogyasztás is könnyen sárgássá teheti őket.

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is.

Sok zöldség is hasonló hatással van a mosolyra: ilyen például a brokkoli, ami tisztítja, és igen enyhén polírozza a fogakat. Ezenkívül segít megelőzni a szennyeződések lerakódását, és csökkenti a gyulladást.

Az uborka is jó fogfehérítő, és szintén vannak gyulladáscsökkentő hatóanyagai, melyek segítik az ínyproblémák enyhítését

A fogorvos a natúr, kevés cukrot tartalmazó joghurtok fogyasztását is javasolja, de kiemelte, hogy a kókuszjoghurt a legjobb, mert tele van egészséges zsírokkal és a fogíny egészségét támogató összetevőkkel.

A salátához érdemes lenmagot is adni, mert szintén fehéríti, tisztítja a fogakat, és egészségessé teszi az ínyt.

A gyümölcsök közül az eper a leghatásosabb, mert savtartalmának köszönhetően leszedi az elszíneződést, fehérít, valamint hatásos a káros baktériumok ellen.

Az eperhez hasonlóan az alma is tartalmaz savat, és kutatások bizonyították erős fogfehérítő hatását. Az alma egyrészt enyhe savasságának köszönhetően tisztítja a fogakat – ezért is mondják, hogy alma fogyasztása után fél óráig ne moss még fogat, nehogy kárt tegyél az átmenetileg érzékenyebbé vált fogzománcban. Másrészt a magas víztartalmának köszönhetően, amit a rostok tárolnak, rágás közben az almafalatok úgy súrolják át a fogadat, akár egy autómosó.

A legtöbb fogkrém tartalmaz szódabikarbónát, de önmagában is használható a fogak fehérítésére. Keverd össze vízzel, és dörzsöld át vele a fogaid! Öblögess alaposan utána!

A narancshéj belső oldala nagyszerű fogfehérítő. Egyszerűen csak dörzsöld át vele a fogaidat, hogy fényesebbek legyenek!

A citromléhez hasonlóan az almaecettel való fogmosás vagy gargarizálás is segít eltávolítani a fogakra rakódott lepedéket. Túl gyakori alkalmazása azonban szintén a fogak érzékenységét okozhatja.

Az ananász szinte az egyetlen olyan étel, ami természetesen tartalmaz bromelin enzimet. Ennek az enzimnek sokféle jótékony hatása ismert, ráadásul lepedékeltávolító és jelentős fogfehérítő is egyben.

Az almához hasonlóan, az ananász fogyasztása esetén szintén fokozott a nyáltermelésünk, ami a fogaink természetes tisztulásában elengedhetetlen fontosságú.

Szerző: Udvari Fanni

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.