Menü

Mit tehetünk a karácsonyi stressz ellen?

A karácsony napjainkban nem csak a szeretet ünnepét jelenti, hanem óriási stresszt és kapkodást is. Sokak szerint ma már az ünnep körül több a stressz, mint amit kapni lehet tőle. Ajándékvásárlás, karácsonyfa- és díszbeszerzés, „kinek nem vettem még ajándékot” érzés, és még sorolhatnánk, az biztos, hogy ma már az ünnep előtti stressz és feszültség “népbetegséggé” vált.

A legtöbb feszültséget ilyenkor az ünnepek előtt, egyértelműen a karácsonyi rohanás okozza. Ezen felül természetesen ott van a sütés-főzés, maguknak az ajándékoknak a kérdése, fabeszerzés és annak felállítása, amelyről egy külön cikket lehetne írni, valamint mindenki ilyenkor akar elmenni vásárolni, így a bevásárlóközpontok zsúfolásig meg vannak telve emberrel, ami csak még stresszesebbé teszi az alapból feszült embereket.

Ma már ez több tényezőtől is függ, de rengeteg helyen az év vége felé már nincs szabadsága az embereknek valamint ilyenkor sok munkahelyen óriási roham kezdődik, ami stresszesebbé teszi az embereket, így még nehezebb az ünnepi összejövetelt jól megoldani.

Hogyan csökkenthetjük az ünnep körüli stresszt?

Kezdjünk el időben bevásárolni, így elkerülhetjük a zsúfolt bevásárlóközpontokat

Óvakodjunk a túlköltekezéstől, és olyan árban adjunk ajándékokat a szeretteinknek, amelyek reálisak

Próbáljunk meg az ünnep körüli pozitívumokra gondolni

Az ünnep alatt próbáljunk meg magunkra is időt szakítani!

A karácsony alapvetően azért van, hogy a szeretteinkkel legyünk és nem azért, hogy túl komolyan egyfajta kötelességként fogjuk fel az ünnepet.

Meghittség vagy megterhelő kötelesség?

A karácsony elsősorban a meghittségről, az együttlétről és a szeretetről szól, azonban az emberek nagy része mára már feladatként, sőt teherként éli meg az ünnepet. Sokszor nagy nyomás nehezedik ránk ilyenkor, hiszen a sikertelenségétől való félelem frusztrációt és stresszt okozhat.

Ilyenkor is az a fontos, hogy megbeszéljük a szeretteinkkel az ünnep körüli teendőket ajándékokat, ételeket, mert így lehet csökkenteni a stresszt. Ha például valakinek már felnőtt gyereke van, nem feltétlenül a meglepetés a lényeg, hanem, hogy olyan tárgyat vegyünk amelyet biztosan használni is fog. Valamint nem feltétlenül olyan rossz ajándék a “boríték” egy távoli rokonnak, mert annak is van értelme és haszna is, lehet, hogy nem személyes, de legalább egyszerű és biztos, hogy jó.

Fontos, hogy a karácsonyi légkört ne költekezéssel és fogyasztással próbáljuk meg megteremteni magunk köré, mert az úgy sem lesz tökéletes. Ráadásul a mai világban a boltok, vásárok, reklámok és hirdetések egyszerűen tolják az arcunkba, hogy minél drágább és jobb ajándékokat vegyünk, amelyek közül sok nem tart tovább néhány hónapnál. Valamint annyiszor látjuk és tapasztaljuk meg a karácsonyi légkör valamilyen formáját, hogy mire eljön maga az ünnep a családdal, addigra elveszik a tényleges légköre és szerepe az ünnepnek.

A legfontosabb, hogy az ünnepek alatt a szeretteinkkel legyünk és élvezzük az otthon melegét, valamint próbáljunk kiegyensúlyozottak maradni. Így egy héttel az ünnepek előtt kellemes készülődést, örömteli és boldog karácsonyt kívánok mindenkinek!

Szabó Máté

Legjobb bőrfeszesítők a konyhából

A bőr megereszkedésének és a mélyedések kialakulásának több oka lehet, ezek közül valamelyik teljesen természetes és megváltoztathatatlan, azonban egyes folyamatok késleltethetőek az életmódbeli, illetve a bőrápolási szokások módosításával.

Indul az eperszezon!

Itt van lassan az április vége, május eleje! Örülhetünk, hiszen most érik már itthon is sokunk kedvenc gyümölcse, az eper! Édes, egészséges és sok ételhez, süteményhez kiváló kiegészítő vagy összetevő. Forrhat az üst is és készülhet a nagymama legendás lekvárja, vagy a finom szörp!

Esküvői szokások és hiedelmek

Talán még nincs itt szezonálisan az esküvők ideje, de a tavasz, nyár beköszöntével elérkeznek ezek a jeles napok is. Aki ismeri az esküvővel kapcsolatos népi hiedelmeket, az tudja, hogy az esküvőket számos babona övezi.

Elhíznak a gyerekek az online világban?

Az otthoni tanulás, home office, online lét bizony kedvez a túlsúly megjelenésének. Kevesebbet mozgunk mi is és a gyerekek is, a testnevelés órák hiányoznak, gép előtt ülünk, a kamaszok nagy többsége egész nap a szobájában kuksol. Valóban sokat híznak a járvány idején a gyerekek?

Az alacsony vérnyomás hatásai

Az alacsony vérnyomás a génekbe van bekódolva. S ha nem okoz nagy gondot, az alacsony vérnyomásra, csak a vérnyomás mérésénél jönnek rá.