Menü

Biciklizz!

Sportolni szeretnél, de a futást túl fárasztónak találod, valamint nem akarsz vagyonokat költeni edzőre és felszerelésre? Akkor pattanj kerékpárra! Nézzük is, milyen előnyei vannak a biciklizésnek…

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe.

Javul az állóképesség, fejlődik az izomzat, a tüdő kapacitása és a szívműködés. Nemcsak testünk fizikai állapota javul, hanem életminőségünk is. Részben ezért állítják a kutatók, hogy azok, akik rendszeresen kerékpároznak, hosszabb ideig élnek.

Az aktív életvitellel és rendszeres sportolással – mint például a biciklizés – erősíthető a szervezet ellenállóképessége. Emellett a kutatási eredmények azt mutatják, hogy a daganatok kialakulásának kockázata alacsonyabb a két keréken közlekedők között.

A kerékpározással rövid idő alatt is látványosan erősíthetők izmaink. A combok, és vádli mellett a farizom és a csípő környéke szintén fokozatosan fognak átalakulni, formálódni.

A biciklizéssel az alsóhát és a lábak egyszerre erősödnek, ami kihat a gerinc állapotára, védelmére. A megfelelő tartás eléréséhez tehát fontos, hogy folyamatosan törekedjünk a csigolyák állapotának megőrzésére. Ezzel nemcsak a különböző gerincbetegségek kerülhetők el, de a kellemetlen hátsajgás is, ami a kor előre haladtával egyre inkább érinti az embert, ezért is fontos, hogy idősebb korban is mozogjunk, biciklizzünk.

Amellett, hogy javítjuk belső szerveink egészségi állapotát, mentálisan is felfrissülünk egy kiadós tekerés után, főleg, ha azt egy szép környezetben tesszük. A szabadság érzése és a mozgás öröme együtt hozzájárul ahhoz, hogy megszabaduljunk a felgyülemlett feszültségtől és gondoktól.

Tökéletes helyszín egy hosszabb távú kerékpározásra a Balaton környéke, ahol tekerés közben gyönyörködhetünk a tóban, illetve az északi részen a Badacsonyban is.

Fontos azonban, hogy számunkra megfelelő kerékpárt válasszunk. Ebben a kerékpárszaküzletek nyújthatnak segítséget. Más adottságú kerékpár szükséges ugyanis a városi közlekedéshez, a gyorsasági kerékpározáshoz, vagy a szabadidőben történő tekeréshez.

Tehát először is elengedhetetlen a jó kerékpárválasztás, aztán jöhet a többi. Az ülés, a kormány magassága, a pedáloktól való távolság optimális beállítása.

Legyen szó szobabiciklizésről, városi tekerésről vagy épp túra kerékpározásról, bicajozni megéri. Szóval csak mozduljunk ki, és pattanjunk a kerékpárra, viszont előtte jól öltözzünk fel ebben a hideg időben! Jó tekerést!

Liszli Kornélia

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről lesz szó ma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

Futás biztonságosan!

Régóta gondolkozom azon, hogy mennyire biztonságos sport a futás a szabadban, erdőben, terepen – egyedül. Hogyan tehetjük biztonságosabbá a szabadtéri edzéseinket? Ezzel foglalkozunk ma.