Menü

Mit mikor, avagy az ideális napirend

A szervezet működésének is megvan a maga ritmusa, s minden tevékenységnek megvan a maga ideje. Ekkor vagyunk a leghatékonyabbak abban, amit épp csinálunk. - ilyenkor tudjuk a legjobb hatásfokkal végezni az adott feladatot.

Mindig is érdekel, milyen az ideális napirend, mely a legoptimálisabb, a szervezethez alkalmazkodva. Ha a nap 24 óráját elemezzük, azt láthatjuk, hogy szakemberek szerint reggel 7-8 óra körül vagyunk a legéberebbek, ezért ezekre az órákra időzíthetnénk a különböző tesztfeladatok megoldását, vagy a nyelvtanulást, szellemi kihívásokat.

A 8-9 óra közötti időintervallum pedig nagyon kedvező a különböző gyógyszerek és vitaminok felszívódásához. Ekkor nagyobb hatást fejtenek ki szervezetünkben.

9-10 óráig a tanulásra tökéletes intervallumról beszélünk, itt még az iskolában is éberebbek a diákok, mint délután.

10 órától délig javasolják, hogy elvégezzük a konditermi erősítő edzéseket, a szív ilyenkor nagy erőbedobással dolgozik. Ha megtehetjük, hogy például ebédszünetben elugrunk edzeni, utána hatékonyabban megy tovább a szellemi munkavégzés, vagy a tanulás a nap folyamán.

Dél és 1 óra között a nagyfokú gyomorsavtermelés miatt az ebéd elfogyasztásának legjobb időszaka, ekkor együnk, s lehetőség szerint jó tesz utána egy tízperces szieszta is, hogy nyugalomban emészthessen a szervezetünk.

Délután 13-15 óráig tör ránk a délutáni álmosság, a szervezet csendespihenőt követel, sajnos ez nem mindig megoldható, de egy séta, relaxálás, kis pihenés itt lenne a legjobb a szervezet bioritmusa szempontjából.

Három óra után újra lendületbe jövünk, ismét jöhet a szellemi munka, a tanulás.

Munkaidő után 4 óra körül ideális a kozmetikus, gyantázás, esetleg orvosi vizsgálatok, fogorvos, mert ilyenkor kevesebb fájdalmat érzünk, jobban is hat az érzéstelenítés.

Kora délután 5 óra magasságában menjünk futni, kocogni, remek idő a sportra, sok az energiánk.

Este 6 óra környékén a haj és a körmök növekedése történik, erre tehető ez a folyamat a szervezetünkben, míg 18-19 óráig még mindig ajánlott az edzés. A cukros, zsíros ételeket, alkoholt és kávét már kerüld el!

Este 19-20 óráig kezd lassulni a test, könnyű vacsora ideje ez, egészséges falatokkal, könnyű ételekkel.

Este 8 óra a legjobb idő a másnap és a heti teendők átgondolásához, megtervezéséhez, 9-10 körül pedig már a pihenésre fókuszáljunk, még az éjszakai baglyok se egyenek már nehéz ételeket és készülődjenek a lefekvéshez.

Éjjel a szervezet nyugalmi állapotban van, csökken a hőmérséklet és a vérnyomás, pihenjünk.

Érdekes, hogy kora hajnalban birkózik meg a szervezetünk legintenzívebben az előző napi méreganyagok lebontásával, ezért nem tanácsos este alkoholt inni.

A szervezetünk bioritmusát - ha nem is sikerül 100%-kal mindig tartani – azért érdemes a körülményekhez képest némileg figyelembe venni és a fentiek alapján elvégezni a tanulást, testedzést, étkezést, pihenést, hiszen ezzel hatékonyabban tudunk működni. Bár csak keveseknek van lehetősége így élni, azért nem árt ismerni a bioritmus szerinti napirendünket.

Martinka Dia

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.