Menü

Egészségmegőrzés távoktatás alatt

A vírus megelőzésének őszi szakaszában ismét elérkezett az az idő, amikor a világ államai korlátozásokat vezettek be. Ezek nagyban befolyásolják mindennapi életünket, ezáltal a mindennapi rutinunkra is rányomják a bélyegét.

Sokan úgy gondolják, hogy a korlátozások valójában az emberi jogok megcsonkítása, pedig muszáj arra gondolnunk, hogy a vírus még olyan ismeretlen, hogy a vakcinákat is most fejlesztik és bocsátják rendelkezésre a megrendelő országoknak. Amíg nincs vakcina, fontos, hogy megtudjuk őrizni egészségünket ebben a járványos időszakban. Az, hogy ismét számítógép elé kényszerülünk -diákként vagy dolgozó emberként -, ismét kizökkent minket a már megszokott életünktől. Könnyen felszökhetnek plusz kilók, a kékfény hatására a szem is romlásnak indulhat és még sorolhatnánk.

Muszáj, hogy elvégezzük a napi feladatainkat, de az egészségünk mindennél értékesebb, hiszen ki fogja megcsinálni a feladatot, ha a szervezetünk beteg? Éppen ezért alapvető, hogy legalább óránként elfogyasszunk 1-2 dl vizet. Továbbra is oda kell figyelni a napi ajánlott vízfogyasztás mennyiségére. Nem tudod, hogy mennyi folyadékot kéne fogyasztanod? Több internetes oldalon is kiszámolhatod.

Szükséges bizonyos idő után szünetet tartani, kicsit pihenni, esetleg elfogyasztani pár falatot. Ha fáradtnak érezzük magunkat, mozoghatunk is egy keveset, hogy újra lendületbe kerüljünk.

A napi tápanyag és vitamin bevitele is kifejezetten előkelő szerepet játszik egészségünk megőrzése érdekében. A napi gyümölcs és zöldség bevitele segíti például a C-vitamin, folsav, kalcium és magnézium bevitelét. Lényeges odafigyelnünk a napi kalóriabevitelre is, akár csökkenthetjük az eddigihez képest, így elősegítheti a fogyást is mozgás mellett. Elengedhetetlen, hogy egyénileg tisztában legyünk azzal, hogy melyik vitaminból vagy ásványianyagból, tápanyagból mennyi számunkra az ajánlott mennyiség. Nem érdemes C-vitamint, vagy bármilyen más étrendkiegészítőt használnunk, ha a táplálkozásunkkal már bevittük az elegendő mennyiséget. Segítség kell? Keresd fel ezt az oldalt, hogy kiszámold a te ásványianyag-szükségletedet: https://www.hazipatika.com/taplalkozas/vitamin_abc/vitamin_es_asvanyianyag_szukseglet_kalkulator

Táplálkozásunk minősége is nagy szerepet játszik az immunrendszer megerősítésében, ezért hangsúlyozzák a szakértők a változatos étrendet. Próbáljuk elkerülni a mesterséges adalékanyagokat, illetve együnk minél több természetes eredetű terméket, akár tarthatunk húsmentes / vegán napot is.

A fentiek normál időszakban is rendkívüliek, de főleg most, amikor ismét laptop előtt ülünk majdnem egész nap. Ha megpróbáljuk összeegyeztetni az egészségünket a távoktatással, és rendszerességet teremtünk, akkor elkerülhető a súlynövelés vagy a napi ritmusból való kiesés.

Nagypál Anna

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.