Menü

Stresszoldás karantén idején

Keményen tombol a koronavírus második hulláma, ami miatt eddig nem tapasztalt korlátozások szerint kell élni a mindennapjainkat. Az egyetemisták és középiskolások hétfőtől újra teljesen digitálisan tanulnak és a munkavállalók közül is egyre többen dolgoznak otthonról. A karantén alatt pedig gyorsan feszültek leszünk, talán jobban is, mint tavasszal. Ezért különösen is fontos, hogy ezekben a hetekben nagyon odafigyeljünk mentális egészségünkre.

A tavaszi karantén mindannyiunk emlékében elevenen él, ezért tudjuk mire számíthatunk most is. Azonban a helyzet kicsit más, mint volt, mivel november közepén már nem tapasztalhatunk minden nap ragyogó napsütést és egyre melegedő jó időt. A borongós, őszi napok önmagukban is mentálisan megterhelőbbek, erre a COVID okozta stressz és bizonytalanság még rosszabb hatással van.

A mentális egészség megőrzésére azonban van lehetőség a karantén alatt is, a kulcs az odafigyelés és a tudatosság! A következőkben ilyen tanácsok és tippek olvashatóak, amelyek segítségével könnyebben átvészelhetjük az előttünk álló időszakot.

Kevesebb hír, több könyv

A legnehezebb mentális harcot a közösségi médián keresztül vívjuk, ahol másodpercenként ömlenek ránk a hírek, fotók és videók. A járvány alatt érdemes lecsökkenteni a hírfogyasztást, mivel egy idő után nem építő és befogadható ennyi információ. A körülöttünk lévő világot nem tudjuk befolyásolni, de azt igen, milyen mértékben engedjük be az életünkbe.

A hírek helyett ezért olvassunk inkább könyveket. Könyvet olvasni ezer és egy dolog miatt jó és érdemes, a legfontosabb talán, hogy segít kicsit elfelejteni a mindennapok problémáit és a képzelőerőnket fejlesztve repít el minket egy jobb világba. Erre pedig mostanában nagy szükségünk van.

Hallgass zenét!

Már Kodály Zoltán is megmondta a zene gyógyír a lélek számára. Legyen az egy mai pop sláger vagy jazz, esetleg egy klasszikus szimfónia, bármi, ami épít, hallgassuk! Figyeljünk a zenére és legyünk nyitottak arra az üzenetre, amit a szerzője és előadója próbál átadni. A zeneválasztásban sem vagyunk magunkra hagyva, több alkalmazás és honlap foglalkozik lejátszási listák összeállításával, például a budapesti Művészetek Palotája is készített egy vidám dalokból álló gyűjteményt kifejezetten erre az időszakra.

Sportolj minden nap!

A korlátozások értelmében az egyéni sport még engedélyezett maszk nélkül, így a rendszeresen futóknak sem kell visszavonulót fújniuk. Azonban, ha nem szeretsz a hideg levegőn mozogni, akkor se add fel. Próbálj ki otthoni, beltéri mozgásformákat, mint a jóga vagy a pilates, amik a testi felüdülés mellett az elmének is pihenést nyújtanak.

Rendszerezett élet

A napi rutin a home office és távoktatás alatt kifejezetten fontos. Ilyenkor hajlamos az ember elúszni a feladatokkal és jóval határidő után leadni a kért anyagokat. Készítsünk beosztást és listát a tennivalókról, így rendszerezettebbé válik a munka és a szabadidő is. A helyes időbeosztás pedig a munka miatti folyamatos stresszt is csökkenteni tudja.

Játék a kis kedvenccel

Ha van házi állatunk, akkor töltsünk vele időt! Egyszerű, de tényleg nagyszerű módja a feltöltődésnek. Vigyük el sétálni, játszunk vele, hiszen ez neki is élmény, nekünk pedig tökéletes kikapcsolódás.

Mindezek mellett töltsünk, ha tehetjük töltsünk minél több minőségi időt a szeretteinkkel, támogassuk egymást, mert ez az időszak mindenkinek megterhelő. Vigyázzunk egymásra, mert csak együtt sikerülhet túljutni rajta!

Sipos Zsófia

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?