Menü

Kemény lesz a tél: Mit tegyünk, hogy ne fázzunk?

A tél közeledtével nem csak egyre hamarabb sötétedik, az időjárás is egyre szeszélyesebb. Ilyenkor fontos, hogy ne fázzunk. Ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy jól fel kell kell öltöznünk tetőtől talpig, ha a szabadba készülünk. Mikor és mennyire? Vetődhet mindig fel a kérdés. Ráadásul mostanában még fontosabb lehet ez. A kutatók szerint a Jeges-tenger nem fagyott be októberben és ilyen még nem volt, ebből arra következtetnek, hogy kemény télre készülhetünk. Ugyanakkor fontos, hogy immunrendszerünk is jó formában kell, hogy legyen. Mit tehetünk még az öltözködésen innen és túl?

Kicsit nehéz elhinni, az utóbbi évekből kiindulva, hogy a mostani tél másnak ígérkezik. Hideg-meleg légáramlatok váltakozására kell készülni a kutatók szerint. Csakhogy ezek extrém hideg betörésekkel járhatnak Amerikára és Európára nézve. Előbbire láthattunk már példát tavaly télen is, de korábban is volt rá eset. Idehaza természetesen rendes hó általában nem szokott esni, leszámítva legmagasabb hegyvidékeinket, de talán majd most.

Emlékszem tavaly december 20-án még kisütött a nap, és volt úgy nyolc-tíz fok napközben, így vállaltam egy futárműszakot bringával. Természetesen eddigre már kifejlesztettem azt a ruházatot, ami megfelelő ahhoz, hogy ne fagyjak meg, de ne is legyen melegem, így bátran vágtam neki a kilométereknek. A hidegebb időszak pedig nem jelentett gondot egészségem szempontjából sem. Szóval ezen a télen bármi is lesz legyünk felkészültek. Ezért nem árt emlékezni néhány egyszerű dologra, nehogy meglepetés érjen minket.

Hogyan is kell jól öltözni, a hideg napokon? Erre a legjobb válasz, hogy leginkább rétegesen, kényelmesen, a fizikai aktivitásunknak, és az időjárási körülményeknek, de saját igényeinknek is megfelelően. Miért is olyan fontos ez? Az immunrendszerünk hidegben kevésbé működik jól, ezért törekednünk kell testhőmérsékletünk megőrzésére. Ez az egyik kulcsa, annak, hogy ne betegedjünk le olyan könnyen.

Az öltözködésen innen, pedig ügyelni kell a fej, a nyak, a kezek és a lábfejek fokozott védelmére. Egy jó bakancs vastag zoknival, kesztyű, sál, sapka a minimum, és jó az idő. A ruházaton túl fontos, télen is, hogy fogyasszunk elég folyadékot vagy védőitalt hosszabb kültéri tartózkodás, sport vagy munkák során. Lényeges, hogy ez az ital, ne alkohol legyen! Hiszen egy mennyiség után igaz, hogy nem fázunk tőle, mert nem érezzük a hideget, de attól még súlyos sérüléseket szerezhetünk vagy még rosszabbul járhatunk. Egyébként jó szolgálatot tesz egy forró leves vagy tea is. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő és rendszeres étkezésről sem, hiszen energia is kell a hőtermeléshez.

A szabadban, hidegebb időben és beltéren is ajánlott a mozgás, hiszen a szervezetünk plusz hőt termel általa, ami aktivizálja védekező rendszerünket, akár csak a láz, ha ebből a szempontból nézzük. Szerintem mozogni jobban megéri. Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kinn tekintettel kell lenni a megfelelő ruházatra. Számításba véve az esőt, a szelet, pártartalmat, mert ha átázik a ruhánk az jelentősen csökkenti, a hőérzetünket, a száradás pedig saját energiánkból történik méghozzá közvetlenül.

Szóval a kutatók szerint Európában és itthon is megtörténhet, ami az amerikai kontinensen korábbi években rendre, hogy nem látunk ki majd a hóból meg a mínuszokból. Én nemigazán tartom ezt valószínűnek, de nem árt felkészülni, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. A megfelelő öltözet és táplálkozás, valamint a mozgás, segít abban, hogy télen is jól működjön immunrendszerünk. Ne feledjük egy kellemes zuhany vagy fürdő is hasznos és egészséges, de egy infraszaunában vagy finn szaunában sem fogunk fázni.

Vörös Sándor

Fenntartható divat

A divat egyike a leginkább környezetszennyező iparágaknak, ami ellen az elmúlt években már számos kezdeményezés indult. Sokan a vásárlói oldalról bojkottálják a ’fast fashion’ márkák ruháit, a környezettudatosságon túl etikai okok miatt is, mivel jellemzően nagyon kevés fizetésért készítik őket, fejlődő országokban.

Adaptogén gyógynövényeink

Az adaptogén gyógynövényeket évezredek óta alkalmazzák a különféle betegségek megelőzésére és gyógyítására. Kedvező egészségügyi hatásaik széles skálája ismert és bevált már a különböző egészségügyi problémákra.

A véradás fontossága

A véradás önmagában is egy szép gesztus, hiszen segíthetünk másoknak megfelelő vércsoporthoz jutni, baleseteknél is fontos, hogy gyorsan elérhető legyen az adott típusú vér, de magunknak is jót teszünk azzal, ha rendszeresen járunk vért adni.

Albérlet vagy kollégium?

Olyan dilemma ez amivel minden egyetemista, egyes esetekben már középiskolás találkozik. A felvételi utáni napokban elindul a nagy albérlet vagy kollégium vadászat, azonban érdemes kicsit előre gondolkodni és felmérni, hogy melyik városban melyik lehetőségek érik meg a legjobban.

A levendula – mi mindenre is jó?

Kerti dísznövényként a legismertebb, de felhasználják továbbá fűszerként, és a belőle kivont illóolajat is számtalan kozmetikai termékben hasznosítják. Nézzük, mire is jók ezek…