Menü

Tudnivalók a laktózérzékenységről

Élelmiszerekkel kapcsolatos intoleranciák miatt sokan kényszerülnek arra, hogy a családétól eltérő, esetenként bonyolultabban elkészíthető ételeket fogyasszanak. Ilyen például a tejcukor-érzékenység is, ami alaposan megnehezíti az étrend összeállítását, vagy éppen a mindennapos bevásárlást is.

Ám sokszor vendégségben vagy étteremben is gondot okozhat, így a kellemes időtöltésnek könnyen hányinger, hasfájás, puffadás vagy hasmenés lehet a vége. Fontos tudni azonban, hogy a laktóz-intolerancia alaposabb megismerésével és odafigyeléssel panaszmentesen is élhetünk.

Nem csak a tejben van tejcukor

Fontos tudni, hogy laktóz a tejes készítmények mellett számos élelmiszeripari termékben is előfordulhat. Fellelhető többek között húsipari- és gabonakészítményekben, édesipari termékekben, fűszerekben, ízesítőkben, félkész- és készételekben, alkoholokban, sőt egyes gyógyszerekben is, de tejcukrot tartalmaz a kecske- és juhtej is.

Milyen termékekre érdemes figyelniük a laktózérzékenyeknek vásárláskor?

Ízesített reggelizőpelyhek, gabonapelyhek

Tejes vagy vajas kifli óriáskifli

Túrós batyu

Császárzsemle, briós, puffancs

Különböző kalácsok, gofrik

Levesporok, instant levesek

Salátaöntetek

Így kerülhetők el a kellemetlen tünetek

A legdrasztikusabb megoldás, ha valaki teljes mértékben lemond a tejcukor tartalmú élelmiszerekről, ám ezzel problémát okozhat szervezetének. Miközben ez nagyon körülményes is, nem feltétlen szükséges, hiszen számos megoldást találhat a tej- és a tejtermékek fogyasztására. Az élelmiszeripar számos olyan terméket állít elő, amelyek laktózmentesnek tekinthetők. A hazai boltok polcain is elérhető például laktózmentes változatban:

Tej

Kakaó

Vaj

Joghurt, gyümölcsjoghurt

Túró

Túróból készült desszertek, édességek

Habtejszín

Tejszínhab

A különösen érzékenyeknek vásároláskor érdemes alaposan elolvasni a termék címkéket, mert ha az összetevők között a savó, savópor vagy citopánpor szavakat látjuk, az élelmiszer laktózt is tartalmazhat.

Végül, de nem utolsósorban egy ideje például rágótabletta formájában is elérhető laktáz enzim készítmény, amely fogyasztásával elkerülhetők a panaszok. Egy rágótablettában annyi laktáz enzim van, amely körülbelül 2 dl teljes tej tejcukor tartalmának (mintegy 10 g laktóz) feldolgozásához elegendő.

Mit jelent a laktózmentes jelölés?

A jogszabályok szerint akkor tüntethető fel egy élelmiszeren, hogy az laktózmentes, ha tejcukor tartalma 100 grammban vagy 100 ml-ben nem haladja meg a 0,1 grammot. Csökkentett laktóztartalmúnak akkor minősülhet egy élelmiszer, ha ugyanannyi mennyiségben a laktóztartalom nem haladja meg a 0,2 grammot.

A laktózmentes nem szénhidrátmentes

A laktózmentes tejet vagy tejes italokat úgy állítják elő, hogy a termékhez a feldolgozás során laktáz enzimet adnak, amely a technológiai idő alatt lebontja a természetes laktózt. Ennek mennyiségét úgy állítják be, hogy a termék csökkentett laktóztartalmú vagy laktózmentes legyen, ám az enzim a laktózt glükózra és galaktózra bontja, azaz a szénhidrátok továbbra is az élelmiszerben maradnak. Akinek szükséges (például cukorbetegség esetén), annak be kell számítania a napi javasolt szénhidrátbevitelbe. És pontosan ez adja a laktózmentes tej kissé édeskés ízét is.

A laktózmentes tejet vagy tejes italokat úgy állítják elő, hogy a termékhez a feldolgozás során laktáz enzimet adnak, amely a technológiai idő alatt lebontja a természetes laktózt. Ennek mennyiségét úgy állítják be, hogy a termék csökkentett laktóztartalmú vagy laktózmentes legyen, ám az enzim a laktózt glükózra és galaktózra bontja, azaz a szénhidrátok továbbra is az élelmiszerben maradnak.

Szerző: Udvari Fanni

Elhízott gyermekek: diéta, vagy életmódváltás?

„Kisgyereket ne fogyókúráztassunk!” – hallottam ismerőst megnyilvánulni, elhízott, jelentős túlsúllyal rendelkező kisiskolás gyermeke kapcsán. Ez valóban így van, azonban akkor mi a megoldás a gyerekkori elhízásra?

A pajzsmirigy betegség testi-lelki jelei

Természetesen egy egyszerű vérvétel egyértelműen megmutatja az értékekből, hogy gond van-e a pajzsmirigyünkkel, azonban sokan az utolsók között gondolnak arra, hogy tüneteik, hízásuk, a gyermekáldás késlekedése és egy sor más egyéb probléma a pajzsmirigy alul-, vagy túlműködéséből kifolyólag áll fenn.

Hogyan hat az emberi szervezetre a rendszeres kólafogyasztás?

Szinte biztos, hogy már mindenki hallott arról, hogy milyen káros hatásai vannak a kólának. Manapság mégis többet fogyasztunk belőle, mint valaha, szinte minden háztartásban egy héten, elfogy legalább 2-3 üveggel. Azokra a kérdésre kerestem a választ, hogy mennyire káros a kóla, hogyan hat az emberi szervezetre és ha tudjuk, hogy káros miért isszuk meg?

A fogínyvérzés okai

A fogmosás elmaradhatatlan része a napunknak, hiszen fogaink állapota nagyban meghatározza az életünket. A fogmosás során jelentkező fogínyvérzés sokak életét megnehezíti.

Arcápolás otthon, a konyhából

Miért költenél túlárazott kozmetikumokra a boltokban, ha otthon, a konyhádban is találhatsz számos olyan összetevőt, amelyből pakolást készíthetsz? És még az arcbőröd is hálás lesz érte, mert ez mind természetes…