Menü

Lassú anyagcsere? Gyorsítsuk fel!

Igen, fel lehet gyorsítani. Ehhez már hallottuk, hogy izmot kell építeni, több vizet inni, de valójában még egy sor más dolog is segíthet ebben. Aludj picit hűvösebb szobában! Szellőztess ki, vedd lejjebb a fűtést. Ha szeretnél több kalóriát égetni, vedd lejjebb a hőmérsékletet.

Ha szeretnél minél több zsírt égetni, tekerd lejjebb a fűtést. A hűvösebb hőmérséklet során a testnek több energiát kell arra fordítani, hogy melegen tartsa magát, ezért több zsírt éget. Természetesen nem a megfázás a cél.

Kevesebb tejtermék, vagy több? Kutatások szerint, aki napi 3-7 adag tejterméket fogyasztott, az anyagcseréje sokkal gyorsabb lett, mint a tejterméket egyáltalán nem fogyasztó társaiké. Természetesen nem a cukros joghurtokra, pudingokra és vaníliás-mazsolás krémtúróra gondolok. Bocsi.

Kevesebb szénhidrát! Mellőzni a szénhidrátokat soha nem szabad teljesen, de csökkenteni igen.

A sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek oda kell figyelniük, hogy a bevitt szénhidrát túl kevés se legyen. Ha túl alacsony a szénhidrátbevitel, kiürülnek a glikogén kereted, az energiaszint csökkenni fog. Ennek hatására a szervezet sokkal kevesebb kalóriát fog elégetni, mivel nem igényel majd annyi energiát, te pedig hiába eszel keveset, hízni fogsz.

Sokat nassolsz? Észrevétlen rossz kalóriákkal lassítod az anyagcseréd. Rágcsálj inkább magvakat, gyorsítja az anyagcserét és laktatnak is, azonban figyelj arra, hogy magas zsírtartalmuk miatt naponta maximum egy zárt maréknyit fogyassz.

Intervall edzés. HIIT edzések. Biztosan hallottál már olyan edzéstípusokról, amelyek a sport után is még pörgetik az anyagcserét és égetik a kalóriákat. Ezek a váltott intenzitású edzéstípusok éppen ilyenek.

Kihagyod a reggelit. Köztudottan gyorsítja az anyagcserét egy kiváló, tápanyagdús, reform reggeli, ellenben, aki egy kávéval fut neki a napjának, garantáltan egész nap éhes lesz, vagy még több kávéval próbálja csillapítani az étvágyát, vagy rossz nassolni valókhoz nyúl.

Reggeli testmozgás.

A reggeli testmozgás segít beindítani az anyagcserét, ezért nagyon hatékony, ha reggel kimegyünk kocogni vagy sétálni.

Rendszeres súlyzós-, és kardioedzések. Ezek hihetetlenül felgyorsítják az anyagcserét. Mozogjunk hetente legalább három-négy alkalommal egy-két órát és váltogassuk a különféle edzéstípusokat, így a szervezetünk nem fog hozzászokni a terheléshez.

Aludjunk eleget! Kutatások bizonyítják, hogy a kevés alvás (a napi 5 óra, vagy annál kevesebb) károsan hat az anyagcserére. Ezért figyeljünk oda az elegendő pihenésre!

Az anyagcserénket számtalan módon felgyorsíthatjuk, a fenti tippek betartásával talán mi magunk is hamar észrevesszük, mennyire más lesz a közérzetünk pusztán egy reggelizéssel, egy kicsit kevesebb szénhidráttal, picit több mozgással és folyadékfogyasztással.

Martinka Dia

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.